Modna ideja – pulover

Ker sem mnenja, da je moda veliko več kot samo lepa fotografija, sem se odločila, da vam tedensko predstavim osebo, oblačilo, idejo ali razpoloženje, ki so revolucionarno vplivali na modo in spremenili njeno dojemanje. Najboljše pride na koncu, ko vam razkrijem svojih pet modnih kosov, ki so na voljo danes.

Coco Chanel

PULOVER – kos, ki je proslavil preprost, ležeren slog

Christian Dior je o Coco Chanel leta 1954 dejal: ‘S črnim puloverjem in desetimi vrsticami biserov je revolucionarka v  modi.’ Prav Coco je namreč prva že leta 1916 oblikovala in oblekla bombažno, puloverju podobno bluzo z V izrezom, ki je prosto padala preko ženskih bokov. Pulover – bluzo je bilo moč obleči preko glave, tako kot danes pulover. Oblačilo ni vsebovalo ne gumbov ne kakšnega drugega zapenjanja. Navdihnjena z moško garderobo je svoje prve puloverje okrasila še s trakovi in kmalu so ti postali njena najbolje prodajana oblačila. Preden je izbruhnila 1. svetovna vonja je v Deauvilleu na severu Francije odprla svojo trgovino in ženskam s čistimi linijami in tudi s prej omenjenim puloverjem predstavila udobje, eleganco in užitek oblačenja. Po končani vojni je pulover postal ključni kos za videz, ki je bil značilen za dvajseta leta prejšnjega stoletja – predstavljal je udobno alternativo krojenim oblačilom. Ženske so ga najpogosteje nosile pod jopico v kombinaciji s preprostim krilom. Že leta 1930 je pleten pulover, ki ga je krasil šifon, krep svila, okrasni biseri, kristali ali luksuzna ogrlica postal oblačilo, ki je bilo primerno tudi za večerni dogodek (pa smo mislili, da smo si kombinacijo puloverja s ‘statement’ ogrlicami izmislili v novem tisočletju). 50- ta leta so poskrbela, da je pulover pod taktirko igralk Lane Turner, Marilyn Monroe in Jane Russel postal zelo seksi oblačilo. Oprijet in skupaj s koničasto oblikovanim modrčkom je  poudarjal njihove obline. V oprijetem kroju pulover nadaljuje svoj modni pohod v šestdesetih.

Oprijet rebrast pulover iz obdobja 1960
Pulover iz obdobja 1930 (2)
Pulover iz obdobja 1930

Za oprijeto rebrasto različico (zelo modna bo tudi letošnje poletje) se lahko zahvalimo Mary Quant, ki je nekoč za šalo oblekla pulover osemletnega dečka. Navdušena nad rezultatom je znova spremenila obliko puloverja. V osemdesetih se pulover ‘nevarno’ razširi  in znova prekrije in zakrije ženske obline. V najbolj živahnih barvah in podaljšan v obleko marsikateri domači pletilji vzame veliko časa. V devetdesetih pulover najprej z japonskimi oblikovalci in nato z grunge gibanjem prvič doživi dekonstrukcijo ali povedano drugače, razparani puloverji niso bili znak slabega vzdrževanja temveč znak trenda. Prav tako se pulover v tem obdobju znova vrne na ‘rdečo preprogo’, tokrat ga tja popelje teliran suknjič in luksuzen material, iz katerega je bil narejen, kašmir. Pulover iz kašmira je danes, ko je na voljo tudi v trgovinah kot so Zara, Mango in Benetton, postal ob hlačah iz džinsa, mali črni obleki, suknjiču in srajci ključen kos, ko govorimo o osnovni garderobi.

Lana Turner
Marilyn Monroe
Preveliki puloverji so bili modni v 80-ih
Pulover iz obdobja 1980
Diorjev pulover na rdeči preprogi
Pulover in dekonstrukcija

Coco Chanel, ki je s puloverjem pomagala ženskam razumeti danes tako imenovan casual slog, je rekla: ‘Enostaven in preprost slog je zelo delikaten in ga ne gre zamenjati s siromaštvom. Imela sem to srečo, da sem razumela, da sta luksuz in enostaven stil neločljiva.’

Benetton 49,95 €
Mango 39,99 €
Patrizia Pepe 298 €
Sisley 59,95 €
Twin Set 214 €

Puloverji za pomlad in poletje 2019

In kakšne puloverje nam predlagajo modni oblikovalci za letošnje poletje? Zelo aktualni so tako imenovani melanž vzorci v modri, rožnati in bež barvi, črte v klasični črno-beli kombinaciji, nikar ne spreglejte hita letošnje sezone, perja, med uspešnice se znova vračajo tudi puloverji iz tanjše preje z retro pletenimi vzorci z luknjicami ter vsem, kar vas spominja na puloverje iz osemdesetih.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.