Čakajoč na vikend

Dejstvo, da imam raje ponedeljke kot nedelje, veliko pove o meni. To je očitna izdaja socialnega kodeksa, kršitev priročnika o delovanju, ki ga ustvarjajo družbena omrežja, v katerem so tedni, še posebej njihovi začetki, neljubi, vikendi pa čaščeni kot kakšen voditelj verskega kulta. Sama sem se uigrala v to dihotomijo, ponavljam zamazane aforizme, kot so: »Hvala bogu, petek je« ali »Ugh, ne morem verjeti, da je ponedeljek« publiki podpornih prikimavanj, ki propagirajo najbolj vseprisotno raznolikost klicev in odzivov te generacije.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

V določenem trenutku pa si nisem mogla kaj, da ne bi upoštevala nasprotujočega si vzorca: tistega, v katerem bi se moja stopnja stresa skoraj vsak vikend začela višati in dosegla vrhunec ter se vrnila v normalno, nevtralno stanje šele, ko bi se zbudila v ponedeljek zjutraj. Kot na splošno zaskrbljen ekstrovertirani introvert z zasedenim delovnim urnikom čez teden, lahko ugibam, zakaj se je ta cikel ponavljal. Medtem ko je delo čez teden speljano v precej redni strukturi (zbudim se, spijem kavo, pišem, skuham kosilo, pišem, uživam v dobri družbi, pojem večerjo, berem, grem spat), so moji vikendi razmeroma rutinski, manj značilni s svobodo, ki bi lahko bila osvobajajoča, če je ne bi pogosto sestavljale delovne obveznosti, naloge, ki jih nisem mogla narediti med tednom, in določen čas nedelovanja, zaradi katerega se včasih počutim, da si ga vzamem premalo, ko pa si ga dejansko vzamem, čutim slabo vest, ker imam prosti čas, pa ne delam. 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Prepričana sem, da ujetost v moji osebnosti in moj urnik igrajo vlogo pri tem, kako se počutim, vendar je na kocki tudi zelo pomembna kulturna komponenta, tista, v kateri so vikendi postali nekaj več kot le vikendi. Zdaj so vikendi z veliko začetnico: strnjena družbena angažiranja in, nekoliko nasprotno, tudi naš »prosti čas«, da ne omenjam našega predstavljanja, kdo smo zunaj delovnega mesta. Glede na to, koliko aktivnosti je predvidenih za 48 ur, ni čudno, da me vikendi pogosto puščajo s čudnim občutkom, da sem naredila preveč in premalo hkrati.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kot skoraj vsak trend v današnjem času tudi promoviranje vikenda na številne načine oblikujejo socialni mediji in obratno: obstoj spletnega jezika, kot so TGIF, FOMO, »Sunday Scaries« in izreki, kot so »Sobota je za [izpolnite po potrebi]« ali »živim za vikend«, so dokaz, da naša kulturna obsedenost z vikendi oblikuje način razmišljanja in pogovarjanja o našem življenju. Hešteg #selfcaresunday na Instagramu ima več kot 552 tisoč objav, #fridayfeeling pa 2, 6 milijona. Blagovne znamke razumljivo izkoriščajo ta pojav, dobesedno v primeru novih oznak za nego kože, kot sta »Saturday Skin« in »Summer Fridays«.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Senca gromozanskega vikenda je še bolj nesmiselna glede na to, da je v bistvu družbeni konstrukt. Štetje dni v sedmih koščkih je zdaj tako naravno, da je enostavno pozabiti, da je to nenavaden način za označevanje minevanja časa. Kaj meri teden? Nič. Vsaj nič vidnega. Noben naravni pojav se ne pojavi vsakih sedem dni. S soncem, luno ali zvezdami se ne zgodi nič. Teden je umetni interval, ki ga je ustvaril človek. Tako kot dvodnevni raztezek, ki predstavlja naš ljubljeni konec tedna.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nimam rešitve za enigmo vikenda, vendar imam pomirjujočo misel: čaščenje vikendov je vznemirjenje tega časa, gibanje, ki je v celoti zgrajeno iz določenih delcev, ki sestavljajo dobo, v kateri živimo zdaj. V tem smislu je to, kako čustveno pristopamo, gradimo in ocenjujemo svoje proste dni, popolnoma v naših rokah. Zato morda, ko pride petek popoldne, namesto da se vprašamo, kaj bomo počeli, se vprašajmo, kaj potrebujemo.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.