Irska – star brušen diamant

Kam, če želimo tja, kjer imamo vse, kar želimo in nam vse ugaja? Če bi to vedeli, bi se vsi preselili tja in začeli na novo. Vendar verjetno takega mesta ali države ni. So pa kraji, ki se temu močno, zelo močno približajo in nam dajo več, kot si lahko predstavljamo. Ena takih držav je Irska. Vsaj zame. Redko koga pusti hladnega. Redko kdo se med bivanjem na Irskem ne vpraša, zakaj ne živim tu. In redkokje je toliko topline vsepovsod, da imaš občutek, da je življenje res tako zelo preprosto in enostavno in da je sreča povsod tam, kjer si ti.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Dublin je po navadi prvo mesto, kjer trčita Irska in slovenska duša. Ki si niti nista toliko narazen. Oboji smo veseli in nekomplicirani v osnovi. Le da Irci to znajo izkoristiti, mi pa smo trenutno v fazi, ko nam naše osnovne potrebe ne zadoščajo in bi radi osvojili svet s svojo prevzetnostjo. Zato nam obisk Irske lahko v marsičem odpre oči. Recimo tako, da ko sedimo v Dublinu v tipičnem irskem pubu in pijemo pint Guinnessa, doživimo pogovor z domačinom, ki nam v preprosti, irski domačnosti pokaže, kako bi se naj človeštvo obnašalo do sočloveka. Toplo, preprosto in domače. Takoj imamo občutek, da smo tu doma in da nas vsi sprejemajo. Pa ne zaradi promilov. Redkokje boste videli okajenega Irca, v glavnem gremo preko meje turisti. Vljudnost brez zadržkov. Nekako tako nas bo ogovoril domačin na Irskem. Če ste dekle, vas bo v naslednjem trenutku prosil za ples ali dovoljenje, da vas počasti s kozarcem piva. Vam dal kompliment. Tako, iskreno in nevsiljivo. Ker Irci taki so. Odprti, prijazni, vljudni, ustrežljivi in prijetni. In to že od malih nog naprej.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Dublin je za irske razmere velemesto. V primerjavi z ostalimi mesti je ogromen in industrijski. Nekateri predeli so daleč od prijetnih stanovanjskih četrti, vseeno pa daje nek občutek urejenosti in reda. Nočno življenje je bučno in radoživo, čez dan pa utrip mesta ne preneha biti v visoko frekvenčnem ritmu niti za trenutek. Kot kontrast ostali državi. Ker se prava Irska začne šele, ko se podamo v njeno notranjost.

Vir: Pinterest
Vir: Osebni arhiv

Če bi bil Mr. Gray Mr. Green in bi bila E.L. James Irka in ne Angležinja, bi lahko danes govorili o 50 odtenkih zelene namesto sive. In ko smo na Irskem, je teh zelenih odtenkov 50 milijonov in pogled nanje je tako pomirjajoč, da se nam utrip umiri in oko spočije. Hribovita pokrajina je prepletena s kamnitimi ograjami, kjer se pasejo ovce in kamor seže oko, valovi zelena, pomešana s sivo in belo. Tu in tam kakšna hiška, vsaka lična in urejena, obdelana s kamnom in lesom sledi tradiciji irske arhitekture. Preprosta in domača. Da je pogled zelo blizu kiča, poskrbi še modro morje v ozadju in vsake toliko ruševina srednjeveškega gradu ali cerkve. Kot na slikanici neke pokrajine, ki je naslikana zato, da nas pomiri in ustali. Ko se na takem mestu ustaviš, vzameš iz vrečke sendvič in si odpreš pivo, se res vprašaš ali samo sanjaš ali se boš čez nekaj trenutkov zbudil, ali pa je res možno priti nekam, kjer je Spokojnost pisana z veliko začetnico.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Vožnja po irski pokrajini ti da nekaj, kar je težko doživeti kje drugje. Težko je tudi opisati, ker se sproti sprošča toliko emocij, da je vsak trenutek enako spokojen in navdihnjen hkrati. In če se voziš brez vsakega cilja, je pot toliko lepša. Zeleni hribčki, ovčke, ki prečkajo cesto in te gledajo kot nekoga, ki ga tisti trenutek naj ne bilo tu, pa potočki in osamljene kmetije, jezera in sonce za oblaki … Ustaviš se  ob nekem jezeru, se usedeš v travo, objameš ljubljeno osebo, ji zapoješ pesem in jo zasnubiš … Je lahko življenje še lepše? In ko se potem pripelješ do morja, na plaži pomalicaš in spiješ pivo, je lahko življenje bolj popolno?

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Nekako imam občutek, da je tovrstne stvari moč doživeti samo v krajih, kjer se združita tvoja duša in notranjost z veličastnostjo narave in glamuroznostjo življenja. Čar življenja ni v materializmu. To vemo vsi. In vsi ga lahko doživimo. Irska nam ponuja možnost, da se zavemo sami sebe in svojih vrednot. S svojo preprostostjo nas očara, z veličastno naravo omreži, ujame v svoje roke, ko nas objema s svojo pristnostjo in nam enostavno preda zavedanje, da smo mi tisti, ki živimo življenje, in mi tisti, ki odločamo o svoji sreči. Zakaj ravno Irska? Zato, ker je takšna, kot je, in ker se ne spreminja. Ker so Irci takšni, kot so, in ne upoštevajo nikogar. Zato bi tudi mi morali biti takšni, kot smo, in svojo srečo poiskati sami v sebi in s tistimi, ki nas imajo radi.

1 komentar
  1. Hvala za ta članek. Zelo mi je všeč, tako kot vsi ostali. Tudi moja želja je nekoč obiskati Irsko (in Škotsko). Pa lep dan 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.