Ko Kitajci prevzamejo visoko modo

Oblikovalka visoke mode, Kitajka Guo Pei, ima za seboj skoraj 20 let ustvarjanja, toda zaslovela je, ko je Rihanna v njeni zelo posebni kreaciji zbudila veliko pozornosti. Maja 2015 so dve njeni kreaciji predstavili v okviru razstave: Kitajska: skozi zrcalo  oziroma v izvirniku “China: Through the Looking Glass”, ki je bila posvečena kitajskim vplivom v svetu mode. Razstavo so pripravili v okviru gala prireditve Met Ball. Rihanna je na spletu odkrila rumeno obleko z dolgim ogrinjalom, izvezenim in obrobljenim s krznom, ki tehta kar 25 kilogramov. Nemudoma je poklicala oblikovalko, ker si je zaželela prav to obleko. Po prireditvi je bila Rihannina fotografija v Peijini kreaciji v vsem svetovnem tisku, splet pa so preplavile najrazličnejše šale in parodije: najbolj razširjena je bila tista z vlečko, preoblikovano v pico ali omleto.

Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com

Guo Pei je za Forbes izjavila, da sprva ni vedela, kdo je Rihanna, in jo je presenetila odmevnost kreacije. Poznavalci so bili navdušeni nad obleko in številni novinarji so želeli spoznati in intervjuvati oblikovalko. Pariška zbornica za visoko modo je Guo Pei povabila na teden visoke mode januarja 2016: bila je prva azijska oblikovalka na tednu francoske mode. Guo Pei pravi, da ni nikoli hrepenela po svetovni slavi, da ne sledi smernicam in z nikomer ne tekmuje. Vodi jo ljubezen do mode.

Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com

Oblikovalka se je rodila leta 1967 v Pekingu in odraščala v Mao Tse-tungovi Kitajski, kjer so vsi nosili uniforme in ni bilo prostora za modo. Ko je bila stara dve leti, je že znala šivati in mami pomagala urejati obleke za družino. Od nekdaj je bila ustvarjalna: v šolo je hodila v maminih oblekah, ki jih je predelala, da so bile modernejše, učiteljica pa jo je zmerjala s »kapitalistko«. Leta 1982 se je vpisala v šolo za modno oblikovanje, prvo take vrste na Kitajskem, in takoj po diplomi dobila službo v tovarni oblačil; takrat so bile v državi  dobre gospodarske razmere. Leta 1997 je sklenila, da bo odprla svoj modni atelje. Kitajski modni industriji pogosto očitajo, da proizvaja ogromne količine oblek, da pa je šibka v ustvarjalnem smislu, toda Guo Pei pravi, da ji je služba v tekstilni industriji zelo koristila, ker se je naučila tehnik, ki jih potrebuje za uresničevanje svojih zamisli.

Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com
Vir: www.couturenotebook.com

Njene kreacije so bohotne in spominjajo na tradicionalne kitajske oprave, čeprav Peijeva trdi, da jo navdihuje vse, kar vidi med potovanji po svetu. Njene kreacije so zelo dodelane, polne vezenin, izdeluje jih v razkošni delavnici v eni od industrijskih con v Pekingu. Izdelane so ročno in vsako leto izdela od tri do štiri tisoč kosov. Cene posamezne kreacije se gibljejo med 68.000 in 274.000 evri. Pred kratkim je oblikovala poročno linijo: za kreacijo je treba odšteti od 7.000 do 15.000 dolarjev. Njena najbolj znana obleka zasede celo sobo: sešita je z zlato nitjo in izdelovala jo je kar 50.000 ur. Navdih je dobila v Napoleonovih uniformah. Modni poznavalci so prepričani, da kreacija pomeni začetek kitajske visoke mode.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.