Kako ubežati krču, ki ga prinaša #OSTANIDOMA

V nedeljo zvečer mi je Nuša Gnezda ob moji nominaciji #ostanidoma napisala, da se tega ne gre več, da ima vsega dovolj. In povem vam, jaz tudi. Brez skrbi, z Nušo ostajava doma, umikava se zgolj s prvih bojnih črt, kjer novičarsko topništvo z udarnimi novicami, kjer ne manjka obveznih pridevnikov, kot so grozljivo, kritično, neustavljivo, izredno, tragično, neusmiljeno bombardira moje psihično počutje. Novice, ki po vzoru poročanja iz kriznega vojnega območja od minute do minute servirajo nove in vedno obvezno zaskrbljujoče in spet drugič nepopolne podatke, bralcu kažejo na čisto nemoč človeštva v boju proti zloveščemu virusu,  še več, v tem času skrbijo tudi za splošni krč prebivalstva, ki ne bo popustil tako kmalu.

Vir: picjumbo.com

O kolateralni škodi bomo očitno razpravljali čez mesec ali dva. Sama bi rada krču ubežala, vsaj tja do pozne popoldanske ure, ko me vase nič manj intenzivno ne potegne svet družbenih omrežji, ki trenutno kot edino stičišče vseh ozaveščenih kofetarjev nadaljuje z #ostanidoma dobronamernimi sporočili, nominacijami, pogovori v živo, vadbami, priročniki za umivanje rok … Tudi tega sem se naveličala. Ker sama nikoli nisem bila zares aktivni del te virtualne družbe, me visenje pred ekranom in spremljanje ličnih skodelic za kavo na balkonu utruja in po pravici povedano enako dolgočasi kot objave z oznako #unpacking.

Vir: picjumbo.com

Od novic si želim veliko več kot razpihovanje panike, tesnobnih napadov in slabega počutja. Želim si konkretnih podatkov, ne pa da me odgovorni posredniki informacij ob posredovanju števila okuženih vsakič znova prepuščajo matematičnim in verjetnostnim nalogam. Meni se zdijo novice v stilu okuženih je sto ljudi, vendar to ni realna številka, povsem nepotrebne. Kaj nam preostane? Nič, preračunavanje in računanje, koliko nas je bolnih oziroma zdravih. Ali bomo številko obolelih pomnožili z deset, sto ali tisoč, pa je seveda odvisno od tega, kolikokrat smo si ogledali kakšen fikcijski film, v katerem po Zemlji pustošijo zombiji. Kljub temu, da nam je Južna Koreja lahko zgleden primer, kako napredovanje in širjenje virusa omejiti, če ob tem malce prezreš pri nas nedotakljivo varovanje osebnih podatkov, se v Sloveniji nismo odločili za zasledovanje in vsesplošno testiranje vseh potencialnih prenašalcev virusa.

Vir: picjumbo.com

Brez skrbi, nihče ne bo potrkal na naša vrata in nam odvzel brisa, ker smo bili v stiku z okuženim, in prav tako nas ne bo nihče opozoril, da nekdo od okuženih v samoizolaciji živi v našem bloku ali soseski. Čeprav, drage moje, meni se to sploh ne zdi slaba ideja. Če nič drugega, bi narod razbremenili stanja negotovosti. Ljudje se ne bi obnašali tako egoistično, niti tisti, ki še vedno kljub vsem opozorilom tiščijo glave skupaj. Tako pa ostajamo v krču in popolni bojni opremi pripravljeni na nevidnega sovražnika, ki lahko zdaj udari v trgovini, ko v košaro tlačimo moko, ali pa na nas preži v tretjem nadstropju bloka, kjer bivajo študentje medicine. Do nadaljnjega tako ostajam tudi v medijski karanteni. Vse, kar moram vedeti, že vem. Skupaj z otroki do nadaljnjega ostajamo doma. Potovanje na Japonsko je odpovedano. Kruha ne bo zmanjkalo. Umivanje rok je še vedno najboljša zaščita pred virusom.

Vir: picjumbo.com

Tako namesto da se vsako uro priklopim na novice ali s težkim srcem spremljam sotrpine na družabnih omrežjih, odprem eno od spletnih trgovin. Igram se namišljeno nakupovanje, ki bo postalo resnično takoj, ko se znova odprejo vrata tudi tistih trgovin, kjer vroča roba ni samo straniščni papir. Kot kaže bomo morali znova osmisliti tudi naše potovanje na Japonsko. Iskanje prenočišč je danes ob turističnem mrku zelo elegantno in fino opravilo. Razmišljam, kam jo bomo poleti mahnili na počitnice. Tudi kanali, kjer brhke Italijanke razkrivajo kulinarične skrivnosti svojih mam, so zelo pomirjujoči. Brbotanje bolonjez omake je prava paša za oči in ušesa. V živo ali na televiziji. Poskusite, ne bo vam žal.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

1 komentar
 1. Draga Petra,

  Pogrešala sem vaše prispevke. In zdaj sem ga na dih prebrala. Moja čustva so podobna. Tudi sama sem pred kratkim, poleg ostajam doma, izbrala še medijsko karanteno. Olajšanje, vam pravim.
  Vse bo dobro. Vedno je bilo in bo.
  Ostanite zdravi.
  Lep večer,
  Edita

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.