Hotel Ritz, Lagerfeldove muze in moda, da te kap

Sploh si ne upam razmišljati, kako se bo modni svet spremenil takrat, ko Lagerfelda ne bo več. Zdi se mi, da bomo vsi na kolenih in se sprašujem, ali bo sploh možno najti nadomestilo za njegovo kreativnost. Chanel me vedno pusti odprtih ust. In z željo, da bi takoj tekla v najbližjo parfumerijo in si nabavila cel set ličil, če so že oblačila tako razkošna. Ampak, no, v resnici bi najraje šla v Pariz in si ogledala celo kolekcijo torbic, potem pa kupila rdečo ali kakšno v divji barvi, zato ker teh odtenkov običajno ne nosim, ampak s Chanelom moraš biti drzna in samosvoja, kot je Keiser sam. Vsaka kolekcija, ki jo predstavi, je po svoje edinstvena, a ta mi je bila še posebej všeč. Zdi se mi, da je za vekomaj uspel ujeti izredno zapleten duh Coco Chanel in ga hkrati postavil v čas, ki je moderen, nepredvidljiv in barvit, kot še nikoli. In všeč so mi bile te njegove muze, alternativne in seksi, uporniške in rosno mlade, postavljene v hotel Ritz, ki je pojem razkošja.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

“Ritz je moj dom”, je govorila Coco Chanel. Nič čudnega torej, da je Karl Lagerfeld za predstavitev Chanelove kolekcije Metiers D’Art Paris Cosmopolite izbral prav sloviti Hotel Ritz v Parizu. Gledalci so sedeli v hotelskih salonih, medtem ko so se manekenke, med drugim Cara Delevingne, Lily-Rose Depp (hčerka Johnnyja Deppa in Vanesse Paradis), ter zvezdnik Pharrell Williams sprehajali med povabljenci, plesali in delali selfije. Pred očmi gledalcev in novinarjev se je revija razvila v plesni večer, s čimer smo znova dobili potrditev, da želi Lagerfeld iz modnih revij narediti pravcate dogodke. Oblikovalec je fotografom prvikrat dovolil vstop v zakulisje in pokazal, kako mojstri izdelujejo vrhunsko obutev, ki smo jo občudovali na brvi. Obutev je delo hiše Massaro, ki je ustvarila tudi znamenite Chanelove dvobarvne čevlje, kakor si jih je zamislila Coco, ustvarjali pa so tudi čevlje za znane osebnosti: Barbaro Hutton, Elso Schiaparelli, Léona Bluma, vojvodinjo Windsorsko, Renéja Cotyja, Shirley Mac Laine, Elizabeth Taylor, Romy Schneider … Njihovi čevlji so nedosegljive sanje žensk po vsem svetu.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

Chanel Métiers d’Art je letna kolekcija, s katero hiša proslavi znanje in spretnost; je poklon kreacijam, ki so nekje vmes med visoko modo in konfekcijo, ter prikaz ročne izdelave in mojstrskih detajlov: od vezenin in tkanin do drobnih elementov in dekoracij. V preteklih sezonah so nas kolekcije Métiers d’Art tako ali drugače spomnile na Coco. Tokrat nas Pariz in hotel Ritz popeljeta v preteklost in naravnost h Coco. Oblikovalka je namreč med letoma 1920 in 1930 živela v Ritzu na Place Vandôme. Ker so ga nedavno obnovili, je Karl Lagerfeld izkoristil odlično – in morda edinstveno – priložnost, da proslavi to obdobje iz oblikovalkinega življenja. Kolekcijo je poimenoval Paris Cosmopolite. Poklonil se je spretnim rokam šivilj in krojačev ter zlatim časom Pariza, ko je bilo mesto središče sveta, kulture, mode in uživanja v življenju, zato se je časovna referenca kolekcije raztegnila na več desetletij, v obdobje med letoma 1920 in 1980. Navdihi so z vseh vetrov, kar niti ni pomembno, glavno vodilo so Pariz, spomin na Mme Chanel, razkošna hotelska avla, vse to pa se zlije v edinstveno predstavitev kolekcije za 2017. Kolekcija je mladostna, zapeljiva in moderna: tu so ozka krila iz 40. let, mehke pletenine iz 50., obleke do gležnjev iz 70. in bogato plastenje iz 80. Vse pa je podrejeno želji, da se pokloni ženski, ki je iz Chanela naredila znamko, kakršno poznamo danes.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

Lagerfeld in Coco sta povezana s prijateljstvom in spoštovanjem, Karl pa oboje iz sezone v sezono ohranja živo. V Lagerfeldovih kreacijah živita oblikovalka in ženska, kreator pa si lahko privošči razkošje z vračanjem v določena obdobja, osvetli življenje izjemne ženske, vstopi v njeno hišo, si jo prilasti in jo proslavi z bukleji in tvidom. To je resnično bistvo kolekcije: idealizirana pripoved o preteklosti, ki morda ni bila taka, kakor je opisana, pa vendar je tako verjetna in privlačna, da ji želimo prisluhniti. “Mar ni prav Paris Cosmopolite to, kar potrebujemo?” je vprašal Karl Lagerfeld v zakulisju. Tistega dne je bila Chanelova revija na ogled kar trikrat (sicer pa je znano, da so predkolekcije glavna poslovna dejavnost modnih hiš), Lagerfeld je zbral kakih tisoč gostov, na brv je znova pripeljal plesočo Caro Delevingne in Mario Carlo Boscono, po brvi so hodili njegovi prijatelji in muze, veliko pozornosti je pritegnil Pharrell Williams z nizom biserov okrog vratu.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

Če odmislimo Dubaj, Dallas ali Edinburg je tokratna Métiers d’Art še ena monumentalna uprizoritev univerzuma Coco Chanel.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar
  1. Takega, kot je Karl Lagerfeld, ne bo več. Ekscentričen, samosvoj – hkrati pa tako tenkočuten in sofisticiran, ko je treba obleči žensko…

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.