Do zdaj bi že morala …

Ne glede na to, koliko Pinterestovih citatov nas spodbuja, da sledimo svoji poti v svojem času, iluzija o popolni časovnici ostaja. Do 25. leta je treba kariero okrepiti in usmeriti v osredotočeno smer z dosledno, postopno rastjo. Do 22. ali 30. ali 40. (odvisno od tega, koga vprašate) mora biti oseba v idealnih dolgoročnih romantičnih odnosih, ki bodo na koncu privedli do poroke, najljubšega izida. Hobiji morajo biti natančno opredeljeni, finančno razumljeni in pripravljeni ter obiskovanje telovadnic učinkovito. Družabni koledar mora biti poln različnih zanimivih dogodkov, ki se jih bo udeležila tesno povezana skupina prijateljev, ki so vznemirljivi in vztrajni.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ko smo že pri tem, tudi naše pretekle borbe bi morale biti rešene. Težave s telesno podobo bi morale izginiti skupaj z mladostniškimi aknami, odtisi odraslih pa naj bi okrepili samozavest in pretekle negotovosti naredili nepomembne. Travme iz otroštva je treba pozabiti in jih minimizirati s časom. Odnosi z družinskimi člani naj odražajo razsvetljeno prijateljstvo. Do zdaj bi moralo biti že vse v redu. Pa vendar.

Vir: Pinterest

Pa vendar se za terapije odloči vedno več sramežljivih in paničnih posameznikov, ki menijo, da so zamudili ta vlak. Alarm v njihovem življenju zvoni in očitno so ga prespali. Njihova življenja se ne ujemajo s podobo, ki bi jo do zdaj že morali živeti. Mnogi se znajdejo v znani, a mamljivi pasti presoje lastnega zapletenega življenja v primerjavi z objavami na družabnih medijih drugih. Živijo v nenehnem primerjalnem stanju in, kar se njih tiče, vedno zaostajajo.

Vir: Pinterest

Ne upoštevajo nians in kompleksnosti. Ne upoštevajo dejstva, da najbolj uspešni ljudje v svoje zgodbe o uspehu ovire v napredovanju kariere umeščajo kot zmago. Ne upoštevajo, da je sanjska kariera osebe pri 22. letih verjetno drugačna od tiste pri 40. Sanje in prioritete se spreminjajo, kariera pa se odziva na nove priložnosti, okoliščine, spretnosti in potrebe. Ne upoštevajo široke palete romantičnih in spolnih resničnosti, vsaka pa prinaša svoje moči in boje. Ne upoštevajo, da prijateljstva prinašajo nove življenjske stopnje, meje in pričakovanja. Ne upoštevajo negotovosti, dokler jih namerno ne obravnavajo. Ne upoštevajo popolne lažnosti prijatelja s popolnim življenjem.

Vir: Pinterest

Medtem ko je čas odličen zdravilec marsičesa, se prepričanja lahko postavljajo pod čudnimi koti, kot je slabo zaceljena kost, ki nas pusti v bolečinah in se borimo za delovanje, če tega ne popravimo. Brazgotine iz otroštva segajo globoko in odrasli hodijo naokoli s prepričanji, oblikovanimi v otroštvu, o tem, kdo bi morali biti in kako naj se počutijo. To pogojevanje je treba predelati in izzvati ter nadomestiti in ustrezno vključiti alternative. Sam čas, prihod odraslosti, ni zdravilo, ki zdravi rane.

Vir: Pinterest

Ta sklop misli o samoponiževanju, ki jih vodita »morati« in »do zdaj«, povzroča obup, sram in nemoč, ki se vrezujejo v nevrološke žlebove. In kako se odzovemo? Kaznujemo se zaradi pomanjkanja moči, discipline in osredotočenosti. Napihujemo in poudarjamo naše neuspehe in jim odvzemamo kontekst. Negiramo dokaze o napredku, ki se zdijo prepočasni ali nepomembni. Znova in znova kričimo nase in opozarjamo na človeka poleg nas, ki je dosegel uspeh v življenju na področju, ki se nam zdi izmuzljivo. Utapljamo se v lastnem samoponiževanju, kot kazni zaradi neizpolnjevanja naših standardov. Ta kazen je zaslužena, smo prepričani.

Vir: Pinterest

Kako torej premagamo ritem razmišljanja »morati« in »do zdaj«? Počasi, sčasoma. Naučimo se izklesati nove poti v obliki novih misli in prepričanj. Uvajamo sočutje, odpuščanje in empatijo do samega sebe. Naučimo se novih načinov interakcije z ljubljenimi, pa naj bodo to družinski člani ali prijatelji, da zgradimo bolj zdrave in trajnostne odnose, ki spodbujajo in ne izčrpavajo. Omejimo pogled na družbene medije. Beremo. Ponovno sprejmemo svoj nepopolni jaz in se spomnimo, da je ozdravitev delo odraslega. Naloga odraslosti je postopek iskanja, definiranja in izpopolnjevanja jaza. »Do zdaj« je uničujoč mit, ki ga lahko nosimo okoli pri 20., 40., 60. ali 80. letih.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kaj pa če bi zamenjali »morala bi imeti boljšo službo« z »zanima me, kje se še lahko preizkusim«. Zakaj ne nadomestiti besedne zveze »to bi do zdaj že morala imeti« s »to imam zdaj, kaj si še želim?«. Obarvajmo si črno-beli svet v barvo po želji, saj le tako lahko prevzamemo zadovoljstvo in ambicijo.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.