Kako pobegniti nekam, kjer se čas lahko ustavi

Vsi imamo prehiter tempo. Če ni prehiter, pa ga vsakodnevno želimo pospešiti. Tak je današnji način življenja in tako funkcioniramo. Zdi se nam, je nekaj narobe, če smo počasni in se nam nič ne dogaja. Enaindvajseto stoletje.

Koča na vasi

Obstajajo pa mesta in čas, kjer je moč tempo upočasniti, ne da bi imeli pri tem občutek, da kaj zamujamo. Ponavadi to naredimo na dopustu, ko smo z mislimi daleč od vsakdanjega dela in obveznosti. Čim dlje od doma in službe smo, uspešnejši je pobeg od vsakdanjosti. Lahko se usedemo v avto in se nekam odpeljemo, če lahko in če imamo dovolj denarja, se vkrcamo na letalo in nas to odpelje v kraje, kjer nas vsakdanje skrbi ne ujamejo več. Žal je pri tem prisotna ovira. Denar. In druga, čas, za tiste, ki jim je dandanašnji pomemben. In ni nas malo. Pozabljamo pa, da obstaja še ena možnost. Pobeg nekam v bližino, kjer ne porabimo celega dneva na poti, nekam, kjer ne bomo za odklop porabili toliko denarja, da bi posledice razvajanja čutili še nekaj mesecev. Slovenija. Naša dežela. Mala, a tako lepa. Meni eden najljubših biserov je reka Savinja. V svojem rojstvu in rani mladosti, ko je še ne obremenjujejo težave odraslosti. Preden pride do velikih mest in vsega, kar prinaša zraven zrelost ene reke. Ta, mlada Savinja, ima čar divjosti, pridih neuklonljivosti in magnetno privlačnost. Ko jo enkrat vzamete za svojo, se ji nočete več odreči. In se vračate k njej. Nemogoče jo je pozabiti.

Koča na vasi
Koča na vasi
Koča na vasi

V tej svoji mladostni zagnanosti priteče do mesteca Nazarje. Čisto zraven je vasica Prihova. In v tej vasici Koča na vasi. Koča. Hiša. Zatočišče pred tempom vsakdana. Kraj, kamor lahko pobegnete in kjer se lahko čas ustavi. Koča je popolnoma lesena. Njena arhitektura in zunanjost nas spomnita na mladost in na hiše, ki smo jih bili vajeni gledati na poti v šolo. Domača, preprosta in vabljiva. Popolnoma zgrajena iz lesa. Tega so obdelale roke in orodje lastnika. Tudi njegovih prijateljev. Tri leta so jo sestavljali, žagali, brusili, ji dajali smisel in smoter. In danes je popolna. Ko vstopimo, nas pričaka vonj po lesu in naravi. Očara nas vsak detajl. Spomni nas na pravljice, pričara mladostno razigranost, celo otroško radovednost. Prebudi v nas otroka in nas odnese v sanje. Koča na vasi zna ustaviti čas. Zamislite si idealno kombinacijo vaših želja. Že res, da so Sejšeli sanjski. So pa tudi daleč in zahtevajo dosti denarja in časa. Koča na vasi pa je sanjska in resnična ob enem. Raj nam lahko pričara. Je dovolj magična in sposobna čudežev. V njej se skriva magičnost lesa. Čudeži se dogajajo povsod, skriti so v kopalnici, kuhinji in jedilnici, presenetijo nas v dnevnem prostoru in privrejo na dan v višinah spalnega dela. Pogled s postelje na zvečer osvetljeno nazarsko cerkev frančiškanskega samostana in na zvezde, ki sijejo na nebu, je že čudež sam po sebi, z magičnostjo celotne koče, pa se naša pot proti pozabi vsakdanjika in vstop pred rajska vrata zdita nekaj najbolj prvinskega na svetu.

Koča na vasi
Koča na vasi
Koča na vasi

Prekrasna savna z eteričnimi olji po želji iz nas prežene skrbi in potrtost enoličnosti naših življenj. Znoj prežene navlako in nas očisti od znotraj navzven. Po savni smo pripravljeni prevzeti nase spokojnost, ki nam jo podžge vonj po lesu in lepota obdelave notranjosti. A najslajše šele prihaja. Ko smo po savni pripravljeni na vzlet v brezskrbnost, se povzpnemo po stopnicah na zunanji del, kjer se na pokritem delu terase nahaja masažni bazen in prostor za počitek. Pod zvezdami. Vroča voda in mehurčki. Potem, ko ste že preznojeni in ko ste odvrgli skrbi ter očiščene notranjosti stopite v globok masažni bazen, se vam resnično odprejo nebesa. Jacuzzi pod zvezdami. Ni samo marketinška fraza. V Koči na vasi je to zadnja stopnica do zvezd.

Koča na vasi
Koča na vasi

Ljubezen se lahko izrazi na tisoč in en način. Koča na vasi je definitivno narejena z ljubeznijo. To začuti vsak, ki stopi vanjo. Ljubezen je tako prisotna, da iz vsakega detajla obdelanega lesa hoče na plano. Ko smo tako prevzeti od vsega lepega, se tudi sami lažje odpremo svojim dragim. Savna nas navdahne z iskrenostjo, masažni bazen nam prebudi občutke pripadnosti, vse skupaj nas postavi v drugo dimenzijo, ki jo lahko, potem ko se ji predamo, odnesemo s sabo domov. Tako pridobljeni občutki bodo v nas prisotni še tedne, če ne celo mesece. In bolj ko se bodo dnevi deljenja ljubezni v koči oddaljevali, bolj si bomo želeli povratka. Nazaj k Savinji, nazaj k prvinskosti, nazaj k ljubezni. Nazaj k naravi in lesu. Stran od skrbi in stran od dirke s časom. Koča na vasi vam bo pomagala dirko zmagati in vas vodila k mirnemu zavetju v vaših življenjih. Le prepustiti se ji morate.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.