Kje najdem sebe?

Težko opišem, kaj se dogaja v moji glavi. V zadnjih šestih mesecih sem se spoprijela z eksistenčno … negotovostjo. Kdo sem, v čem sem resnično dobra, kaj si želim po diplomi, so moji cilji preveč ambiciozni? Včasih se počutim, kot da počnem premalo, spet drugič, da sem preobremenjena, ker počnem toliko stvari naenkrat. Pogovarjam se z ljudmi, ki so mi blizu, in ti me prepričujejo, da bo vse v redu. Ampak želim biti super. Del mene si želi, da bi lahko prevrtela naprej ta leta. Ampak to je del življenja, kajne? Da uživaš v potovanju. Da uživaš v vseh tegobah in se iz tega učiš.

Vir: Pinterest

Motivacijo imam, vendar nisem povsem prepričana, če je vredno. Nikjer nimam zagotovila, da mi bo resnično uspelo, zato včasih ne dam vsega od sebe, ali pa se vsaj prepričujem tako. Vsakič, ko razmišljam o svojih ciljih, se ne morem izogniti temu, da se primerjam s stotinami drugih ljudi, ki so veliko bolj kvalificirani ali usposobljeni kot jaz.

Vir: Pinterest

Zaupanje v pot zahteva veliko prakse. Pravzaprav traja leta. To ni nekaj, kar samo enkrat slišiš in sprejmeš. V resnici, če pomislite, večina nas že pozna »največje lekcije« v življenju, vključno s to. Poslušamo jih od modrejših ljudi že od malih nog. Toda poznavanje teh lekcij se zelo razlikuje od tega, da jim verjamete in jim dovolite, da vstopijo v vaše misli in občutke. Edini način, da se naučimo življenjskih lekcij, je, da živimo. Dokler se sami ne spotaknemo ob njih, so to večinoma le besede.

Vir: Pinterest

Kar želim povedati, je, da se moramo poskusiti sprijazniti s tem, da morda ne bomo ušli iz te tesnobe, če jo bomo želeli le preubesediti. V tem času ne moremo le vklopiti tuje modrosti iz tujih izkušenj. Četudi se zaradi nekaj tolažilnih besed počutimo vsaj malo bolje, bomo to morali prebroditi sami. Negotovost bo vedno del našega življenja. To je celotna igra.  Pomembno je, kako hitro se naučite živeti z življenjskimi udarci, pa če se sliši še tako klišejsko.

Vir: Pinterest

Recimo, da ste sprejeli, da boste v redu. Da bo tudi to minilo, bla bla bla. To pravzaprav ne pomaga pri obravnavani težavi, torej še vedno ne veste, kaj bi storili. Zamrznjeni ste, prestrašeni in niste prepričani, katere težave bi se morali lotiti najprej, katere težave bi se sploh morali lotiti in kakšna je vaša vloga pri odkrivanju tega. »Iskanje sebe« je v filmih videti precej bolj urejeno, kajne? Tudi vaše potovanje se bo nekega dne zdelo urejeno, vendar šele čez vrsto let. Škoda, vem, ampak ker se že leta opominjam na to, se mi ta ideja zdi tolažilna. Vse bo to bo nekega dne smiselno.

Vir: Pinterest

Mislim, da moj izziv zdaj ni, da bi sprejela odločitev o svoji prihodnosti, ampak da ne dopustim, da bi me moja neodločnost glede moje prihodnosti pohabila. Verjemite mi, ko vam rečem, da vas bo skrb za osebnostno rast, poskušanje drugačnih stvari in dovolitev sanjanju vodila k novim idejam, novim priložnostim in novim zasukom, ki jih niste pričakovali. To so tisti deli mene, ki bi jih morala trenutno častiti. Deli, ki verjamejo, da lahko počnem velike stvari. Ne »velike stvari« po nekem površnem standardu in ne »najboljše stvari«, to ni tekmovanje, ampak velike stvari zame. Stvari, ki se ti zdijo nekoliko zunaj dosega, ki me vznemirjajo in prestrašijo. Zame je dovoljenje, da poskusim stvari brez presoje, spremenilo moje življenje. Mislim, da je sanje vredno uresničevati, ne glede na rezultat.

