Lekcija iz hvaležnosti

V zadnjem času sem preživela veliko časa nezadovoljna s svojim življenjem. »Tehnično« sem bila hvaležna, »tehnično« sem vedela, da imam srečo, vendar sem te stvari pogosto izgovarjala samo zato, da sem se kasneje lahko bolj učinkovito pritožila. Ja, vem, da mi je zelo lepo, ampak naj vam povem o tej stvari, ki jo potrebujem, ali o tej drugi stvari, ki mi uničuje življenje.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Medtem se je v člankih in zgodbah, na katere sem naletela, pojavljala ideja o tem, da smo resnično hvaležni za stvari in da naj bi šli celo tako daleč, da bi imeli »vajo hvaležnosti«. Te zgodbe nakazujejo, da je hvaležnost ključ do življenja. To je temelj umirjenosti, prava leča, skozi katero gledamo človeško izkušnjo. Teoretično vse to razumem, vendar se vse skupaj zdi nekako nadležno. Zoprno, očitno, celo neumno. Ja, seveda, hvaležnost je temeljna vrlina. Vem, vem! Nekatere zgodbe so celo priporočale voditi dnevnik hvaležnosti. (Kdo to počne?)

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ampak vseeno sem bila okupirana s tem, kako moje življenje ni bilo ravno takšno, kot bi si v tem trenutku želela, in to se mi ni zdel odličen način za življenje. Ne da bi iskala, sem naletela na navidezni vodnik, ki je delno spominjal na samopomoč in delno na oglas. Namesto vodenja dnevnika hvaležnosti se je zavzemal za razvijanje prakse hvaležnosti, ki temelji na tem, da ljudje izražajo svojo hvaležnost tako, da se drugim izrecno zahvaljujejo za še posebej pomembne besede in dejanja.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Pomislite na ljudi, ki so vašem življenju naredili veliko spremembo, in jim to povejte. Pošljite jim sporočilo ali jih pokličite. Ali pa se jim zahvalite osebno. Recite: »Resnično sem hvaležen/na za to, kar si naredil/a zame.« Že nekaj preprostega veliko pomeni. Ne le, da bodo ljudje napolnjeni s prijetnimi čustvi, tudi vi se boste počutili bolj lahkotno in radostno. Jaz sem pomislila na vse dobre ljudi, ki so na moji karierni poti verjeli vame, mi zaupali in me bodrili. Na družino, ki vse razume in bi naredila vse za moj dobrobit.

Vir: Pinterest

Hvaležnost se sliši okorno, ker ljudje običajno ne govorijo o njej ali je ne izrazijo. Vztrajnost in globina občutka sta lahko tudi neprijetni za osebo, ki izraža hvaležnost. Nekaj surovega je v tem, da nekomu poveš, koliko nam je pomenila njihova radodarnost ali le to, da so bili ob nas. Nekateri celo menijo, da če nekomu sporočajo, da je pomemben, jim dajejo tudi preveč moči.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Seveda vedno obstaja tveganje, da bo oseba, ki se ji zahvaljujete, to potisnila na stran ali se pretvarjala, da njihovo dejanje ni pomenilo ni nič. Toda še vedno se boste počutili dobro, saj z zahvalo nekomu dajete darilo. Sporočate jim: “pomembni ste mi in to je bilo res nekaj posebnega”. In ugibam, da jim bo to zares všeč, četudi se jim ne bo zdelo nič takega.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.