Kako negovati čudovit kašmir

Jaz ga obožujem in vem, da nisem edina. Res je zelo občutljiv, po drugi strani pa tudi večen in seveda nas noro greje, sploh pozimi. Zahteva več denarja in mini naložbo, a v kolikor nabavimo kos iz kašmirja, bo trajal za vedno. No, skoraj. Potrebno ga je čuvati in negovati, zato bom danes pisala prav o tem in na koncu sledi darilo za vas.

Foto: IStock

Vse sanjamo o lepem in mehkem, toplem in prijaznem puloverju, zato je kašmir vedno pametna izbira. Gre za zelo občutljivo in tudi drago prejo, zato moramo biti pozorni na nego in ga skrbno čuvati. Dejansko je kašmir dragocena preja, ki se zaradi svojih lastnosti uporablja tudi spomladi. Je mehak in nežen, prijetno greje telo, hkrati pa je zelo lahkoten, zato nima sezon in je vedno primeren.

Kako ga operemo

Najprej napotek: majice iz kašmirja ne operemo vsakič, ko jo oblečemo. Po drugi strani pa postane visokokakovostni kašmir z vsakim pranjem boljši. Sčasoma se bo na površju pojavil čudovit puh, ki bo ustvaril neverjetno mehak in prijeten občutek na našem puloverju. Znebimo se mita, da je treba kašmir čistiti kemično ter v čistilnici. Le v izjemnih primerih, na primer kadar je kašmirjevo oblačilo izjemno fino, vezeno ali tkano, je priporočljivo suho čiščenje. Ste vedele, da mehčalec ni priporočljiv? Če ga boste uporabile, se bo kašmir postopoma uničil, saj sestavine mehčalca znajo pokvariti površinsko strukturo.

Nasvet: uporabljamo kateri koli balzam za lase

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kako sušiti kašmir

Najbolje je, da kos iz kašmirja položite vodoravno, pod njim pa vpojno brisačo. Namesto da oblačilo raztegnemo v katero koli smer, ga nežno ožamemo in pustimo, da se prosto posuši. Morda ne veste, da je tako imenovani piling (muckasta volna) naravni postopek, ki ga povzroča obraba, zato ga ni mogoče preprečiti. Običajno na posebej izpostavljenih predelih, kot so komolci ali predel pri zapestju. To nima nobene veze s kakovostjo izdelka. Najfinejše niti se zrahljajo, podrgnejo druga ob drugo in tvorijo majhne kroglice. Kako se rešimo teh nadležnih muck? Najhitrejša rešitev, ki jo tudi sama uporabljam, je brivnik za volno.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Brivnik za volno in tekstil

Po uporabi brivnika za volno in tekstil so oblačila kot nova, brez odvečnih vlaken in kosmov tkanine. Brivnik je odličen tudi zato, ker vidno obnovi pohištvo in dodatke iz tekstila (npr. blazine in oblazinjeno pohištvo, pregrinjala). Uporablja se ga lahko na vseh vrstah tkanine, pri čemer bodite seveda previdni pri bolj občutljivih tkaninah (npr. kašmir, merino, alpaka volna). Zaradi ergonomske oblike in primerne teže je zelo priročen. Enostavno ga lahko vzamete na pot. In povrh vsega je tukaj roza barva, meni zelo ljuba in verjamem, da bo všeč tudi vam.

Danes podarjamo brivnik za volno in tekstil bralki, ki nam bo poslala mail na naslov darilo@glitter.si (ne pozabite na podatke in naslov!).

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

5 komentarjev
  1. Hvala, draga Lorela, za vse koristne nasvete. Ni več daleč do sedemdesete, a me vse lepo in tudi primerne modne novosti bogatijo in polepšajo te dneve, ki so z nami. Še posebno pa vaša poglobljena razmišljanja, ki vsakič pogrejejo. Pozdrav! Ana

  2. Kolegica mi je zaupala skrivnost. Pravi, da kasmirjevemu puloverju 2x odstranis mucke in potem ostane lep za vedno. Moram tudi jaz enegs kvalitetnega nabaviti, da se prepricam. Hvala za navdih in pozdrav na Obalo.❤

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.