Moja kava je predvsem zgodba

Ko si privoščim kavo, se nežno pobožam po duši in vsakič znova povem, da gre za obred, ki je samo moj. Če sem kdaj slabe volje ali potrta, obstaja nekaj stvari, ki me znajo spraviti v odlično formo: nakup lepe obleke, čiščenje stanovanja, branje knjige in dobra kava, pa ne nujno v tem vrstnem redu.

Foto: Zen

Ko pijemo kavo, naredimo veliko več kot to, da svojemu telesu podarimo nekaj tople tekočine. V resnici si privoščimo zgodbo, ki jo, hote ali nehote, poznamo. Tisto zrno kave, ki je poskrbelo za čudovito, dišečo mešanico in za napitek, ki povzdigne dušo, je potovalo veliko kilometrov, doživelo ogromno izkušenj in šele na koncu pristalo v vrečki magenta barve. Če ste tudi ve zveste Barcaffeju, potem veste, da je roza njihova barva in čeprav je danes kava na voljo v različnih embalažah, je pri meni vedno tako, da izberem prvo in originalno. Ne maram sprememb, pri kavi pa sem sploh občutljiva in te dni sem prav z dodatno mero hvaležnosti pila svojo kavo, ker je vedno tam zame, me zvesto čaka in je pripravljena pobožati mojo dušo vsakič, ko jo potrebujem. Večkrat na dan in vedno z isto mero ljubezni.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Barcaffè mešanica pražene mlete kave v 100-gramski vrečki se je rodila kot plod predhodnih izkušenj in znanja. Na kakovost izdelka je veliko vplivala bližina italijanske meje. Novonastali izdelek Barcaffè je nastal kot produkt vseh naštetih vplivov. Bil je sodoben, drugačen in boljši od vseh vrst kave z bližnjih trgov. Povpraševanje po Barcaffè kavi je bilo že od začetka veliko in je nenehno samo naraščalo. Danes prepoznavna barva Barcaffè je prvotno nastala iz rdečega pakiranja. Začetno rdeče pakiranje so zamenjali z bolj močnim vijola – roza magenta odtenkom. Potrošniki so ga sprejeli za svojega in od takrat je magenta postala nezamenljiv del blagovne znamke Barcaffè.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Znano je, da se za Barcaffè uporablja najboljšo surovo kavo, nabavljeno na samem izvoru pridelave. Njihove zahteve glede kakovosti kav so nadstandardne in so poznane mnogim pridelovalcem ter trgovcem s kavo. Zaradi tega tudi večkrat obiščejo same države proizvajalke kave po končani sezoni trgatve. Vsako leto obiščejo Brazilijo, kot največjo proizvajalko kave, sledijo pa ji še Kolumbija, Burundi, Indija in druge. Tam se dogovarjajo o sami potrebi po kakovosti kave in z lokalnimi degustatorji definirajo potrebno kakovost kave za svoje mešanice. Vsakič,  ko spijem požirek in zaprem oči, vem, da v meni teče zgodba, ki ni samo slovenska, je svetovna in zato vsebuje ogromno odtenkov, končni rezultat pa je magenta, a to je le eden izmed odtenkov, morda tisti, ki ostaja najbolj prepoznaven.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Surovo kavo za svoje mešanice imajo pri našem Barcaffeju pod strogim nadzorom. Vsaka kava mora prestati trikratni pregled, preden lahko vstopi v postopek predelave kave. Vzorce dobijo prvič iz države proizvajalke, spražijo in testirajo z različnimi laboratorijskimi analizami. Samo potrjena kava, ki je zadostila vsem predpisanim parametrom, se vkrca na ladjo na dvomesečno pot do Luke Koper. Postopek se ponovi ob prispetju kave v luko in zadnjič pri dospetju kave na dvorišče. Dva meseca, drage moje. Ne zdi se mi tako zanemarljivo in noro všeč mi je ta zgodba, ki teče nekoliko počasi, tako kot stvari, ki imajo višjo kvaliteto in so še kako potrebne za našo dušo.

Foto: Zen
Foto: Zen

In vsa ta zgodba je prav moja tudi zato, ker kavo najraje pijem na svojem ljubem balkonu, s svečami, lakom za nohte, makroni in mojo ljubo Beatrice na stolu, ki budno spremlja vse, kar počnem. Ko pa se vonj kave dvigne v zraku in postane kuhinja toliko bolj čarobna, Beatrice dvigne smrček in zazna magijo, ki se je pravkar sprožila. Takrat se ponovno zavem, kako so le majhne stvari tiste, ki naredijo moje življenje brezhibno.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.