Če je modno, še ni nujno, da je lepo

Na predstavitvi nove knjige me sprejme in mi zaželi dobrodošlico postavna prijateljica, katere dolge noge so dobesedno od boga sklesane, pas pa vitek, kot da ne bi nikoli rodila. Nosi oprijeto obleko in kljub zavidljivi višini salonarje z visoko peto. Ne morem odmakniti oči z nje. Čeprav se sama nikoli ne bi tako oblekla, bi njej z veseljem prisodila čisto desetko. Nedolgo za tem na ulici opazim znanko, za katero vem, da se ponaša skoraj z enakimi telesnimi atributi. Do popolnosti zlatega reza ji sicer manjka  nekaj centimetrov, a nič zato, punca je zelo postavna. Pod krinko modnih trendov nosi prevelik, ampak res prevelik hlačni kostim (gotovo ste njegovo pomanjšano različico že videle, saj so novemu čudežnemu dečku na modnem polju, Jacquemusu,  ploskali predvsem zaradi nje). Ne morem odmakniti oči z nje. Čeprav se sama nikoli ne bi tako oblekla, bi ji na žalost prisodila enico.

Vir: Pinterest

Sprašujem se, kaj polega tega, da je preveliko označeno kot modni trend, ki mu gre slediti, še posebej, če si želiš naziva modni vplivnež, je znanko napeljalo k temu, da je na drugi strani Slovenske ulice videti kot strašilo, dobesedno. Beseda preveliko ali bolj moden angleški termin, oversized, tej preveliki kombinaciji niti slučajno nista kos. Kajti tokrat v vlogi prevelikega ne nastopajo zgolj poudarjena ramena, ki jih je v osemdesetih gospod Thierry Mugler mojstrsko uravnotežil z res poudarjenim pasom, normalno krojenimi rokavi in žensko tako še vedno pustil v telesu ženske. Da bi si zgodbo prevelikega lahko čim bolj nazorno predstavljali, si v spomin prikličite podobe iz črno-belih fotografij v zgodovinskih učbenikih, ki so prikazovale povsem obubožan delavski razred na pragu 20. stoletja.

Vir: Pinterest

Dečki, ki nemo strmijo v foto objektiv v očitno preveliki očetovi obleki, so pripravljeni na delo v tovarni. Na sodobni modni kombinaciji XXXXL suknjiča, ki groteskno izmaliči vsakršno žensko postavo, in občutno predolgih ter preširokih hlač, ki skrajšajo in odebelijo še tako dolge in vitke noge, na žalost ne uspem najti nič lepega. Pa mi lahko verjamete, da so me tekom študija modnega oblikovanja naučili poiskati lepe stvari v še tako neestetskih zgodbah. Da bo jasno, letošnje preveliko nima ničesar skupnega s prevelikim, do katerega so s posebnimi konstrukcijskimi prijemi že davno tega prišli japonski avantgardni oblikovalci in belgijska četica oblikovalcev. Tokratno preveliko je zgolj preveliko. Če nosite konfekcijsko številko 38, bi se morale ozirati po moškem suknjiču v velikostni številki  58. Ne navduši me niti živo rožnata barva, ki je v tej megalomansko zgrešeni modni zgodbi samo sol na rano.

Vir: Pinterest

O slepem sledenju modnim trendom za vsako ceno sem že pisala. Nemalokrat. Potem mi je na uho prišlo, da pravzaprav ne gre za modne trende, temveč filozofijo blagovne znamke. Modni navdušenci, (samooklicani in medijsko oklicani) naj bi bili tako privrženi ideji, filozofiji in estetiki posamezne blagovne znamke, da ne gledajo več toliko na to, kaj nosijo, temveč koga nosijo. In če ‘bog’ zapove preveliko vrečo, bodo oblekli preveliko vrečo. Vse lepo in prav, če ne bi večina njih potem to preveliko vrečo kupila pri eni od nizkocenovnih blagovnih znamk in se pretvarjala, da verjamejo zgolj v enega boga. Goljufijo bo opazil vsak priseben opazovalec modne scene.

Vir: Pinterest

In če naj bi za Slovenke veljalo, da bomo pred modo prednost dale udobju, tako prevelika obleka pade tudi na tem izpitu. Predolgi rokavi, ki pokrivajo dlani in prste, kljub trudu znanke, da bi jih obdržala na primerni višini, da lahko uporabi svoj pametni telefon, neumorno nagajajo. Hlače, po katerih hodi in dajejo občutek, kot da jo bo neobvladljiva količina blaga pohrustala za zajtrk, me delajo živčne samo, ko jih gledam z distance, medtem ko podaljšana ramena suknjiča enostavno ne prenesejo verižice torbice, ki ji posledično nenehno pada z rame. In čeprav nisem zagovornica trenirke, vam polagam na srce, če vam je pri srcu res udobje, potem se takšni obleki izognite v velikem loku.

Vir: Pinterest

Prime me, da bi znanko povabila na kavo in jo vprašala, zakaj se je tako oblekla. Ker ji je tako bolj udobno? Ker si drzne? Ker si želi pozornosti? Ali zgolj zato, ker smo mediji napisali, da je tovrstna obleka moderna in je tudi ona pač moderna? Saj poznate odgovor, kajne?

Vir: Pinterest

Ljudje, ki imajo stil, niso žrtve modnih trendov. In če se danes še vedno smejimo in zgražamo nad poročnimi tortami na glavi, ki so nekoč nosile naziv trendna pričeska  (tistim z maturantskih plesov iz osemdesetih ali tistim iz časa sončnega kralja), mi verjemite, da se bomo nekoč smejali in se spraševali, kaj za vraga smo mislili s temi prevelikimi oblačili tisto poletje 2020. Ste kdaj videli, da se kdo smeji mali črni obleki, dežnemu plašču, svileni bluzi z naborki ali hlačam s širokimi hlačnicami?

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

5 komentarjev
  1. Bravo, vse ima svojo mejo dobrega okusa. Razmerje zlatega reza velja kot merilo estetike že iz antične Grčije. Oversize oblačila so ok, dokler ne rušijo danega razmerja, ki ga premore eno telo. V tem primeru pa glava, ki ostane v gmoti oblačil izpade iz sistema . Manjkajo samo še japonke na petah, ki bi se super podale k danemu outfitu.

    Hvala za članek, pripomore k dobri volji.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.