Instagram: V iskanju resničnega življenja

Spoštujem in cenim trud, ki je bil vložen v ‘izdelavo’ popolne fotografije. Manj sem navdušena nad velikokrat nedolžno ‘lažjo’, ki objavljeno fotografijo pospremi v popolno življenje na Instagramu.

Vir: Instagram

‘Ura na budilki kaže pet in trideset minut. Pohiteti moram. Časa nimam niti toliko, da bi na hitro ugriznila v rogljiček, ki mi  je na mizici hotelske sobe ostal od včerajšnjega fotografiranja najbolj fotogeničnega zajtrka v Grčiji. Če hočem ujeti najboljšo svetlobo tik pred vzhodom sonca, moram resnično dati vse od sebe. Kodralnik je ogret, ličenje, brez katerega se ne pustim ujeti fotoobjektivu, bom izpustila, saj bom tokrat tako kot že tisoče in tisoče deklet pred mano fotografinji pozirala s hrbta. Obleka, ki so mi jo za ta posnetek poslali iz spletne prodajalne,  visi na obešalniku, in priznati moram, da sem se precej namučila, da sem jo polikala. Ne smem pozabiti, da jo moram najkasneje čez pet dni poslati nazaj. Sobo in kopalnico z menoj deli prijateljica, blogerka in po potrebi fotografinja. Ker za svoje sledilce pripravlja podobno vizualno poslastico, se mudi tudi njej. Še dobro, da imava druga drugo, vlogi zlahka zamenjava. Pravočasno sva na poti, a nisva edini. Na tisti čudoviti beli strehi z modro kupolo cerkvice in morjem v ozadju svojemu prijatelju, za katerega predvidevam, da je njen fant, že pozira dekle. Očitno je vodič za Instgramu všečne lokacije na Santoriniju res popularen. Fotografiranje kar traja in traja in ni videti, da bosta kmalu zaključila. S seboj sta prinesla celo košaro z zajtrkom in tik pred vzhodom sonca bosta nazdravila še s šampanjcem. Fotografijo bosta na njenem Instagram profilu zlahka uporabila s hashtagom#sunset.

Vir: Instagram
Vir: Instagram

Končno sva na vrsti midve s prijateljico. Če želim res lepo fotografijo, moram na precej neudobni površini sedeti vzravnano, medtem ko roke na konicah prstov v rahlo pokrčeni obliki počivajo malce stran od telesa. Nohte sem nalakirala prejšnji večer, saj sem vedela, da bodo v kadru. Pred odločilnim posnetkom z improvizirano metlo iz papirja pometeva umazanijo, ki kazi popolno fotografijo. Ko zaključiva, je na vrsti fotografiranje najnovejše kreme, ki sem jo vzela s seboj, saj vem, da bodo posnetki le-te v tem okolju veliko lepši kot v Portopiccolu, kamor se po navadi odpeljem, če ne želim vlažilnih krem znova fotografirati na Koseškem bajerju.  Ni lahko. Preobleči se moram v kopalke in ker so grška jutra v mesecu maju lahko še vedno precej sveža, me pošteno zebe. Naježena koža me ne skrbi, saj sem se pri obdelovanju fotografij že dodobra izmojstrila.

Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram

Po jutranji fotografski nalogi se s prijateljico vrneva v hotel. Odločiva se za nekaj minutni počitek, ki mu sledi ličenje in fotografiranje na novi lokaciji, s tisto čudovito ob belo steno vzpenjajočo se bugenvilijo,  zaradi katere sem seboj vzela obleko v podobnem barvnem odtenku.  Popoldne morava posneti še nekaj fotografij v samem hotelu in na bazenu, da se lahko zahvaliva za  brezplačno bivanje v njem. Res bi bilo fino, če bi šla katera od naju plavat, a temperatura vode ne dovoljuje drugega kot namakanje nog. Nič zato, poletje na fotografiji bo pričaral moj širok nasmeh, prijela se bom za senčnik, da bo videti kot, da mi ga je vetrič hotel ravnokar odpihniti z glave, medtem ko bom z drugo roko nakazala, da škropim fotografa. Upam, da mi preostane še nekaj časa, da se uspem poslikati s sladoledom v roki ob tisti najbolj instagramabilni steni slaščičarne, jutri zjutraj namreč odhajam domov.’ Si predstavljate, da bi pod vsaj eno fotografijo, ki jo na Instagramu po navadi spremlja hashtag#liveautentic našli takšen zapis? Sama bi, če bi se dalo, takšni objavi stisnila vsaj dva všečka, če ne več.

Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram

Ali kot je v uvodniku ‘Super ženske ali ženske, ki so super’,  o tem, kako družabni mediji pogosto kvarijo realno sliko, zapisala Manca Čampa, urednica Cosmopolitana: Na Instagramu kar mrgoli supermamic, superkarieristk, superšportnic, superžensk. Ali bolje rečeno podob, ki utelešajo superženske … Tako bi bilo bolje, da bi ženske v za večno popolnem outfitu, s popolnim vozičkom in blaženim otrokom na Istagramu zraven fotografije pripisale: ‘Danes sem bila super ženska. Za tole fotografijo sem porabila veliko časa, res sem videti urejena, sem pa morala veliko energije vložiti v to, da se ne vidi, da je voziček umazan in da je otrok končno nasmejan. S fotografijo želim sporočiti, da je to eden od trenutkov v mojem dnevu. Že v naslednjem je otrok začel jokati, po novem krilu sem se polila s kavo in skregala z možem, ker me ni želel fotografirati stotič v dnevu…’

Vir: Instagram

Zakaj mora biti danes življenje na Instagramu tako popolno? Je res tako pomembno kaj si drugi mislijo o nas? Pripravljeni smo poteptati lastne emocije, čudovite in manj čudovite izkušnje, vse za to, da Nana, Tomaž in Emma, ki jih sploh ne poznamo, o nas ustvarijo sliko osebe z zavidljivim Instagram  življenjem. Razodetje, da ljudje danes na potovanjih obiskujejo zgolj lokacije, ki jim omogočajo objavo najbolj vroče Instagram lokacije, me je pustilo brez besed. Tudi sama sem bila na Santoriniju in doživela sem veliko več kot tisto modro streho, bogenvilijo in bele uličice v Oii, ki nikoli ampak res nikoli niso tako brezčasno, romantično prazne, kot na fotografijah, ki na nas prežijo iz Instagrama. Spoštujem trud in delo, ki so vloženi v popolno fotografijo, veliko manj pa sem navdušena nad nedolžno ‘lažjo’ o popolnem življenju. Od kdaj delo in resnica nista več vrednoti, s katerima bi se lahko pohvalili?

Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram

Popolnost in popoln odmik od realnosti nimata tako zanemarljivega vpliva na mladino. Tako moja hči kot njene prijateljice so pred kratkim s svojih družabnih omrežij zbrisale številne fotografije, ki niso dosegale standardov popolnega življenja. Na vprašanje, zakaj je to storila sama,  je odgovorila, da so bile fotografije čisto brezvezne, dolgočasne, da na njih ni videti tako dobro kot sovrstnice z druge strani Atlantika (z več kot milijon sledilci), saj ji  ne dovolim uporabljati pudra …

Vir: Instagram
Vir: Instagram

Ko ji poskušam razložiti, da ni vse zlato, kar vznikne na Instagramu, me opozori, da podobne profile s popolnimi fotografijami in popolno vsebino spremljam tudi sama. In v tem trenutku mi je hudo, da ji ne morem pokazati vsaj ene fotografije, na kateri bi lastnica Instagrama profila , medtem ko v črtastem puloverju in z baretko pozira ob Eifflovem stolpu napisala: ‘Danes sem prava turistka. Moram priznati, da me je pošteno zavedla pripovedka o tem, kako so oblečene Francozinje in kaj počnejo v mestu. V tistem največkrat fotografiranem bistroju sem preplačala kozarec rdečega vina in bageto s česnom. Na koncu vina nisem spila, ker ne pijem, bagete pa tudi nisem pojedla,  v mikro hotelski sobi namreč tokrat ne morem odpreti okna.’

Vir: Instagram
Vir: Instagram
Vir: Instagram

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.