Kako kar najbolje izkoristiti poletje brez nepotrebnega pritiska

Vsako leto, kot se približuje poletje, pričakujem le najboljše do nerazumne stopnje. Moj um, srce in telo vsak dan pričakujejo idilično vreme, glasbo, zaradi katere se počutim, kot da sem v videu Calvina Harrisa, in – ko sem bila samska – številne poletne simpatije, vredne vseh telefonskih sporočil mojim najboljšim prijateljicam. Toda če bi razmišljal o spominu na pretekla leta, bi opazila eno samo veliko temo: pritisk.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Zame poletje ni samo prežeto z velikim upanjem, ampak je prežeto s stresom – stres, da zagotovim, da bo to poletje najboljše, tisto, ki bo končno doseglo moja pričakovanja, ki jih postavljajo najstniški filmi, in ki se ne končajo z »če bi le…«. In vsako leto, še posebej pa letos, se zanašam na poletje, da bom sprostila svoj čustveni ventil. Vedno je lažje najti svetlobo, ko sonce zaide šele po osmi uri zvečer.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Moja obsedenost s popolnim poletjem se je pokazala na več načinov. Čeprav pogosto razočarana, nikoli ne želim ničesar zamuditi. Izkoristiti želim vsako priložnost, zato ničemur ne rečem ne. Pogosto pa me že ob koncu julija začne skrbeti, da se mi poletni čas izteka. Tako se vsak konec poletja počutim, da ga nisem izkoristila in nisem doživela dovolj. Že zdaj se mi zdi, da mi poletje polzi med prsti.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Vedno sem pričakovala, da bo, ko bom starejša, pametnejša in manj zainteresirana za bedenje po drugi uri zjutraj, moj poletni stres popustil. Toda začenjam se zavedati, da odraščanje ne pomeni, da prerastem tudi poletje, ampak samo ponovno presojo, kaj pomeni resnično izkoristiti moje najljubše mesece. Obstaja toliko načinov uživanja dobesednih in metaforičnih plodov poletja, da je »kar najbolje izkoristiti« dejansko lahko precej malenkostno in čudovito,  zahteva le preprost premik miselnosti. Tako sem sestavila kratek seznam stvari za to poletje, ki morda nikoli ne bodo spremenile preostanka mojega leta, lahko pa olajšajo breme poletnih strahov.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Vstanite zgodaj

Ostati buden pozno zvečer je najlažji način, da postanete utrujeni in živčni. Na srečo so dodatne svetle ure v dnevu, ki jih prinaša poletje, prav tako čarobne zjutraj. Sprehod, še preden se vaša najljubša kavarna odpre, velja za prijeten izkoristek poletnih dni.

Vir: Pinterest

Poletno noč preživite doma

Pozimi z veseljem preživim petkov ali sobotni večer doma in gledam film, ker predvidevam, da večina počne enako. Toda, ko je vreme toplo, me premaga občutek, da vsi ostali ves čas uživajo, medtem ko jaz vsakič, ko ostanem doma, zanemarjam svoj poletni čas. Ker vem, da je to globoko nerazumno (in del tega, zakaj veliko ljudi meni, da je poletje neverjetno izolacijsko in žalostno), predlagam več noči brez krivde. Zamenjaj Počitnice za Ljubezen je luštna stvar in kokice za koruzo, odprite okno in imeli boste idealno poletno noč.

Vir: Pinterest

Hodite bosi po travi

Za razliko od letal so parki pravi kraj, kjer si lahko sezujete čevlje. Razširite prste in jih uprite na najbližjo zelenico. Ne morem razložiti znanosti, zakaj – čeprav sem prepričana, da obstaja – toda hoja po mehki travi z bosimi stopali še kako prizemljuje.

Vir: Pinterest

Večerjajte na prostem

Če greste v restavracijo, počakajte na mizo zunaj, namesto da se umikate v skrit in temen kotiček. Svojo najljubšo jed vzemite za s seboj in jo pojejte v parku. Večerjo si odnesite na balkon. Nič ni bolj čudovito ali poletno, kot je uživaje v dobri hrani v družbi rahlega toplega vetra.

Vir: Pinterest

 Uživajte v spontanem sladoledu

Ne pozabite, da se sladoleda ali lučke, karkoli imate raje, ne more načrtovati. Mora biti presenečenje. Morda se sprehajate po parku, odhajate z dela ali ste na poti na kavo s prijateljico, ko vidite stojnico in se v trenutku odločite za zmrznjen posladek le zato, ker je poletje in nimate nobenega razloga, da si ga ne bi privoščili.

Vir: Pinterest

In zapomnite si, da je včasih dovolj nekaj storiti le enkrat

Ne bom se popolnoma odpovedala poletnim pričakovanjem, ker me kljub pritisku spodbujajo, da se zabavam. Toda letos se bom spomnila, da če nekaj počneš le enkrat, še vedno velja. Ni mi treba vsak vikend na plažo, vsak večer na cosmopolitan in vsak petek opazovati sončni zahod na strehi, da imam poletje svojih sanj. Če hočem narediti vse stvari, ki si jih želim, sem pomirjena z dejstvom, da jih bom lahko doživela, ko se pojavi prava priložnost. Odstranjevanje pričakovanj, da morajo biti poletne aktivnosti v poletnih mesecih norma, mi omogoča, da ponovno opredelim, kaj pomeni izkoristiti poletje, kar je točno tisto, kar potrebujem.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

A ja, pa še to! Uživajte v sezonskem sadju, dokler lahko!

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.