Do dobrega počutja brez slabe vesti?

Včeraj sem do enajste ure dopoldan zmazala preostanek tistih finih žele bombonov v obliki robid, ki so v predalu ostali od praznovanja rojstnega dne moje hčere. Silna potreba po sladkorju je samo delno zadovoljila moje želje po ‘prazni’ hrani, zato se zgolj po desetih minutah vrnem na prizorišče ‘kriminala’ in v hipu pokončam še v drobtine izmaličen čips. Slaba vest nastopi potem, ko zadovoljna sedem na kavč in med listanjem Instagram zgodbic izvem, da tisto jutro le jaz nisem zaužila matcha latte, presne zelenjave v obliki smutija in v velikansko skledo lično zložene najboljše super hrane na svetu. In če pomislim, da temu spoznanju ni sledila niti preventivna vadba za ohranjanje čvrstih notranjih trebušnih mišic (tudi kihniti je potrebno znati pravilno, če vas mučijo težave v križu), se lahko s pepelom slabe vesti posipam še nadaljnjih nekaj dni. Ker sem prepričana, da me pri dobrem počutju ohranjajo raznovrstni novodobni prehranski režimi, me takšni občasni ‘ekscesi’, spravijo čisto iz tira.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Če bi bila pri moči, oziroma kot bi rekla moja babica, pri zdravi kmečki pameti, bi ob prazni vrečki zgolj zamahnila z roko in sama sebe potrepljala po rami: ‘Ni kaj, sladkor ti je padel že zjutraj. Za kosilo bomo jedli joto.’ Mogoče bi bilo v primerjavi s slabo vestjo in posledičnim stresom tudi zanikanje, da sem sladkarije snedla v rekordnem času, boljša odločitev. Slaba vest pri meni namreč velikokrat v imenu dobrega počutja zažene nova, še bolj rigorozna pravila. Neprespana noč, izpit na obzorju, škatla čokoladnih piškotov, slaba vest. V času študija sem se tako za cela tri leta popolnoma odpovedala čokoladi. Tolažila sem se, da posledično nimam mozoljev, a pogled na čokoladno tablico s kokosovim polnilom je znal biti boleče poželjiv.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Da smo ženske veliko bolj nagnjene k obžalovanju svojih ‘nepravilnih’ odločitev, ne gre zanikati. Slabo vest nam uspejo priklicati tudi povsem nepomembne malenkosti.  Slaba vest, ker nismo vstale dovolj zgodaj, da bi otroku pripravile pošten zajtrk. Slaba vest, ker se kljub veganskemu kosilu, polikani gori perila, večerni vadbi za zdravo hrbtenico in sveže pobarvanim lasem počutimo izčrpano in prav nič zadovoljno.  Sama rada plavam s tokom, zato vsak tak vrtinec ali bog ne daj odločitev, da izberem ‘napačno’ smer, turbulentno spodnesejo moj vsakdanji mir. Seveda ločim motivacijsko slabo vest od tiste nepotrebne, banalne slabe vesti, ki ne rodi nikakršnih rezultatov, le greni mi vsakdan. Tista prva me vsake toliko brcne v rit, da dobro počutje znova vzamete v svoje roke, pa četudi ta po novem vključuje podaljšan vikend na kavču, medtem ko bi tista druga morala rep vsaj za trenutek stisniti med noge in mi dovoliti, da uživam ob tistih nekaj bombonih, ki so ostali v vrečki. Težko ji je ubežati, še posebej danes, ko je vsesplošna mobilizacija za doseganje stanja dobrega počutja  postala del genoma modernega življenjskega stila. Nenehno lovljenje ciljev v imenu dobrega počutja pri meni ob najmanjši pregrehi slabi vesti vrata odpre na stežaj.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Jutranja joga, večerna meditacija, popoldanski zeleni čaj v družbi s knjigo za samopomoč, vsakodnevni tek na bližnji hrib, vikend v toplicah, jabolčni zavitek. Možnosti, ki vam omogočajo, da se počutite dobro,  je veliko in še vedno se zgodi, da vam nobena od ponujenih zgodb ne odgovarja. Sama sem se na tečaj joge vpisala štirikrat in natanko tolikokrat izpisala. Vadba enostavno ni bila zame. Zalotila sem se, da celo med izvajanjem statične asane za meditacijo štejem minute do inštruktorjevega končnega »Namaste«. Na tem mestu se sprašujem: ‘Le kdaj je sproščanje postalo delo, obveza in ob neupoštevanju pravil igre še slaba vest?’ Od trenutka, ko se je ‘dobro počutje’ skupaj z aplikacijami za meditacijo, ki nas na dan večkrat opominjajo, da je čas za sprostitev, popoldansko vadbo, ki nam v torek in četrtek ne omogoča, da bi skočile še v trgovino z organsko prehrano po biološko pridelan ingver ter vikend seanso pri psihoterapevtu, polastilo naših življenj. Pehanje za dobrim počutjem, ki se danes mora razumeti tudi kot zdrav način življenja, zna vzeti veliko časa. In če želite ob tem uskladiti še vse lepotne, modne, poslovne in družinske zaobljube, vam ne preostane drugega, kot da imate tako kot jaz vsaj enkrat na dan slabo vest.  Ali pač ne?

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

3 komentarji
 1. Draga Petra:),
  Kako super članek in kako življenjski:), bravooo, to je realnost:), ne pa vse za zdrav življenjski slog….pa še nasmejala sem se…želim si podobnih zgodb…
  Lepo pozdravljam,
  Karin

 2. Neverjetno, kako smo ljudje preobremenjeni…z vsem! Ali je pospravljeno in čisto stanovanje, ali je vsaki dan skuhano kosilo, ali sem dobra mama in žena, ali imam dovolj modnih oblačil, da sem videti top…? Vse preveč je pritiskov, pričakovanj… Včasih se mi zdi, da ne zmorem vsega in se želim za nekaj časa odklopiti.
  In pomirjena sem, da nisem edina :).
  Hvala, draga Petra, hvala za te besede <3

 3. Dragi Karin in Tamara,

  veliko nas je, ki ne uspemo loviti ritma in ‘zapovedi’ modernega življenjskeg stila. Če nič drugega, si to vsake toliko priznamo in vsaj za trenutek izstopimo iz tega kolesja popolnosti. Do prve slabe vesti 😉

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.