Modna burleska, ki je najprej nisem želela komentirati

Čeprav sem najprej zgolj zamahnila z roko in si rekla, nič ne de, modo imam še vedno rada, me je naval  zgolj vzhičenih pohval največjemu ameriškemu modnemu in glamuroznemu dogodku slavnih, Met Gala, “prisilil” k zapisu drugačnega značaja. Vem, da so bili tema dogodka pretiravanje, izumetničenje, ironija in humor,  ki jim je kot navdih služil esej ameriške kulturologinje Susane Sontag iz 60. let, Camp Notes Of Fashion.

Moschino ekipa

Pričakovala sem, da bodo slavni v skladu s temo posegli po modnih blagovnih znamkah, ki jih je, oziroma jih camp tematika navdihuje na veliko tudi danes (prednjačil je Gucci, sledili so mu Therry Mugler, Viktor & Rolf, Moschino, “pogrešala” sem rumene Crocse blagovne znamke Balenciaga). Sprejela sem tudi dejstvo, da  funkcionalnost, razsodnost  in klasično sprejemljiv pogled na estetiko lepega niso imeli na dogodku nobene vloge, medtem ko nikakor nisem mogla mimo tega, da na rdeči preprogi nisem uspela zaslediti zadovoljstva, veselja in  humorja povabljenih.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Camp bi moral biti sam po sebi igriv in samozavesten.  Tako pa so znani fotografom pozirali z resnim ledeno- “modnim” pogledom, ki opazovalcem prenaša klasično sporočilo elitizma: “Nosim pregrešno drago obleko. Nisem kot vi. Seveda ne razumete in da, lahko me obožujete in hvalite.” In čeprav Susan Sontage pravi, da Camp ženska hodi v obleki, narejeni iz 3 milijonov peres, bi težko za Camp žensko označila Cardi B., ki je v pernati kreaciji, ki je močno spominjala na rumeno različico, v kateri se je pred leti po istih stopnicah sprehodila Rihanna, plenila poglede fotografov. Pravzaprav je hecno, da sta si ironija in pretiravanje v osnovi sovražnika, ki težko shajata tudi, ko govorimo o modi, ki presega okvire “normalnega”. V najslabšem primeru rezultirata klišejski komentar, ki si ga obiskovalci dogodka Met Gala prav gotovo niso želeli slišati: “Žrtev mode”.

Billy Porter
Cara Delevinge
Cardi B
Celine Dion
Vir: Pinterest

In če Camp estetiko prejšnjega stoletja najbolje orisujejo šestdeseta in osemdeseta leta, ki se vsebinsko naslanjajo tudi na socialno in politično nestabilnost obeh desetletij, je bila Camp tematika prikazana na zadnjem Met Gala dogodku zelo površna. Nihče vam ne bo očital, če jo boste zamenjali s starim dobrim kičem. V oči je bodlo tudi dejstvo, da nekateri povabljeni v besedah izumetničenje, humor, pretiravanje in ironija niso uspeli najti nič lepega in so rdeči tepih vsaj po mojem mnenju spremenili v nekaj precej grdega in spet po drugi strani banalnega. In če zaključim z izjavo vodje kuratorjev omenjene razstave v Metropolitanskemu muzeju, Andrewa Boltona: Glavni namen Camp-a je na naše obraze narisati nasmeh in s toplim sijajem pogreti naše srce. Upam, da se je vsaj kdo od vas smejal, če tega že niso zmogli glavni akterji dogodka.

Michael Urie
Ezra Miller
Vir: Pinterest
Jared Leto
Katy Perry
Kristen Stewart
Lena Dunham

p.s. Kaj pa vem, mogoče se je z vzdušjem, lestencem ter hamburgerjem Campzgodbi še najbolj približala Katy Perry, po drugi strani pa sta luč in obložen burger čisto po njenem okusu, vsakdanjemu okusu.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.