Vir: Pinterest

Veliko je poti, po katerih se lahko odločite stopiti, in nobena od njih ni pravilna ali napačna. Preprosto so različne. Če bi vaše življenje razdelili na 50 vzporednih smeri in samo opazovali, kako se zgodbe odvijajo, sem prepričana, da bi vsaka imela svojo edinstveno mešanico veselja, žalosti in novosti. Na koncu teh življenj stavim, da bi večina naših različic rekla: »Tako sem vesela, da se je vse zgodilo tako, kot je bilo, tudi slabi deli, ker me je pripeljalo sem«. To je izjemno optimističen vzorec, ampak veste, zakaj mislim, da je tako? Ker imamo dovolj sreče, da se lahko ukvarjamo z osebno izpolnitvijo, in smo dovolj premišljeni, da nam je mar za iskanje tega.

Vir: Pinterest

Vem, da se lahko tudi po vsem tem razmišljanju znajdem pred nujnim križiščem in še vedno ne vem, kaj storiti. Takrat bom morala ugibati. Ves čas moramo vse ugibati. Po mojem mnenju ljudje, ki so o čemer koli prepričani, ne razmišljajo dovolj kritično. Ugibati je strašljivo, vendar ne pozabite, da je vaša ocena poti, ki je pred vami, vsekakor več kot napačna. Nikoli ni nič tako, kot smo pričakovali. Enostavno ne moreš vedeti.

Vir: Pinterest

Delali bomo napake. Tega ne moremo ustaviti. Mogoče se boste odločili za kariero, ki jo boste na koncu sovražili. Ali pa se zaljubili in s se tem zamotili kar celo leto. Ali pa zapravili kup časa na nekaj, kar se bo izkazalo, da je ničvredno. Vse to je zelo pomembno. Bonus točke za to, če s tem opravite že zgodaj. Koristno je videti drugo stran dobrih odločitev, zato se ne poskušajte bati napačne odločitve.

Vir: Pinterest

Napake so v tem smislu neverjetno subjektivne. Nekaj časa sem celo obžalovala, kar sem študirala, ker sem spoznala, da me vodi v smer, po kateri nisem želela stopiti. Toda izkazalo se je, da mi moje ozadje lahko na moji poti pomaga. Vse skupaj je zaokrožilo mojo perspektivo in izkušnje, morda je bil to razlog, da sem sploh prišla tja, kjer sem. Ta anekdota ni mišljena kot lekcija o spremembah v karieri, ampak lekcija o življenju, ki je čudna zadeva. Včasih se bo stvar, za katero ste ocenili, da je napaka, pet let pozneje zdela pravilna odločitev.

Vir: Pinterest

Negotovost je čustvo, ki ga je vredno resnično občutiti. Vredno ga je opaziti, pomeriti in ga preizkusiti. V zadnjem času, ko se počutim negotovo, vedno razmišljam o tem, kako me bo to pripeljalo na zanimivo in nepoznano mesto, namesto da bi zapravljala energijo za to. Pomaga. Mogoče včasih pustim, da se nekaj časa kuha na zadnjem gorilniku. Vendar to ni enako kot obupavanje. Iskreno, včasih bosta naša podzavest in vsakdanje življenje naredila več za razplet kot pa naše panično premlevanje. Seveda imamo pravico do obojega.

Vir: Pinterest

Včasih se krmarjenje med vsemi potmi zdi kot tek na mestu. Včasih se zdi, da se namesto naprej pomikamo nazaj. Potem se nam že zdi, da napredujemo. Ta zmeda je frustrirajoča, vendar se temu ne moremo izogniti. To je življenje. In mimogrede, tudi vam je dovoljeno, da se kdaj umirite, če že ne ustavite. Nenehno življenje v zasledovanju nekega večjega in boljšega življenja nas bo oropalo uživanja v sedanjosti. Vaditi moramo, da imamo v mislih naenkrat lahko prihodnost in sedanjost. Sprijazniti se moramo, da bo vse v redu, če eno izmed njiju odložimo na stran, da lahko vlagamo v drugo. Poskusiti moramo vzpostaviti ravnotežje med obema, če lahko. To nam bo dalo prostor, da lahko organsko dihamo in rastemo.

Vir: Pinterest

Ne bo vse v redu, ker že je vse v redu. Ni končne točke, ko nam življenje ne bo več postavljalo velikih, strašljivih vprašanj. Negotovost je čustven prostor, kjer nam mora postati udobno. Tam se srečamo.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.