Kako je z osebnim stilom v dobi Instagrama

Instagram je v številnih, če ne celo večini mojih modnih odkritjih v zadnjih nekaj letih pomemben vodnik, prava gojilnica novih modnih blagovnih znamk, novih trendov in novih načinov nošenja stvari. Vsakič, ko ga odprem in se pomikam po fotografijah, ki mi jih odpira,  neizogibno naletim na nekaj, kar mi daje tisto čudovito, vrtoglavo vznemirjenje: razmeroma neznan oblikovalec nakita, ki izdeluje prstane natančno v takem slogu, kot sem ga iskala; blogerke, ki imajo najbolj kul način kombiniranja oblek in hlač; bloge, ki objavljajo čudovite fotografije še bolj čudovitega interierja …  Vsako odkritje se zdi povsem edinstveno in vendar se zdi, da vse izpolnjuje estetsko potrebo in željo, za katero sploh nisem vedela, da obstaja, a vseeno zadovolji mojo mero navdiha. Kot čarovnija!

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Toda v resnici nas usmerja algoritem. Je potemtakem osebni stil sploh še oseben, če ga oblikuje algoritem, ki me pozna bolje, kot se poznam sama? Čisto mogoče je, da Instagram duši našo domišljijo in nas dela lene, ko bi se morali sami domisliti kreativne rešitve.

Vir: Pinterest

Ste mislili, da ste se sami domislili kombinacije, ki jo pravkar nosite? Zagotovo ste jo prej že nekje videli. Mogoče je, da se ne spomnite. Todi vsi smo že bili navdihnjeni z nečim, kar smo videli na nekom drugem. Pa čeprav do potankosti ustreza vašemu osebnemu stilu. Povem vam, razmišljanje o tem, kako oseben je vaš osebni stil, vas lahko pripelje do eksistencialne krize.

Vir: Pinterest

Vedno sem si rada predstavljala svoj odnos do sloga kot pogovor, izmenjavo med mojim okusom in svetom okoli mene – slike, besede, ljudje, pop kultura, nostalgija. V tem smislu se mi vedno zdi nekoliko razsvetljujoče, saj se spoprijeti s svojim občutkom za slog pomeni tudi spoprijeti se s svojim občutkom zase. Bolj ko se učim o prvem, bolj se naučim o slednjem – in obratno.

Vir: Pinterest

Sprašujem pa se tudi, če Instagram to zasledovanje zmanjšuje. Zahvaljujoč mojemu raziskovalnemu delu Instagrama, je rotacija mojega navdiha zelo enolična. Na trenutke je celo videti, kot da mi algoritem bere misli. Je to mogoče?

Vir: Pinterest

Instagram pravi, da upošteva številne signale, da napove, v kakšni vsebini bomo uživali, vključno (vendar ne omejeno na), koga spremljamo, kaj nam je všeč in kaj komentiramo. Pod tisto majhno lupo na Instagramu se skriva del, ki je delno zasnovan tudi glede na to, kaj je trendno med ljudmi, ki jim sledimo, in na platformi na splošno. Pomembno je upoštevati, da je algoritem za raziskovanje ločen od algoritma za naš »feed«. Raziskovalni del je posebej prilagojen tako, da odraža naše interese in interakcije. Raziskovalni del se nenehno razvija skupaj z našimi interesi, zato bolj ko se na Instagramu ukvarjamo z vsebino, ta bolje ve, kaj nam je všeč in kaj nas lahko zanima. Zato ni čudno, da mu gre to, da nam postreže z všečnimi vsebinami, vedno bolje od rok.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Predvidevam, da me algoritem pozna bolje, kot se poznam sama, saj lahko sklepa, kaj mi bo všeč, še preden fotografijo všečkam. Zasnovan tako, da me nenehno angažira, je vedno en korak pred mano. Torej, kaj to pomeni v smislu vpliva na osebni okus?

Vir: Pinterest

Morda lahko o Instagramovem algoritmu razmišljamo kot o posebej pametnem uredniku, čeprav se sprašujem, ali mi je zaupanje v njegovo sposobnost omejujemo moj pogled in zanimanje. Prava nevarnost (če jo lahko tako imenujete) je v tem, kar se zgodi, ko se prepričate, da se vaš okus spreminja, da ste pripravljeni raziskati novo mejo, vendar ste tako ujeti v zanko starih trikov oziroma zastarele algoritmične enačbe.

Vir: Pinterest

Prepričana sem, da se moj okus spreminja, preprosto zato, ker se še od nekdaj. Včasih premiki niso takoj vidni, vendar lahko v zadnjem času natančno določim, kdaj in zakaj so se zgodili. Želim si najboljše iz obeh svetov: želim si novo mejo – hipotetično, ki moj osebni slog spremeni v izbruh in me pozove k razmisleku o času in vzroku mojega čustvenega stanja – in želim, da algoritem udobno pokaže natančna odkritja, ki se z mano ujamejo. Mogoče pa se med seboj ne izključujeta. Mogoče lahko medsebojno delujejo v harmoniji – če postanem bolj premišljena.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Mislim, da je ključ do ohranjanja osebnega stila, ne glede na to, kako pametne so aplikacije, kot je Instagram, prav tisto, kar ga je naredilo osebnega že na začetku: radovednost. Dokler smo neusmiljeno radovedni, dokler dvigamo skale in kukamo pod pokrove metaforičnih avtomobilov ter postavljamo vprašanja in s pogledi segamo v neznano, se bodo nove meje neizogibno pojavile. In algoritmi? To so naši zemljevidi, naši detektorji kovin, daljnogledi, naši vodniki, ki so na voljo tako, da nam pomagajo prepoznati množico pripovednih, vrtoglavih vznemirjenj, ki jih lahko ponudijo te sveže serije stilskih razburljivosti.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.