Ali pozitivne afirmacije dejansko delujejo?

Pred kratkim sem si umivala roke na ženskem stranišču, kjer so bila ogledala obdana z lepljivimi listki. Bilo je, kot da sem se spotaknila ob ideologijo vsega pozitivnega. Ob natančnejšem pregledu sem ugotovila, da ima vsak listek drugačno frazo. Izjave pozitivnosti, kot so »ljubi sebe«, »zaslužiš si obilje« in »vredna si le najboljšega«, so se prilepili na moj odsev in nejasno nakazovali, da bi lahko njihova površinska uporaba delovala kot učinkovito prikrivanje vseh težav, povezanih z lastno vrednostjo, ki bi jih morda rada zakrila. To je bila moja iztočnica za obrat oči za 360 stopinj.

Vir: Pinterest

Razen tega, da sem se počutila kot v najstniškem videospotu, kjer se dekle spravlja v boljšo voljo s kupom razvedrilnih stavkov, po tem ko ji največja baraba na šoli pove, da nima namena iti z njo na šolski ples, me te vrste anonimnih izjav nikoli niso zares tako nagovorile, da bi jim prisluhnila. Ko se počutim odlično, sprožijo prej omenjeno zavijanje z očmi. Kadar se počutim slabo, v sebi nasprotujem tem trditvam in najdem argumente, da niso resnične.

Vir: Pinterest

Po umivanju rok sem se vrnila k svoji družbi in za šalo vprašala, ali za koga izmed njih »pozitivne trditve vaše anonimne najboljše prijateljice« resnično delujejo. Presenetilo me je, da je približno tretjina vprašanih odgovorila pritrdilno. Ena izmed njih je ponudila zanimiv odgovor, saj meni, da je to odvisno od našega ljubezenskega jezika. Očitno se sama počuti neverjetno, ko jo bližnji spodbujajo z besedami. Zaradi takšnih stavkov mi je nehote žal mojega cinizma in kislega obraza, da se sama ne morem osredotočiti na isto lahkomiselnost. Zavijanje z očmi izklopljeno.

Vir: Pinterest

Res je, da moje neformalne afirmacijske raziskave niso imele ne velikosti vzorca ne znanstvene strogosti. Vendar me je spravilo k vprašanju, zakaj ta metodologija deluje tako nedosledno. Na to temo je bilo narejenih veliko študij, toda ena je name naredila še poseben vtis. Študija z Univerze v Waterlooju obsega vrsto raziskav, ki so raziskovale učinek pozitivnih afirmacij na osebe z različnimi stopnjami samozavesti. Ta dispozicijska lastnost je bila ugotovljena s pomočjo posebne lestvice, vprašalnika, ki se uporablja za merjenje samopodobe subjekta na lestvici med 0 (nizko) do 40 (visoko). Med raziskavo so udeležence prosili, naj ponovijo besedno zvezo »sem ljubljen/a« ali pa se osredotočijo na njeno resnico. Ugotovili so, da lahko pozitivne afirmacije povzročijo slabše počutje pri ljudeh z nizko samozavestjo.

Vir: Pinterest

Ena od stvari, ki se dogaja, ko pozitivne afirmacije izvajajo ljudje z nizko samopodobo, je ta, da izjavo ovržejo. Na primer, ko si rečejo »jaz sem odlična oseba«, se jim takoj pojavijo misli, ki to trditev ovržejo. Zdi se, da lahko pozitivne trditve kljub široki podpori povzročijo odpor pri tistih ljudeh, ki jih najbolj potrebujejo.

Vir: Pinterest

Zdi se, da so te ugotovitve v nasprotju s pripovedjo pop kulture. Knjige za samopomoč in pogovorne oddaje nam pogosto pripovedujejo, da bi si morali vsak dan pripovedovati o pozitivnih stvareh … da se pripravimo na stresen dogodek ali se spopademo s stresom vsakdanjega življenja, vendar to niso zanesljive strategije. Tudi če nimate nizke samopodobe, vam lahko pozitivne trditve ne pomagajo. Pomembno je, da preizkusite stvari, eksperimentirate z namenom in sestavite nabor metod, ki so na voljo.

Vir: Pinterest

Druga prijateljica mi je zaupala, da pozitivne trditve pri njej oživljajo negativo. Namesto njih raje uporabi mešanico časa zase in določanja prioritet: na obraz nanese masko in si natoči kopel, kjer se še dolgo sprošča in vzpostavlja ravnovesje. Kar zadeva delo, je osredotočena na oblikovanje seznamov, jasnega seznama dejanj, ki jo vodijo k ciljem.

Vir: Pinterest

Za tretjo so afirmacije umetna in lažna motivacija. Če želi ponovno stopiti v stik s samo sabo, se mora osredotočiti na majhne, uresničljive korake. Če si prigovarja, da je neverjetna, je to ne bo nenadoma naredilo sposobne. A že majhno ukrepanje k zmožnosti ji daje odmerek tega, kar potrebuje (in kar drugi najdejo v afirmacijah): občutek zaupanja in sposobnosti.

Vir: Pinterest

Toda številne študije se strinjajo, da afirmacije najbolje delujejo, ko širijo naš občutek za lastno vrednost in so usmerjene v prihodnost in aktivnost. Z drugimi besedami, postavljanje skromnih ciljev je lahko bolj uporabna metoda kot navajanje zbirke spodbudnih besed. Predstavlja konkretne dokaze, da lahko v resnici naredite nekaj, čeprav majhnega, da svoje trenutno stanje spremenite v nekaj produktivnega in pozitivnega.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Medtem ko se smejim besedam na pisanih lepljivih listkih (»Ljubljena sem? Kdo me ljubi in zakaj mi to sporoča na tak način?«), zagotovo ne zanemarjam njihove psihološke koristi, ki jo prinašajo drugim. Ali si včasih želim, da bi se lahko zanesla na anonimno navijaško zasedbo, da bi me vrnila v moje središče? Seveda. Toda želim se zadovoljiti z naborom orodij, ki delujejo zame in z zasebnim trenutkom čudovite satire. Kdo sem jaz, da utišam samozavesten glasek v svoji glavi in njegovo mantro, da si v resnici zasluži obilje?

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

1 komentar
  1. Spoštovana ga Manca. Popolnoma se strinjam z napisanim. Sama iz svojih izkušenj vem, da mi pozitivno razmišljanje in ponavljanje pozitivnih afirmacij ni koristilo, ko sem imela ali imam močne neprijetne občutke in sploh ne pri večjih čustvenih ali fizičnih težavah. Kako naj sama sebi govorim, da me glava sploh ne boli, če mi v resnici kljuva in me sili na bruhanje. Kako naj si govorim, da imam polno denarnico, če imam minus na tekočem računu. V tem primeru bi si bilo smiselno govorit “Moj TR je sicer prazen, vendar si zaupam, da bom na tem nekaj naredil” in potem iti v akcijo. Neprijetne občutke ali druge težave si moramo najprej priznati in jih potem predelati. Jaz pač to naredim s pomočjo tapkanja oz. metode EFT. Šele ko neprijetnega občutka skorajda ne čutim več, tapkam na na, kako bi želela, da bi bilo. In takrat točno vem, ali sem neprijeten občutek odpravila, ker jasno začutim, ali je nekaj, kar govorim “moje” ali imam sama sebe za norca. Hvala vam za to pisasnje.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.