Modna ležernost

Če na svet od tam zgoraj danes gledajo Christian Dior, Cristobal Balenciaga in Hubert de Givenchy, potem njihova popoldanska razprava ob skodelici čaja poteka v tonu, kako so se trenirke, športne pajkice, puloverji s kapuco in superge združeno uprli zdravemu modnemu razumu. Manekenski neformalni slog, kot ga radi imenujejo v tujini, je namreč “okužil” staro in mlado. Paket, ki v isti meri kombinira udobje in stil, bi sicer lahko bil dokaz, da smo končno našli sproščenost v svojih hitrih življenjih, po drugi strani pa je videti, kot da je ženstvenim kombinacijam, ki jih spremljajo skrbno izbrana ličila in pričeska, odklenkalo. Zakaj kar naenkrat potrebujemo toliko udobja in stilske svobode? Casual Friday nam že dolgo časa več ne zadošča in ne, nova modna smer nima ničesar skupnega s feminizmom. Ali pač?

Vir: Pinterest

Prvotno trend, danes gibanje. Še pred kratkim je nošenje športnih in sproščenih oblačil veljalo za lenobno gesto, danes pa ta ista oblačila kar naenkrat izražajo: zaposlena sem, obvladujem situacijo in skrbim zase. Le kam sta izginila oprijeto krilo in bluza z mašno? Skupaj z vsemi ostalimi ženstvenimi kosi na pozabljeno stoto stran instagrama. Namesto njih se je po vseh socialnih omrežjih razširila neformalna in atletska garderoba. Instagram je spremenil našo percepcijo, kako se trenutno oblačijo uspešne ženske. Leandra Medine in Chiara Ferragni ustvarjata medijski imperij, oblečeni v kavbojke in majico. Nekdanja prodajna direktorica Net-A-Porterja, Lisa Aiken, trenirke povezuje celo z učinkovitostjo. »Ko sem prvič videla nekoga v trenirki na delovnem mestu, sem si mislila, da je gotovo zelo sposoben. Če ti je udobno, si najbrž bolj učinkovit.«

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Sodobna neformalna garderoba se je rodila pred leti, ko je takratni “faliran” študent oblikovanja, Alexander Wang, leta 2006 modno sceno zamajal s ponošenimi dnevnimi kosi. Prevelika majica, od moljev preluknjan kombinezon, izprane hlače in nezarobljeni robovi so čez noč vzpostavili nov urban “vseeno mi je za vse” odnos do mode, ki so ga prvi posvojili prav umetniki in mladi intelektualci v New Yorku. Kakšna je torej razlika med ponošeno majico in raztegnjeno trenirko, v kateri je potrebno v soboto posesati dnevno sobo, in pretegnjeno majico in trenirko, v kateri se na modni špici mesta v soboto popoldan pije kavica? Očitna razlika za izostreno modno oko in popolnoma ista zadeva za mojega moža, ki bi mu prikimali tudi vsi trije tam zgoraj.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ležernost, znova nova ljubljenka mode, ne sme biti izgovor za resnični zamah z roko. Intelektualka in frajerka obenem, ki javnosti sporoča, da se ji, po domače, ne da, doma običajno skrbno načrtuje in snuje ležerne stajlinge. Tako so najhitrejše trenirke skupaj z natikači Gucci oblekle že lani, da bi jim množice modnih navdušenk sledile letos. Še zlasti ker so tudi oblikovalci, zavedajoč se, da iščemo kose, ki bodo služili tako nedeljskemu marširanju na prvi hrib kot ponedeljkovemu jutru v službi, povišali kvoto “neuradnih” oblačil, igro z njimi pa so prebrisano prepustili stilistom oziroma nam. Kaj to pomeni za neformalno oblačenje in individualnost? Kaj naj storimo, da se izognemo dejstvu, da lahko postanemo preveč vsakdanji? Lahko se lotite eksperimentiranja. Meni so zelo všeč atletska oblačila, čez katera vržem kamelji plašč oziroma trenč, ali pa preprosta obleka iz trikotaže, ki jo oblečem čez čudovite cvetlične svilene hlače, običajna trenirka in bluza z volančki, ne zanemarimo pa niti moči nakita in ročnih ur – luksuz se dobro znajde v svetu nedeljske ležernosti. Lahko pa enostavno zamahnete z roko in varno udobje trenirk in jeansa z belimi majicami predčasno zamenjate z veliko bolj razburljivo ženstveno modo pentelj, volančkov, svile in visokih pet. Ne samo, da boste v poplavi identičnih stajlingov nekoč casual ekstravagnce znova korak pred vsemi, nihče več vas ne bo motil, ko boste v nedeljo popoldne marširale na Šmarno goro, tisti trije tam gor pa bodo popoldanski čaj znova pili v miru.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja