Kako je videti, ko jih šteješ štiriinštirideset?

Zgodba gre nekako tako. Vsako leto svoj rojstni dan ‘praznujem’ tudi na družbenih omrežjih. Sledijo čestitke, čestitkam želje, da jih dočakam vsaj še enkrat toliko, in nato pridejo na vrsto komplimenti. Takšni in drugačni, a vsi na podobno vižo, da niti slučajno ne kažem toliko let in da se z letnico rojstva dobro nosim. Če ocenim čez prst, me sodelujoči pomladijo za približno 7 let. Ni slabo! In da se ne bomo že na začetku razumeli narobe, ta zapis ni kritika na komplimente, nasprotno, pomlajevalne hvalnice mi še kako godijo. Deliteljem lepih besed se vedno vljudno zahvalim, nikoli ne hlinim lažnega presenečenja niti iz lažne skromnosti ne udriham po sebi. Se pa na tem mestu sprašujem, kako je videti ženska, ki naj bi bila stara 44. let.

Z Lorello jih skupaj štejeva 88 🙂 Foto: Stane Jerko
Foto: Aleksandra Prelesnik

Najprej pobrskam po družinskem albumu in v podobnih letih poiščem svojo mamo. Ko je bila ona stara 40, sem jih sama imela 18. Na fotografiji sedimo za mizo na mojem maturantskem plesu. Obe nosiva vijolično obleko, moja kriči po pozornosti, njena je umirjena in dostojna. Obe sva si na ustnicah zaželeli živo rdeče šminke in obe imava lase skrajšane do ramen. Kot osemnajstletnica se ob mami počutim nadvse mlada, glede na leta, ki naju ločijo, za odtenek celo preveč mlada. Čeprav starosti nisem povezovala z letnicami rojstva, sem kot starejše obravnavala vse, starejše od trideset let, ki sem jih srečevala na družinskih piknikih na zabavah in v šoli. Razlika v letih ni bila vizualne narave, šlo je za generacijski odklon, ki ga nisem mogla spregledati in se nisem niti trudila. Beseda star ni odražala število gub, stil oblačenja ali videz pričeske (še danes se nasmejim, ko pogledam šolsko fotografijo, na kateri je videti, da je vse, vključno z razredničarko postrigel isti frizer), bila je povezana z energijo, načinom komuniciranja, da je med nami več kot deset let razlike, je odražal tudi stil, kako si se lotil pitja kave in ne, osemnajstletnice nismo praznovale obletnic. Ko sliko pogledam danes, se mi moja mama na njej zdi natanko takšna, kot sem bila pri štiridesetih videti sama.

Vir: Pinterest; Penelope Cruz je 28. aprila letos praznovala svoj 44. rojstni dan
Vir: Pinterest

Mogoče bi se morala vprašati drugače. So  leta nad štiridesetim leta, ko je človek uradno star? So komplimenti na račun videza samo tolažba, s katero te potolažijo, star si, a si videti mlajši? Po odgovor se zatečem k svoji hčeri. Previdno jo vprašam, ali se ji zdim stara. Ne bi si želela, da si me zapomni kot z mladostjo obsedeno mati, ki se ne uspe spopasti s starostjo in njenimi posledicami. Dvanajstletnica suvereno odkima. Vrtam dalje. Sledi vprašanje koliko bi mi jih prisodila. ‘Osemintrideset’,  ustreli kot iz topa. Odgovor me preseneti zgolj zaradi precizne natančnosti, s katero mi dodeli leta. Sprašujem se, ali obstaja kakšen video »šnelkurz«, ki na hitro nauči oceniti vizualne parametre posameznika in jih nato v skladu s šablono umesti v določeno starostno skupino. Najstnica odkimava in še enkrat poudari, da se ji zdim stara osemintrideset let.

Vir: Pinterest; Amber Valletta tudi pri štiriinštiridesetih več kot uspešno nadaljuje kariero modela
Vir: Pinterest

V imenu raziskovalnega novinarstva k zadevi pristopim s primerjalnim vprašanjem, ali sem videti mlajša jaz ali mama njene prijateljice.  Po daljšem razmisleku me znova preseneti z razkritjem, da se ji zdim starejša jaz. Zakaj? Ker sem jaz bolj tečna kot ona, ker prevečkrat nosim lase spete v čop, ker si ne naročim trendovskega koktajla, ampak zgolj kozarec vina, ker me preveč skrbi za vse, in ker je nisem pustila same na koncert. Smo že bližje. Tudi meni se je moja mama zdela v svojih štiridesetih prevečkrat in čisto brez pravega razloga vznemirjena in načetih živcev. Vedno jo je skrbelo, s kom sem in kdaj se vrnem. Nikoli se nisva znašli v istem lokalu, zvečer za mizo pa ni spila niti kozarca vina. Tako mene takrat kot mojo hčer danes navdušujejo stvari, ki se štiridesetletnikom v večini primerov zdijo plehki, medtem ko nas nerazumevanje in neodobravanje njihovega sveta v njihovih očeh dela stare, ne glede na to, kako smo videti.

Vir: Pinterest; Za Chloe Sevigny pravijo, da je pri svojih 44. videti bolje kot kdaj koli prej
Vir: Pinterest

Ko zvečer s sovrstnicami nazdravljam letom in jim navržem, da se počasi bližamo petdesetim, me te hitijo popravljati, da temu ni tako ter da se one počutijo mlade in so mlade. Čeprav ne omenjam besede ‘star’, nadaljujejo v istem tonu. Seveda se moram zavedati, da se negujemo, moda nam dela uslugo (osemdeseta res niso bila najbolj posrečena, samo poglejte zvezdnice takrat in danes, in hitro vam bo jasno, da so tudi tiste, ki niso šle pod nož, v letu 2018, videti bolje), smo aktivne in z mladimi vštric korakamo tudi na družabnih omrežjih (slednje mi sicer moja hči očita kot nedoraslost letom). In ker štiridesetletnice praznujemo obletnice, me te iste sovrstnice pošljejo na naslednjo primerjalno nalogo, kjer naj bi ocenila, kako so videti štiriinštirideset letnice in one.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest; Leta 1974 sta bili rojeni tudi Kate Moss in Victoria Beckham
Vir: Pinterest

Vračam se z odgovorom: ‘Štiriinštiridesetletnice so videti kot osemintridesetletnice, a ker so na zabavi v rokah držale zgolj kozarec vina in so se domov odpravile že ob desetih zvečer, jim prištevam še dodatnih šest let. Tiste štiriinštirideset letnice so torej videti kot štiriinštirideset letnice.’ Zadovoljne z odgovorom spijejo še zadnji požirek vina in svoj odhod domov pred deseto opravičijo s tem, da morajo jutri zgodaj vstati. No pa so šle moje osemintridesetletnice.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.