Hvala, veliki Leo

Slutil sem, da je njegov odhod blizu. Tudi on je. Nekaj dni, preden je odšel, je govoril, kako je pripravljen. Se ponovno srečati z vsemi, ki so ga zapustili predčasno, predvsem pa s svojo brezčasno Marianne. In ko je na tisto Martinovo jutro prišla novica o smrti enega največjih, Leonarda Cohena, sem za hip obstal. Spomnim se, da sem sam pri sebi dejal: ¨Hvala, veliki Leo!¨

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Spoznal sem ga zgodaj. Bil je eden tistih glasbenikov, ki ga najdeš, ko ga najbolj potrebuješ. V srednješolskih časih, sredi osemdesetih, so bila stroga merila glede glasbe. Obstajala sta dva diametralno nasprotna si pola: šminkerji in rokerji. Jaz sem seveda pristal pri drugih. In v ta krog je spadal tudi veliki Leo. Z njegovimi pesmimi sem rasel. Se spreminjal iz najstnika v mladeniča, iz mladeniča v moškega. Spreminjanje in rast sta bila pognojena z glasbo, pesmimi, knjigami, filmi. Bile so solze, bil je srd, bila je jeza, bile so zaljubljenosti in razočaranja in vzhičenja, vsi so si podajali roke, veliki Leo pa je bil vedno del solz in srda, jeze in zaljubljenosti, razočaranj in vzhičenj. Moškega srca ne zna nihče tako zmaličiti kot ženska. Ga posrkati vase, prežvečiti in izpljuniti. Jaz lahko to zapišem, Leonard pa je to upesnil in zapel. S svojim globokim, hipnotičnim glasom. Vsako leto globljim, nižjim, bolj senzibilnim in mogočnim.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Bilo je pred leti v Milanu. Sobota. Glavna nakupovalna ulica pred katedralo. Imel sem čas. Pohajkoval sem okoli in zaslišal glas kitare. Mlad kitarist je preigraval znane pesmi, vendar na svoj, čisto svojstven in meni še nikoli slišan način. Po stilu in kvaliteti igranja bi ga sam ocenil za vrhunskega kitarista. Še posebej zaradi njegovih priredb. In takrat sem jo zaslišal. Hallelujah. Zaigrana tako tenkočutno, s toliko nezemeljske energije, zvoki so se na začetku mešali z vrvežem ulice, kasneje so v mojih ušesih, možganih in srcu popolnoma prevladali. Nepozabno in veličastno. Koncert v Ljubljani. Njegov zadnji v naši bližini. Končno. Videti, poslušati in se pokloniti veliki osebnosti. Neverjetna energija je takrat krožila po Stožicah. Se vpijala v vsakega od nas. Krožila med moškimi in ženskami. Bilo je … Nekdo, ki je napisal vse te pesmi, s katerimi smo rasli kot ljudje in osebnosti, je bil pred nami. V obleki, kot vedno. S klobukom, kot po navadi. In s svojim glasom. Globokim, kot iz tolmuna. Ki pa ga kmalu odnese v brzice vod naših emocij. Nepozabno. Lansko zimo v Londonu. Preko Temze so se razlegali zvoki kitare in petja. Vedno, res vedno postojim ob uličnih pevcih. Po navadi spustim kaj drobiža. Če imam čas in so res dobri, kupim njihov CD. Takrat je bila z mano skupina osnovnošolcev. Od šestega do devetega razreda, starih od 11 do 14 let. Postali smo in poslušali Hallelujah. Vprašal sem jih, če poznajo pesem. Niso je, razen dveh starejših, ki sta rekla, da se jima zdi znana. Ponudil sem jima pijačo, tisto brezalkoholno, gazirano, ki jo imajo mladostniki radi, če mi povesta, kdo jo je napisal. Po nekaj ugibanjih, sem ju z mojo pomočjo pripeljal do skorajšnje rešitve in eden od njiju je povedal pravilno ime in napačen priimek, kar pa je bilo zame kot odkritje nebes. Devetošolec pozna glasbo Leonarda Cohena. Povedal je tudi, da je to najljubši pevec njegovega očeta. Jasno. In si zase in za svojega sošolca prislužil pijačo v Londonu.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Njegova biografija. Pravi moški zate. Bral sem jo na različnih koncih sveta. Jo vpijal v različnih kulturah. Tako kot je Leonard živel in pisal. Šele preko knjige sem ga prav spoznal. Njegove dvome, skrbi, pa tudi vse ljubezni. Vedno je bil v ljubezni odkrit in polnokrven. Nikoli polovičarski. Ko je ljubil, je ljubil, ko je začutil, da ljubezen popušča, se je odstranil. Spoštovanja vredno. Pred nekaj dnevi v Mariboru. Prižig lučk, predbožični čas, kuhano vino in koncert Vlada Kreslina. Ko sem zaslišal, čisto na koncu koncerta, v dodatku prve akorde Hallelujah, sem najprej v svojih mislih naredil velik poklon gospodu Kreslinu, nato pa pogledal proti nebu. Ni se videlo zvezd. So pa zato lučke pričarale magično vzdušje in vonj po cimetu in klinčkih me je ponesel v sanjarjenje. Veliki Leo je bil že nekje zgoraj in se, takšen kot je bil, muzal ob kopici Slovencev, ki vsak zatopljen v svoje misli prepevajo njegovo pesem. In peli so vsi. Starejši, kar je bilo pričakovati, in mlajši, ki znajo iz medmrežja izluščiti kakovost in pronicljivost Leonardove poezije. Moški smo po naravi lovci in zaščitniki. Borimo se za preživetje. Nas in tistih, ki jih ščitimo. Smo pa tudi, vsaj nekateri, čustvene osebe, ki znamo ljubiti in biti ljubljeni. Leonard je v svoji poeziji velikokrat opisoval naše, moške občutke. Kako je bilo, ko smo jo prvič videli, kako smo se prvič ljubili, kako nas je zadelo, ko smo jo videli kopati se na strehi v mesečini, kako smo ji pustili, da nas je privezala na kuhinjski stol, nam zdrobila naš prestol in nas ostrigla. In kako nam je z naših ustnic izvlekla samo en blag, globok Hallelujah.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Če bi prevedli njegovo poezijo in če bi jo upoštevali v vsakdanjem življenju, bi bil svet zagotovo lepši. Moški bi upoštevali njegovo videnje sveta in usode, ženske pa bi ugotovile, da smo čuteča bitja, ki rabijo samo dovolj pozornosti, da zadostijo svojemu egu in samozavesti. Leonard nas je o tem učil in nas, tiste, ki smo mu to dovolili, vodil skozi burne čase odraščanja po strmi in ovinkasti poti v zrelost. In nekako se ne morem znebiti občutka, da je z njegovim odhodom med zvezde tudi moja pot prišla do vrha. Do zrelosti. Da sem končno spoznal, kdo sem. Da vem, kako naprej v svetu krmariti med čustvi. Vsake toliko si bom zavrtel kako Leonardovo pesem. Tudi zato, da se spomnim svoje poti. Da se spomnim vseh Hallelujah vzklikov, ki so se mi izvili iz srca v življenju, in da ne pozabim, da je ljubiti in biti ljubljen najlepše na svetu. Hvala, veliki Leo.

podpis_gregor

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.