Bi si delili?

Dame. Se sprašujete, zakaj je vaš zimski plašč bolj prostoren? Ali zakaj so rokavi na vašem suknjiču predolgi? Je ovratnik na vaši srajci bolj ohlapen kot običajno? Je mogoče, da ste po pomoti oblekli oblačila svojega partnerja? Bodimo jasni. Ne govorim o preoblačenju, ne o vzponu modnih revij, kjer se skupaj sprehajajo moški in ženski modeli, a z ločenimi kolekcijami. Gre za skupno garderobo, ki si jo delita ženska in moški, in kot oblikovalec Haider Ackermann opisuje svoje kreacije za znamko Berluti, ki jih lahko nosijo ženske in moški. Nošenje partnerjevega puloverja ni nič novega – fantovski stil je prisoten že od prvega vala feminizma. A to najnovejše utelešenje skupnega stila je pomembno, ker postaja komercialna in kulturna norma.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ni presenetljivo, da so ženske glavne upravičenke tega dogovora. Moški pač ne bodo oblekli oprijetega krila. Za ženske so prednosti moškega krojenja očitne: boljši kroji, čistejše linije in raven udobja, ki nam omogoča, da preživimo dan brez skrbi zaradi lukenj v nogavicah ali spodnjega perila brez potrebne podpore. Oblačila, primerna za ženske in moške, se ne starajo, saj ne gre za modo, ampak krojenje. Samo poglejte super model Tino Chow, ki je pogosto nosila moške suknjiče, hlače in jope. Mnogi menijo, da so moška oblačila bolje izdelana, zato je verjetno, da je vzpon skupne garderobe neizogibna posledica povpraševanja po boljši kakovosti oblačil. Moški so zelo pozorni na podrobnosti, zato so dvojni šivi in popolni robovi zelo pomembni. Več je strogosti in ker imajo manj izbire, se osredotočajo na tehnično dovršenost. Ženske o izdelavi oblačil ne govorijo na enak način.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Tudi večina kolekcij znamke Connolly je zasnovana na moških oblekah. Njihov koncept temelji na moški garderobi – podloga, kroji, oblika. Če jih želi nositi tudi ženska, preprosto kupi manjšo velikost in ožje zapne gumbe. Sliši se preprosto, vendar se so Connollyjevi oblikovalci namučili, da so ustvarili suknjič, ki pristaja širokim moškim ramenom in dolgim rokam ter ženski postavi peščene ure in prsim. Drugačno razpoloženje, vendar isto načelo velja tudi za britanskega oblikovalca Craiga Greena, ki je leta 2013 predstavil svojo utilitaristično moško kolekcijo in jo prodajal ženskam vseh starosti.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Veliko dela temelji na ideji o uniformah in skupnih načinih oblačenja, ki na spolov ne ločujejo strogo. Lahko bi ga poimenovali oblika sproščenega krojenja, ki omogoča, da se telo prilagodi in pristaja različnim krojem. Zato priljubljenosti skupne garderobe ni težko razumeti. Z vidika izdelka gibanje proti manj restriktivni ženski obleki pomeni, da je moški trg mode postal tudi igrišče za ženske. Poleg tega so moška oblačila v zadnjem desetletju postala neskončno bolj zanimiva. In gibanja, ki poudarjajo nevtralnost in enakovrednost spolov, so utrla pot družbeni sprejemljivosti moških oblačil na ženskih telesih.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Zanimivo je, da obstaja enakost spolov tudi pri najbolj priljubljenih krojih. To so hlače na korenček, ki ženskam tako dobro pristajajo, da težko verjamemo, da so moške. Da pa ne boste mislili, da v nasprotnem spolu najdemo navdih le ženske, se že kažejo znaki, da so moški začeli brskati po ženskem oddelku. Nekje med New Yorkom in New Delhijem je Emily Adams ustvarila Bode z vizijo, ki presega spol. Čeprav zastopa moško kolekcijo, je jasno, da so kreacije odprte za široko paleto interpretacij, da ne omenjamo, da je bila znamka predstavljena na ženskem tednu mode in ne moškem. Pravzaprav je oblikovalka svoje modele obula v balerinke in poskrbela za cvetlične motive, krajše hlače in svetlejše odtenke, ki bi jih še nedolgo nazaj označili za preveč ženstvene za moško kolekcijo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Tudi Nanushka, ljubljenka modne industrije, se je lotila moške kolekcije. Znana po svojih mehkih pleteninah in lahkotnih plaščih je v moška oblačila vnesla značilne elemente blagovne znamke. Kolekcija je črpala navdih iz prostodušnega nomadskega načina življenja v povezavi s sodobnim funkcionalizmom. Linija je organska, ponovno odkrita simulacija ženskih kolekcij blagovne znamke, ki so se sedaj poravnale v isto linijo. Toda kakšna je razlika med Nanushka žensko in moškim? Čeprav delujeta kot dve ločeni kolekciji, so oblačila zabrisana v eno celoto, ki se med seboj dopolnjujejo ali še bolje – nadomeščajo.

Vir: Pinterest

Bolj ostra, prefinjena in trajnostna: če upoštevate življenjsko dobo in znesek na vsako uporabo oblačila, je mamljivost skupne garderobe upravičena. Toda, ko postaja garderoba vse bolj mešana in odprta, eno vprašanje še vedno obstaja: kdo bo kaj oblekel prvi? Pripravljeni, pozor, zdaj!

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.