Miami – kjer je toplo vse leto in kjer poznajo Slovenijo

Sneg in zima sta del našega življenja. Spomnim se dni, ko je bila vsa narava odeta v belo odejo in smo se mulci cele dneve sankali po zasneženih gričih. Brez vlečnic in sedežnic, brez termalno zaprtih kombinezonov in nepropustnih rokavic. Bili smo mokri in premraženi in topel čaj nas je, vse rdečelične, počasi odtajal ob topli peči. Nekoč.

Vir: Pinterest

Takih zim ni več. In vedno pogosteje raje zbežimo nekam na toplo v zimskem času. Tudi jaz sem letos. Službeno, delovno in polno obveznosti. Pa vseeno. Bilo je toplo, vroče, v kratkih oblačilih in z natikači. Cel teden. Medtem ko je Slovenijo zajel mini snežni orkan, je bil Miami odet v nežne spomladanske temperature med 24 in 30 stopinjami. In to vseh 24 ur. Da se ogreje telo, da se sprostijo od jeseni in zime ohlajene mišice in da se sprostijo misli od napetih dnevnih dogodkov v Evropi.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Miami diha z nekim drugim tempom. Tudi ko ga primerjam z drugimi ameriškimi mesti, se mi zdi dosti bolj počitniški in umirjen. Verjetno zaradi križark parkiranih v pristanišču, čakajočih, da v svoje žrelo pogoltnejo na tisoče morja in vročine željnih turistov. Ali pa zaradi mešanice kultur, ki so vseprisotne v mestu, ki je bolj špansko kot angleško in bolj latinsko kot ameriško. To, da latino obdarjena dama glasno gestikulira v španščini, je seveda kliše, ki paše v zgodbo in image mesta. To, da pa v španščini razlaga napotke za vstop v American Airlines Areno, na tekmo Miami Heatov, prisrčen, skoraj najstnik, po videzu bolj iz New Yorka kot iz Miamija, pa je slika, ki jo morajo možgani kar nekaj časa procesirati. Ampak španščina je del življenja v Miamiju in spada zraven, kot sonce in plaže. In ko smo že pri AA areni in Miami Heatu … Lahko smo ponosni, da je slovenske matere sin zvezda NBA košarke. Zasluži milijone in je največji promotor Slovenije. Večji od Melanije. In ko z domačini spregovoriš besedo ali dve, takoj vejo, kje je Slovenija in kdo je številka 7.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kuba ni daleč. Geografsko samo kakih 90 milj, pa še to iz Key Westa, ki slovi kot najjužnejša točka kopenskega dela ZDA, vseeno pa je Kuba vseprisotna v Miamiju. Ima svoj predel, ki se imenuje Mala Havana, kjer se Kuba lahko občuti, okusi, otipa in posluša. Kjer lahko na ulici srečaš lokalnega posebneža, ki na pločniku pleše salso sam s sabo in s svojo usodo. Kjer lokalni gospodje med odmorom za kosilo igrajo domine in strastno prepričujejo drug drugega o svoji edini resnici politike ali usode vesolja. In kjer je verjetno edino mesto na svetu, kjer McDonald’s samuje prazen, medtem ko so kubanske restavracije nabito polne. Logično. Kubanski sendvič je na tisoče milj pred klasičnim mekičem. Kar stopi se ti v ustih in brbončice zaplešejo salso, šunka in sir sta v njem baletnika in ljubimca, omake pa dajejo ritem in ton simfoniji okusov.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Posebna zgodba je Miami Beach. Stolpnice in peščena plaža. Art Deco hoteli, restavracije in trgovine. Kjer moraš biti viden in opazen. Kjer je telo lahko enako orodje za prevzetnost kot ferrari ali mustang. Pravzaprav je vseeno, kako. Važno je, da izstopaš in da si opažen. Nekatere dame v opravah vzbujajo pozornost in vzburjajo domišljijo. Če nimaš izklesanega telesa in ne paradiraš zgoraj brez – samo moški, seveda – ob plaži, potem počasi križariš po mestu v kakšni zverini. Zgoraj brez ali z mišicami pod pokrovom. Vseeno. Biti opažen je obveznost. Tisoče mladih brezskrbnežev, starejših zaljubljencev v najlepših upokojenskih letih, fantov na fantovščini ali deklet na dekliščini, poslovnežev na počitku med sestanki, … ali pa samo in zgolj povprečnih turistov, daje sliko in ton razburkanemu morju zvokov in prizorov, ki odvračajo misli od vsakdanjih problemov. Vsi se bodo, kakor jaz, vrnili v svoje domove. Nekateri v zimo, drugi v povprečje, tretji v svoja nadpovprečno obogatena življenja. Vsi smo bili za nekaj dni deležni radodarnosti toplote geografske lege juga ZDA in se nasitili z dejstvom, da denar lahko kupi vse. Za nekaj dni. Za dalj časa pa moramo imeti doma prave temelje in tisoč Miamijev ne bo pomagalo do sreče.

Vir: Osebni arhiv

Povratek je bil krut. Iz 30 na -3. Iz blišča in kabrioletov v sivino slovenskega povprečja. No, vsaj sneg je malo pobelil pokrajino. Vseeno pa … Misli vsake toliko pobegnejo na toplo. Med blišč in bedo Amerike. Hodita z roko v roki. Mi imamo srečo in lahko pobegnemo. Nekateri ne morejo.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.