Moj izbor: pilingi za sijoč videz kože

Že dolgo smo seznanjeni z dejstvom, da k videzu sijoče in zdrave kože pripomore tudi redna in pametna uporaba luščilcev za kožo oziroma pilingov. Pravzaprav so strokovnjaki za nego kože mnenja, da je brez luščenja odmrlih celic in čiščenja kože nadaljnji nanos negovalnih serumov in krem brez pomena oziroma sta njihova penetracija in delovanje zelo okrnjena. Poznamo mehanske pilinge, encimske in kemične pilinge. Ko sem pred leti odkrila in se seznanila z rezultati slednjih dveh, sem na prve za vedno pozabila. Verjemite mi na besedo, uporaba mehanskih pilingov doma vam ne bo nikoli pričarala tako gladke in hipno napete kože kot uporaba kemičnih pilingov. Razliko boste videle in občutile pod prstmi.

Vir: Pinterest

Ločimo tri vrste kemičnih pilingov, ki se razlikujejo glede na globino delovanja in koncentracijo aktivne učinkovine, in sicer so to povrhnji piling, pri katerem uporabljamo α-in β-hidroksi kisline ter triklorocetno kislino, srednje globok piling, ki vključuje uporabo triklorocetne kisline v koncentraciji 30-50 % in globok piling, pri katerem z uporabo fenolne kisline in tudi triklorocetne kisline, s koncentracijo nad 50 % delujemo na spodnje plasti dermisa. V domači kopalnici  in v običajnih kozmetičnih salonih smemo po zakonu uporabljati le učinkovine, ki omogočajo povrhnji piling, medtem ko se druga dva lahko izvajata le pod budnim očesom dermatologov. Najbolj poznane alfa hidroksi kisline (AHA), ki učinkovito luščijo zgornjo plast kože, so glikolna, mlečna in citronska kislina. Alfa hidroksi kisline oslabijo medcelične  povezave in s tem pospešijo odstranitev  odmrlih celic s površine kože. Beta hidroksi kisline (BHA) so zaradi svoje lipofilnosti zmožne penetrirati tudi skozi folikle in so zaradi tega bolj primerne za čiščenje zamašenih por pri mastni, aknasti koži. Najbolj poznani BHA kislini sta tropinska in salicilna kisilna.

Vir: Pinterest

Encimski pilingi, tako kot kemični, ne vsebujejo trdih mehanskih delcev. Odmrle celice, umazanijo in odvečno maščobo razgradijo in odstranijo oziroma jo topijo s pomočjo različnih sadnih encimov. Danes so v prodaji na voljo tako samostojni kemični in encimski pilingi ter pilingi, ki vključujejo kombinacijo AHA, BHA kislin in sadnih encimov. Sama pri negi kože uporabljam naslednje kemične pilinge.

Vir: Pinterest

ZA VSAK DAN

Ready Steady Glow Daily AHA Tonic, Ren

Super efektiven AHA+BHA tonik je eden izmed bestsellerjev blagovne znamke REN. Tonik je primeren za vsakodnevno nego, medtem ko za občutljivo kožo proizvajalec priporoča uporabo enkrat na teden. Sama ga uporabljam tako zjutraj kot zvečer, pred nanosom kreme. Vsebuje mlečno kislino, salicin in azelaično kislino. Njihovo trojno delovanje je na moji koži opazno kot veliko bolj sijoča koža in z občutno manj drobnimi mozolji.  Ko sem konec avgusta letos začela tonik nanašati dnevno na kožo, sem dobila kar nekaj pohval, da je moja koža videti boljša. Nihče mi sicer ni znal povedati, kaj je na koži videti boljše, le da je enostavno lepa, polna mladostne energije. Dovolj zgovoren razlog, da sem takoj, ko sem jo porabila, odšla po novo stekleničko tega tonika.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

6X NA LETO

Bee Peel, Heaven by Deborah Mitchell

Piling vsebuje kar 18 % glikolno kislino iz organskega sladkornega trsa, kar je do sedaj najvišja koncentracija, ki jo lahko najdete v izdelkih za nego doma. Uporaba tega pilinga je primerljiva s tretmajem z glikolno kisilno, ki jo v namen luščenja odmrlih celic in pospešene sinteze kolagena uporabljajo v kozmetičnih salonih. Sama piling uporabljam približno šestkrat letno (v poletnih mesecih se mu zaradi neizogibnega izpostavljanja UV žarkov odpovem) po tri zaporedne dni. Poleg glikolne kisline boste v pilngu našli še čebelji strup, po katerem je poznan tudi predhodnik Bee Peel pilinga, Bee Polish. Koža je po uporabi resnično napeta in gladka. Učinek Bee Peel je viden s prostim očesom. S časom delovanja ne gre pretiravati, saj si lahko pridelate manjše ‘opekline’. Nič nevarnega, le koža bo na mestu malce dlje časa močneje pordela, lahko se zgodi, da se čez  teden dni na mestu malce olušči. Sama piling pustim na koži delovati približno 10 minut, včasih manj, če me zbadajoče pekoč občutek preveč moti. Piling s kože odstranim s toplo in vlažno brisačo ter za umirjanje rdečice uporabim še pomirjajoči  hidrogel s kamilico istoimenske blagovne znamke. Na Bee Peel nego se je moč odpraviti tudi v izbrane salone.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

3X NA MESEC

Preden sem odkrila AHA+BHA tonik sem enkrat tedensko uporabljala naslednje res dobre pilinge: Encimski piling  Purifying Enzymatic Exfoliator, Dermedics;  encimski piling Clean Up, Afrodita; encimsko masko Enzymatic Peel Mask, Caudalie. Rezultati so bili veliko boljši kot po uporabi mehanskih pilingov in malenkost slabši kot po uporabi kemičnih pilngov, ki jih uporabljam sedaj. Sprva je uporaba encimskih in kemičnih pilingov, ki delujejo po drugačnem principu kot mehanski, malce nenavadna, saj imate potrebo (sploh, če ste pred tem uporabljali mehanske pilinge), da s kože odmrle celice in umazanijo zdrgnete. Delovanje encimskih pilingov lahko izboljšate tako, da z vlažnimi prsti piling na začetku delovanja v kožo vmasirate.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.