Bodimo družinski član, na katerega se družina lahko zanese

Biti s svojo družino in ji pomagati človeku prinaša veselje. In čeprav je pomen družine v kulturi individualnih užitkov daleč podcenjen, je družina veliko več kot skupek nekih posameznikov. Da je temu res tako, kažejo odzivi skupnosti in posameznikov, ki se  v teh nesrečnih časih s tesnobami spopadajo na zelo različne načine. Ljudje, ki z ožjimi ali širšimi člani družine vzdržujejo ljubeče odnose,  namreč stresa, ki ga povzroča izolacija, ne doživljajo tako intezivno. Zakaj? Ker naj bi družina še vedno bila največje zavetje za posameznika, kraj varnosti. Življenje v družinski skupnosti sicer lahko ustvarja hipne, začasne ali doživljenjske težave, ki pa jih je mogoče tudi rešiti, če se ob tem zavedamo, da odnos s starši in sorojenci res ni nujno odnos, ki bi ga izbrali sami, je pa gotovo eden od pomembnejših odnosov, saj si z osebami znotraj družine medsebojno delimo DNK.

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Naša družina je del nas, je vse, na kar lahko računamo. Dejstvo, da odnosov nismo izbrali sami, pogosto pomeni, da se bomo morali za njihovo vzdrževanje bolj potruditi in svoje vedenje oblikovati na način, ki ni nujno enak vedenju, kot če bi v odnos vstopili prostovoljno oziroma bi si ga izbrali sami. Seveda smo v današnji tehnološki dobi od svojih družin veliko bolj oddaljeni (tukaj štejejo tisti pravi kilometri, in ne čustvena oddaljenost), kot smo bili kdajkoli v zgodovini. Ampak mar ni bila prav ta tehnologija ustvarjena z namenom, da bi bili ljudje bolj povezani? Se torej strinjate, da je ta hip napočil čas, da jo končno izkoristimo in se povežemo z družino?

Vir: Pinterest
Foto: Unsplash.com

Če ne živite s starši in sorojenci, jim redno pošiljajte sporočila in jih pokličite vsaj enkrat na teden. Samo pokličite in jim povejte, da preverjate, kako so, in jih vprašajte, ali jim lahko kako pomagate. Poklepetajte z njimi o preteklih dogodkih, spomnite se na počitnice, ki ste jih preživeli skupaj, klepetajte o trenutnih dogodkih, vendar tako, da pri sogovorcu ne boste vzbujali strahu, tesnobe ali krivde. Če je vaša mati samohranilka, dedek vdovec, sestra samska … bi jih morali resnično poklicati več kot enkrat na teden. Če sta vaša starša poročena, ju poskušajte čim večkrat poklicati ločeno in klepetajte z vsakim posebej.

Vir: Pinterest
Foto: Unsplash.com

Enkrat na mesec pokličite ali se ‘pogovorite’ tudi s katero od tet, s stricem, sestrično in bratrancem. Ne pozabite na stare starše. Ko bo vsega hudega konec, jih poskušajte obiskati vsaj nekajkrat na leto. Zdaj jih večkrat pokličite. Verjemite mi, da so stari starši na svoje vnuke enako čustveno navezani, kot na svoje lastne otroke, včasih celo bolj. Našega klica bodo zdaj veseli bolj kot kdaj koli.

Vir: Pinterest
Foto: Unsplash.com

Bodimo družinski član, na katerega se družina lahko zanese. Mar ni lepo vedeti, da se bodo obrnili na nas, ko bodo kaj potrebovali in ko bodo hoteli deliti lepe in slabe stvari? Tudi mi bomo veseli, ko se bomo nekoč lahko obrnili na nam najbližje. Ker smo trenutno zaprti v svojih hišah, je pravi čas, da družino znova postavimo na prvo mesto. Povezava med družinskimi člani je že tako zelo močna, zato ni treba storiti veliko, da bi postala še bolj. Sestavite seznam članov svoje družine, vključno z razširjeno družino, pokličite jih in recite: “Kličem, da vidim, kako vam gre,” in jih ob tem še vprašajte, “ali vam lahko kaj pomagam?”

Vir: Pinterest
Foto: Unsplash.com

Umirili boste njihov um, takoj ko bodo spoznali, da je nekdo pripravljen storiti nekaj zanje, in obratno. Umirili boste svoj um, ker boste pomagali in hkrati vedeli, da zagotovo obstaja bližnji sorodnik, ki bo, če boste potrebovali pomoč, nekaj pomembnega storil za vas. Verjemite, trdna in zdrava vez z družinskimi člani je ena od stvari v življenju, ki je nikoli ne boste obžalovali.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.