Moje kanadske počitnice: 6 stvari, ki si jih je vredno ogledati v Torontu in okolici

Kanada je mirna, a zelo kul ameriška soseda, ki s svojo prečudovito pokrajino  in skoraj nedotaknjeno divjino epskih razsežnosti brez besed pušča vsakogar. Zanimiva, dvojezična in športno naravnana je tudi domovina znamenitega javorjevega sirupa in poslastic,  ki jih zagotovo najdemo na seznamu vseh ljubiteljev “junk” hrane.  Gre za eno izmed največjih in najbogatejših držav na svetu, pomembno turistično destinacijo in mešanico različnih kultur in narodnosti iz celega sveta, izredno gostoljubno in kulturno bogato. V očeh mnogih pa še vedno deželo priložnosti, kjer lahko uspeš. Moje počitnice so bile tokrat majhen vpogled v življenje onkraj Atlantika. Obisk najbolj razvite province Ontario, njenega glavnega mesta Toronto in naravnih lepot, ki te nedvomno očarajo, da jih nosiš v spominu še dolgo po tem, ko se vrneš domov. Če vas pot ponese v te kraje, je tukaj nekaj nasvetov, kaj si ogledati in preizkusiti.

Kanadska zastava
Kanadska zastava
Toronto
Toronto

Toronto

Toronto je glavno mesto najbolj razvite province Ontario. Nahaja se na severozahodni obali jezera Ontario in šteje kar 2,6 milijona prebivalcev. Prvo naselje v tej regiji je bilo ustanovljeno s strani indijanskega plemena Irokezi, ki je svojemu mestu dalo ime “kraj, kjer stojijo drevesa v vodi”.  Danes je Toronto moderno mesto, finančno središče Kanade in eno izmed najlepših mest v Severni Ameriki. Med obiskom Toronta si morate ogledati: CN Tower – stolp, visok kar  533 metrov, s katerega se vam odpira čudovit pogled na celotno mesto. Royal Ontario Museum – gre največji zgodovinski in naravoslovni  muzej svetovne kulture. Vsebuje več kot 6 milijonov eksponatov v 40 galerijah, znan pa je predvsem po svoji zbirki dinozavrov, afriški in vzhodnoazijski umetnosti ter kanadski zgodovini. St. Lawrence Market – gre za eno izmed najboljših tržnic na svetu. Prvotno zgrajena kot tržnica je danes veliko več kot to – pravi mali gastronomski raj. Zgrajena je bila leta 1803 in zdaj deluje v dveh nadstropjih. Distillery district – gre za komercialno naselje v vzhodnem delu mesta. Bogatijo ga številne kavarne, restavracije in trgovine, nastanjene v zgradbah dediščine nekdanjih Gooderham in Worts Distillery. V Božičnem času se naselje spremeni v pravi božični sejem.

Toronto
Toronto
Pogled s CN Towerja
Pogled s stolpa CN Tower
St. Lawrence market
St. Lawrence market

Niagarski slapovi

Opazovanje naravnih sil pri delu vedno pusti trajen pečat v našem spominu. Tak je tudi pogled na Niagarske slapove in silo vode, ki se spušča po reki Niagari. Slapovi slovijo po svoji lepoti, obenem pa so pomemben vir  hidroelektrične energije ter izziv pri ohranjevanju neokrnjene narave. Na vrhuncu nivoja vode se v poletnih mesecih vsako sekundo čez slap prelije kar  600.000 litrov vode. Ta veličasten prizor pa si lahko ogledate tako s kanadske kot ameriške strani. Na obeh straneh slapov sta zrasli tudi mesti z enakima imenoma, Niagara Falls. Naj vas opozorim, da sta mesti prava poročna in zabaviščna meka, ki rahlo spominja na Las Vegas.

Niagarski slapovi
Niagarski slapovi
Niagarski slapovi zvečer
Niagarski slapovi zvečer

 

Niagara on the Lake

Gre za idilično mestece v bližini Niagarskih slapov, ki je ohranilo videz  19. stoletja. Obenem se tu konča tudi sadni oziroma sončni pas, kjer gojijo sadje in vinsko trto.  Mestece je odlična priložnost za nakupovanje, recimo vse bolj znanega ledenega vina (Ice wine) ali domačih marmelad. Sicer pa v mestecu, kjer je nekaj časa živel ameriški pisatelj in pesnik  Edgar Allan Poe, najdete tudi nekaj nenavadnih trgovin, kot je Just Chrsitmas, kjer celo leto prodajajo božične okraske in darila.

Niagara on the Lake
Niagara on the Lake
Niagara on the Lake
Niagara on the Lake

Burlington

Gre za majhno, prijetno mestece v  bližini Toronta, ki se je znašlo kar na 5. mestu lestvice najboljših kanadskih mest za življenje. Lepo urejeno, ob jezeru Ontario in velikim botaničnim parkom je bilo moja stacionarna točka skozi celotno potovanje. Moram priznati, da me je navdušil izbor restavracij in kavarn, kjer lahko preizkusite izvrstna kanadska vina in specialitete na bazi rib, školjk in morskih sadežev.

Burlington
Burlington
Ostrige v Jake's
Ostrige v Jake’s-u

Hokej

Če vas pot ponese v Toronto pozimi, potem si morate ogledati vsaj eno tekmo Toronto Maple Leafsov. Hokej je v Kanadi nacionalni šport, zaradi katerega vsaj v času večjih tekem vlada prava evforija po vsej državi. Priporočam, da se kot domačini po kozarcu piva odpravite v Air Canada Centre, kjer si ogledate tekmo ter hkrati pozorno opazujete obnašanje navijačev. Kanadčani so namreč veliki domoljubi in nemalokrat boste med premori videli poklon vojakom ali mahanje zastave.

Hokej
Hokej
Air Canada Center
Air Canada Center

Poutine

Poutine je kanadski pomfrit s koščki sira in mesa ter omako Velouté. Gre za kanadsko tradicionalno jed, ki izvira iz province Quebec. Zaščiteno, nezdravo in okusno. Pravijo, da je ob obisku Kanade treba preizkusiti to posebnost. Čeprav gre resnici na ljubo za pravo bombo holesterola. Na svojem potovanju sem opazila, da imajo Kanadčani zelo radi te vrste hrano, saj skoraj na vsem koncu lahko zasledimo verige s hitro prehrano, ki poleg burgerjev, krompirčka in mastnih zajtrkov prodajo ogromno količino kave.

Poutine
Poutine
Kanadska veriga hitre prehrane Tim Hortons
Kanadska veriga hitre prehrane Tim Hortons

PODPIS EASYBELLA

 

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.