Kaj je to doslednost? Vprašajte Chanel

Vsako leto me po Chanelovi modni reviji preseneti – naj si modno revijo ogledam skozi oči vplivnežev na Instagramu ali pa berem članke na internetu –, da o oblačilih pravzaprav ne govori nihče.

Chanel

Seštevek delov modne revije – celotna scena, manekenke, slavne zaradi vsega prej kot manekenstva, število Chanelovih dodatkov, ki se sprehajajo po Grand Palaisu – je prevelik, da bi se zapletli v intelektualni ping pong o tvidu. Seveda, to lahko storite, a čemu?

Chanel
Chanel

Ko razmišljate o pravljici, ki jo spodbudi Lagerfeld, je to povsem smiselno. Oblikovalec je v bistvu napovedal šov spektakel. Ta je bil del njegovega DNK. Leta 2008 je na letališču v Kaliforniji uprizoril šov in obiskovalci so dejansko začeli ploskati, še preden se je modna revija sploh začela. Takrat ni bilo Instagrama. Njegov namen je bil izključno vzbujanje veselja. Februarja 2015 se je zdelo, da si bo za trenutek odpočil, ko je Grand Palais (njegovo izbrano mesto v Parizu) spremenil v nekaj, kar je izgledalo kot zelo stara šola visoke mode. Toda tudi v tej preprostosti je bilo govora o Lagerfeldovi vpletenosti v Chanelovo prihodnost, ne pa o neverjetni usnjeni čipki ali krilnih kostimih iz tvida.

Chanel
Chanel
Chanel

Oblačila ne potrebujejo nadaljnjega preverjanja. Če je kdaj obstajal dokaz koncepta, da je za uspeh potrebno vedno znova delati enako, je to modna hiša Chanel. Čevlji se bodo prodali, torbice bodo razprodane. Krilni kostimi se bodo še naprej uvrstili na sam vrh navdiha na Pinterestu. Pravzaprav je neverjetno, prav osupljivo, da je tak način oblačenja tako dolgo ohranil svoj kalup, sigurnost, nianse, ki ločujejo dame od deklet. Po drugi strani pa je popolnoma naravno, saj ljubi Chanel prodaja življenjski stil.

Chanel
Chanel

S takšnim udobjem v izdelku je veliko prostora za igro. Za spektakel. Da se zbere množica ljudi in na novo opredeli, kaj pomeni predstaviti kolekcijo. Za kable in “intimno tehnologijo”, kot jo je Lagerfeld poimenoval za pomlad 2017, ko so manekenke dobile robotsko podobo.

Chanel
Chanel

“Trenutno je trajnost del načina izražanja našega časa,” je leto pred modno revijo za jesen in zimo 2018/19 povedal Karl Lagerfeld. Kakšno čudovito nasprotje tej sezoni, kjer so za 60-minutno modno revijo postavili devet čudovitih dreves. Ko je Grand Palais na Elizejskih poljanah odprl svoja vrata za eno najbolj odmevnih modnih revij pariškega tedna mode, se je publika posedla v presenetljivo resničen jesenski gozd, ki si ga je zamislil Karl Lagerfeld kot »odo naravi« in kjer so manekenke pred seboj brcale jesensko listje. Komaj 24 ur po tem, ko so modni kritiki pozdravili njeno lepoto in izvirnost, so jo aktivisti iz skupine French Nature Environment hitro obsodili, spektakel označili za “krivoverstvo” in luksuzno blagovno znamko obtožili, da je modna hiša posekala sto let stara drevesa, da bi ustvarila “naraven” dekor.

Chanel
Chanel

Leta 2017 je ustvaril svoj Eifflov stolp, ki ga je postavil kam drugam kot v Grand Palais, goste pa posedel v tipične pariške zelene stole, ki se vijejo ob francoskih vodnjakih in nastavljajo soncu v parku. In dolgo preden je Olafur Eliasson prepeljal ledenike po polovici sveta, je Lagerfeld za arktično navdihnjeno modno revijo leta 2010 iz Skandinavije v Grand Palais pripeljal 240 ton ledu. Za modno revijo pomlad in poletje 2019 je začetek spektakla naznanil zvok morskih valov, ki so se zlivali v mehko mivko. Vendar je Lagerfeld pomislil tudi na trajnost. Modna hiša Chanel je v objavi po razstavi dejala, da bo voda, porabljena za kuliso, predelana v pariški kanalizaciji, pesek pa bo reciklirala gradbena industrija. Toda zakaj ne bi, cinični in naveličani gledalci, kritizirali modne hiše, ki odvrne toliko pozornosti od mode in namesto nje v ospredje postavi okolico? Ko to stori katerikoli drugi oblikovalec, mediji vzkliknejo »Smrt modi!«, ko pa je storilec Chanel – Genialno.

Chanel

Da je Lagerfeld sploh poskušal uporabiti jezik eko mode in izvirnih materialov, ki so resnično okolju prijazni v modni hiši, ki je na samem vrhu modne prehrambne verige, je izredno pomembno. Če se največji akterji mode pomikajo proti spremembam, bo nedvomno prišlo do večjega učinka. Toda pri Chanelu bo vedno vladala estetika. “Ne sme izgledati kot nekakšen lahek predstavitveni material, veste,” se je Lagerfeld šalil v zvezi z obleko iz konoplje, s katero se tradicionalno povezuje trajnostna moda.

Chanel

Kljub temu pa sem bila še močno pod vtisom svojega septembrskega obiska Pariza očarana nad tokratno kuliso modne revije na pariškem tednu mode. Z najmanjšim posegom v naravo so se manekenke prvega oktobra sprehajale po strehah namišljenih pariških zgradb. In z gotovostjo vam povem, da bolj pariško (poleg še kakšnih tridesetih stvari) od tega ne gre. Oblačila so tokrat dobro izstopala od sive podlage pločevinastih streh, pa čeprav smo jih kar nekaj videli v sivkastih odtenkih. Kot se spodobi za seganje v višave in spogledovanje z nebom, je zaključek modne revije navdihnilo prav zvezdnato nebo, medtem ko smo na modni pisti poleg tvida videli tudi džins. Kreativna direktorica modne hiše Chanel, Virginie Viard, se je namesto naravi poklonila Parizu, kar je moji duši popolnoma naravno.

Chanel
Chanel

Naravni svet bo neizogibno še naprej ustvarjalni navdih za prihodnja leta in bistvenega pomena je, da za izvor tega navdiha skrbimo s pozornostjo in trajnostnim pristopom

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.