Jesenska edicija LJFW

Včeraj se je s prodajnim razstavnim salonom, kjer so obiskovalci prvič že v času trajanja tedna mode lahko oblačila pomerili, rezervirali in kupili, zaključila jesenska edicijia LJFW. Na njej so se s kolekcijami za jesen in zimo 2018/19 predstavili slovenski, hrvaški, srbski, makedonski in madžarski modni oblikovalci. Poleg že uveljavljenih imen so svoje kreacije na modni pisti v sklopu zaključne študijske modne revije realizirali tudi študentje prvega, drugega in tretjega letnika Fakultete za dizajn pridružene članice Univerze na Primorskem s smeri Tekstilije in oblačila, ter udeleženci natečaja Bela srajca, ki je potekal pod okriljem trgovine s konceptom Pentlja Concept Store.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Bela srajca
Foto: Jure Makovec / LJFW
Lore
Foto: Jure Makovec / LJFW
Lore
Foto: Jure Makovec / LJFW
Lore
Foto: Jure Makovec / LJFW
Lore

Med predstavljenimi modnimi zgodbami sta se me najbolj navdušili kolekciji Matee Benedetti in hrvaške modne znamke Loré. Prva je v sklopu  eko in etičnih načel ustvarila čudovito barvito kolekcijo, navdihnjeno s podmorskim svetom koralnih grebenov. Ta dragoceni in s strani človeka ogrožajoč ekosistem je oblikovalka v prvi vrsti razkrila s fantazijskimi avtorskimi potiski, ki na oblačilih med njihovim gibanjem navidezno oživijo in oblačilo tako spremenijo v čarobno morsko bitje.  K temu pripomorejo tudi  skrbno izbrani in v konstrukcijo oblačil umeščeni detajli, kot so ‘meduza’ volančki, običajni volani in spet neskončno slojenje le teh, ki še posebej na dolgih krilih lepo ponazarjajo zaletavanje in valovanje valov. Kot protiutež glamurozni prispodobi omenjenega ekosistema se v zgodbi povsem suvereno pojavijo t majice s sodobnim in grafično zanimivim potiskom rib. Njihova stilistična vloga ob razkošnih, asimetričnih krilih je dobrodošla popestritev in najava, da je kolekcija brez skrbi lahko del danes vedno aktualnega uličnega stila. Lepoto in bogastvo različnih ribjih vrst Matea Benedetti ponazori  z zlatimi pasovi, jaknami in krilom, ki so izdelani iz prav posebnega ekološkega in veganskega usnja. Všečen je bil tudi z maksimalizmom pospremljen stajling, ki je kolekcijo nedvomno približal predstavitvi, enakovredni svetovni ravni.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Matea Benedetti
Foto: Jure Makovec / LJFW
Matea Benedetti
Foto: Jure Makovec / LJFW
Matea Benedetti
Foto: Jure Makovec / LJFW
Matea Benedetti

Hrvaška blagovna znamka Loré, ki svoj navdih za ustvarjanje že leta išče v etno tradicionalni kosumugrafiji srednje in južne Amerike, se je tokrat podala na pot, ki je bila zaznamovana z romanom Sto let samote. Ljubezen in poželenje, vojna in revolucija, bogastvo in revščina, pestrost življenja in  dokončnost smrti, ki so temelj Márquzove knjige, se v kolekciji ‘temačno’ izražajo zdaj v obliki težkega vojaškega plašča, ki mu upanje na svetlobo vdahnejo bogati detajli iz sijočega brokata, zdaj v obliki večerne  obleke, ki jo zadržanost kroja in umirjene barvne kombinacije znova vlečejo v svet teme. Oblikovalka se je skrbno posvetila tudi izboru materialov (kašmir, moher, svila, viskoza), ki v stalni napetosti kontrastov ustvarjajo moderno in kljub tradiciji dinamično modno zgodbo.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Matea Benedetti

Omeniti gre tudi mladi oblikovalki, delujoči pod blagovno znamko M FICTION, ki sta svoj navdih črpali v utripu mestnega življenja in poustvarili njegov kaos v energični mladostni kolekciji.

Foto: Jure Makovec / LJFW
M. Fiction

Blagovna znamka KAVIY COUTURE se je tokrat prvič predstavila v bolj glamurozni luči. Med bleščice je vpletla tradicionalne hrvaške elemente ‘Hrvatski pleter’ in ‘Licitirano srce’.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Kaviy Couture

Kolekcijo MAJE ŠTAMOL  izdvajajo udobna, nosljiva oblačila čistih linij in ročno narejeni, unikatni detajli in dodatki.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Maja Štamol

Blagovna znamka AND BY ANDRAŽ je na modno pisto poslala trendovsko naravnano kolekcijo, namenjeno za zimski šport.

Foto: Jure Makovec / LJFW
And by Andraž

Ženstvena kolekcija SANIJE REJA ASKE  govori o ženski, ki je zvesta sama sebi in se ne boji izstopati na svoj, samosvoj način.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Sanija Reja Aske

Srbska blagovna znamka PRIK  je poskrbela, da sta ženska eleganca in minimalizem klasičnih silhuet znova na modnem seznamu.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Prik

Razkošje večernih toalet je v kolekciji, navdihnjeni z zgodovino bogatih oblek, še posebej tistih, ki jih je nosila Maria Antonietta, nadvse lepo v sodobno mojstrovino gala oblačil preobrazila hrvaška oblikovalka Marina Matić, ki deluje pod blagovno znamko LARIE BY MARINA MATIĆ.

Foto: Jure Makovec / LJFW
Larie

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.