Kult skandinavskega stila

Teden mode v Kopenhagnu se je zaključil že avgusta. Škoda, da me ni bilo tam. Bilo je zelo kul.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kljub temu, da industrija že nekaj časa hrepeni po skandinavskem slogu, je trajalo nekaj časa, da so ljudje posvetili nekaj pozornosti tednu mode v Kopenhagnu. Še nekaj sezon nazaj slednjega ljudje niso jemali resno.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Le ugibamo lahko o razlogih, zaradi katerih danska modna uspeva bolj kot kdaj koli prej. Morda je tako zaradi hygga, Gannijevega izuma skandinavskega sloga po presenetljivo prijazni ceni, porasta mednarodnega tiska in kupcev ter prepoznavnosti osebnosti uličnega sloga.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Brez dvoma so Skandinavke mojstrice uličnega stila, vendar me zanima, kaj je tisto, kar jih naredi tako edinstveno privlačne v primerjavi z uličnimi sprehajalkami drugih mest. Za preiskovalne namene sem prostovoljno vstopila v skandinavski ulični Instagram.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ko sem se poglabljala v kup fotografij, ki mu ni bilo videti konca, sem beležila posebne značilnosti, kako so se te ženske oblačile. Bilo je veliko belih telovadnih copat, oblek čez majice s kratkimi rokavi, oblek čez hlače, motorističnih jaken, trenirk in kompletov, ki so jih nedvomno navdihnile pižame. Ko sem preletela ta seznam, me je presenetilo, da so to bili vsi trendi, ki so bili pred nekaj leti vrhunec tedna mode v New Yorku, Parizu in Londonu. Vrhunec je moj vljuden način, da rečem »prežvečen, izpljunjen in takoj odpuščen« – naporna navada, ki smo jo razvili kot odziv na predmete ali ideje, ki postanejo kar naenkrat vseprisotne in brez dvoma še poslabšajo pristojnosti interneta.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Tako se skandinavska interpretacija teh »pasé« trendov zdi bolj sveža kot kdaj koli prej, toliko, da sem potrebovala več minut stremljenja v fotografije, da sem se zavedala, da gledam nekaj znanega. Mogoče zato, ker stilski kult Skandinavije dejansko ni »zadaj«, tako rekoč, ampak raje udobno stoji na mestu. Ne čuti potrebe, da bi žvečil in pljuval trende s hitrim tempom, kar se na smešen način skoraj zdi, da čaka nas. Kajti iskreno, kaj je bolj vrhunskega kot prirojeno razumevanje tega, kar resnično želimo obleči, ne glede na to, kakšen je duh časa?

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.