Bi maska za obraz lahko postala nov modni dodatek?

Vsi z nestrpnostjo pričakujemo rahljanje ukrepov stroge karantene, ki nam je dobro spremenila navade in način življenja, ki smo ga bili vajeni. Ena od takšnih navad je tudi nošenje maske. Če smo si še pred dobrima dvema mesecema, preden smo vstopile v trgovino, popravile šminko, si danes pred vhodom nameščamo masko. Maske, rute in šali tudi ta hip še vedno ostajajo naša edina vstopnica, če želimo vstopiti v pekarno, cvetličarno, živilsko trgovino in sodeč po odzivih odgovornih, naslednji teden brez nje ne bo vstopa niti k frizerjem, v knjižnice, kozmetične salone … In čeprav se nas večina z masko na obrazu počuti nenavadno, lahko tudi butasto ali celo jezno, ker naša nova šminka nikakor ne more priti do izraza, bo nošnja mask v javnih prostorih v prihodnosti pomenila, znak vljudnosti, spoštovanja do drugih, ki se bodo ob vas tako počutili bolje.

Vir: Pinterest

In vendar je pojav uporabe obrazne maske v Aziji ustaljena norma že dlje časa. Tam ljudje maske za obraz pogosto nosijo ne glede na to, ali je oseba zdrava ali bolna. Nošnja maske velja za temeljno kulturo, še več, številni v maski za obraz vidijo povsem legitimno orodje za sporočanje trenutnega razpoloženja ali prikrivanje. “Kultura mask za obraz” v Aziji izvira iz Japonske, saj se je država leta 1918 spopadla z izbruhom španske gripe. Približno 100 let pozneje kultura mask za obraz še vedno prevladuje predvsem na Japonskem in v Južni Koreji.

Vir: Pinterest

Večini nošenje maske predstavlja občutek varnosti. Japonci izjemno cenijo ugled, zato jim pokrit obraz ob tem, da skrbijo za svoje zdravje, velikokrat pomaga tudi pri tem, da se počutijo varne pred sodbo zunanjega sveta. Maska za obraz včasih lahko deluje kot sporočilo za javnost, da si lastnik želi, da ga pustijo pri miru, podobno kot nošnja slušalk. Študentje na Japonskem  maske uporabljajo, ker z njimi skrijejo svoj obraz in pritegnejo manj pozornosti ljudi. Njihova prisotnost ni tako opazna, zato se zlahka izognejo direktnim vprašanjem. Med drugim študentke v Južni Koreji maske uporabljajo za skrivanje obraza, bodisi ker niso naličene ali pa imajo težave s kožo. Spet drugi so v maskah prepoznali nov modni dodatek. Ne preseneča dejstvo, da lahko v teh dveh azijskih državah kupite res izjemno lepe in trendovsko obarvane maske za obraz iz pralnega tekstila. Maske se prodajajo v različnih barvah in dizajnih ter se uporabljajo kot modno dopolnilo k obleki. Da so maske med mladimi v Aziji postale tako popularne, pripomore tudi dejstvo, da po njih rade posegajo številne azijske zvezdnice in zvezdniki, ki maske v javnosti nosijo predvsem zato, da bi se lahko prikrili. Ne gre zanemariti niti podatka, da je zrak v velemestih številnih azijskih držav zelo onesnažen in ljudje obrazne maske nosijo tudi zaradi zaščite pred vdihavanjem finega prahu in mikro (nano) delcev. 

Vir: Pinterest

Če torej danes brskate po internetu, lahko v prodaji najdete veliko raznobarvnih in celo zabavnih mask za obraz. Le še vprašanje časa je, kdaj se bodo zaščitne maske za obraz, ki jih mnogi danes nosimo, da bi se zaščitili (in zaščitili druge), spremenile v modni dodatek tudi v Evropi. Konec koncev bodo te lokalnim oblikovalcem v post korona obdobju lahko prinesle tudi nekaj dodatnega zaslužka. Slovenske oblikovalke, ki so zaščitne maske za najbolj ogrožene skupine prostovoljno šivale pod okriljem Mask_Sign, v dogovoru z enim od slovenskih muzejev pripravljajo prav posebno razstavo, ki bo razkrila vse prototipe njihovih izredno všečnih in nujno potrebnih mask. Sama bom zelo vesela, ko bom lahko kupila in nosila prav njihovo masko. Verjamem, da te lahko postanejo zelo prodajen in uporaben spominek. Ker vse kaže, da bo rdečo šminko potrebno nadomestiti z maskami, že danes poiščite edinstvene in barvite možnosti, saj gotovo ne boste želele svojih novih salonarjev in cvetlične obleke popeljati na sprehod z  dolgočasno ‘zdravniško’ masko.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ustvarjalke lahko podprete tudi z donacijami na račun, ki bodo namenjene podpori razstav, projektov in kolekcij, ki so jim zaradi epidemije odpadli.

IBAN: SI56 028430263369730 NLB, BIC/SFIFT:
LJBASI2X
Inštitut Faller, Triglavska cesta 43,
Bohinjska Bistrica
Referenca: 00 192020
Namen: DONACIJA + priimek
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

1 komentar

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.