Kaj v letu 2019 pomeni biti »basic«?

»Basic bitch« je imela svoj trenutek pred približno petimi leti, ko ji je njena ljubezen do belih kav z posipom bučnih začimb, Ugg čevljev, belega vina, joga hlač in ponovitev serije Prijatelji nadela to ime. Zdaj so te preference kot relikvije – starinski kulturni označevalci nekoč priljubljenega načina življenja. Toda leta po osnovnem razcvetu smo sredi ponovne pridobitve in mutacije »osnovne« kulture, pri čemer se lahko imenovanje nosi kot značka ponosa tako enostavno, kot se ga lahko uporabi za žalitev. Nova pravila, Instagram vplivneži in množica, ki poskuša oponašati in slediti svojemu vodstvu, nakazuje še en trenutek statične kulturne monotonije.

Vir: Pinterest

Fraza »basic bitch« se je prvič pojavila na Urban Dictionary leta 2009, vendar je njen izvor še starejši in prihaja iz črnske skupnosti in hip-hop kulture. Prvotna »basic bitch« je bila poceni, dolgočasna in samozadostna ženska. V nekem trenutku se je izraz povezal s (večinoma belimi) mainstreamom, njegove konotacije pa so se razlikovale po skupnostih in različnih kotih interneta. Tako spletna stran Betches Love This kot blog Basic Bitch Today – platformi, ki sta sprejemali sramotne užitke osnovne kulture, kot sta gledanje resničnostne televizije in opijanje z belim vinom, sta se pojavili leta 2011. Reperka Kreayshawn pa je medtem vodil opozicijo in se izrazu posmehovala v svojem hitu Gucci Gucci.

Vir: Pinterest

Do leta 2014 je »basic bitch« postala vseprisotna. The Cut je celo objavil vodnik za njeno razumevanje v vsej svoji trend-adherentni normalnosti. To je čas, ko so postali popularni »duck face« selfiji. Po podatkih Google Analitike je »basic bitch« v tem letu dosegla največje zanimanje.

Vir: Pinterest

Diskurz je končno začel usihati okoli leta 2016, v istem letu, ko je Instagram dosegel 500 milijonov uporabnikov. Toda posodobljena osnovna koda je bila napisana na platformi družabnih medijev tik pred našimi nosovi. Nov »basic«, danes živ in čil, se ukvarja z poistovetenjem in virusno privlačnostjo, oblikovana in razširjena na naših zaslonih: fotografije toastov z avokadom, ličenje po vzoru Kylie Jenner, smuti sklede in panoramsko kolo s Coachelle. Ohranja nesporne želje in priljubljene interese, ki so pomagali razvrstiti izvirno »basic bitch«. Toda zdaj živi naprej in modelira svoje življenje na Instagramu ter je prevelika, da bi lahko propadla. Ona in njeni »basic« kolegi, ki malicajo, tvorijo mainstream.

Vir: Pinterest

Nov nivo »basic bitch« različice 2019 sledi trendu roséja, galeriji selfijev in majic, na katerih piše »But first, coffee.«. Recimo jim »post-basic«. Zdi se, da so se ti artefakti uresničili iz kulturnega dolgočasja, nič drugega ni ostalo za komentiranje kot oni sami.

Vir: Pinterest

Vendar pa so danes priljubljeni tudi memeji, s katerimi sta prva začela Elliot Tebele (FuckJerry) in Josh Ostrovsky (The Fat Jewish). Memeji so fotografije, citati in posnetki, s katerimi se lahko vsi poistovetimo. Prav te memeji pa potrjujejo naše osnovne težnje – maček na delovnem mestu, užitek ob odpovedovanju načrtov zaradi utrujenosti, zapravljanje denarja na čevljih, čeprav ne bi smeli – in jih prodajajo kot naše osebnostne lastnosti.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Vstopili smo v »post-basic« povratno zanko, kjer se mainstream hrani sam s sabo in nas spremlja povsod. »Basic« niso več samo North Face jakne in Starbucks. »Basic« je zapisano v našo družbeno strukturo. To je vse in nič hkrati. Toda onstran fotoaparata prijaznosti – za vsakim »ootd« ali »stajlingom dneva« in fotografijo zajtrka iz ptičje perspektive – je hrepenenje po udobju in skupnosti. Ko se bomo še bolj poglobili v izolacijo, podprto z zaslonom, bo nova »basic« kultura preživela zaradi svoje površinske zmožnosti poistovetenja. Toda kaj prebilo skozi pametne selfije in nerazpoznavne fotografije poširanih jajc, da nas bo končno potisnilo naprej in bomo prepoznali pravo hrepenenje? Lahko preprosto nadaljujemo z drsenjem po zaslonu, da bi videli?

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.