Najbrž si preveč umivate obraz

Če bi mi pri 12 letih povedali, da si bom nekega dne pri 23 letih popolnoma nehala umivati obraz, bi verjetno zajokala.

Vir: Pinterest

Že od sedmega razreda se navdušujem nad umivanjem obraza, ko se mi je pojavil prvi mozolj in sem vprašala mami, kaj naj s tem. Nisem uživala v njeni majhni diagnozi, vendar sem vzljubila svojo natančno higieno obraza.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nič ni lepšega od sveže umitega obraza: čist, gladek, brez odvečnega olja, brez bakterij. Vsaj tako sem se počutila včasih. Toda pred skoraj letom dni se je nekaj spremenilo. Zjutraj sem najprej ponovila svojo običajno rutino s čistilnim gelom in moj obraz je ponorel. Vse je postalo rdeče in pikasto in celo poseljeno z ozvezdjem mozoljev. Mislila sem, da gre samo za čuden slučaj, vendar se je to dogajalo precej pogosto. Poskušala sem zamenjati izdelke za čiščenje obraza in spremeniti rutino. Poskusila sem celo s pogostejšim umivanjem obraza. Nič ni pomagalo. Moje pore je razganjalo. Bila sem zmedena.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nekega zelo lenega in obupanega jutra sem se odločila, da imam dovolj. Odločila sem se, da bom do nadaljnjega preskočila svojo jutranjo rutino in si obraz umila le z vodo, ga osušila z brisačo in nadaljevala s svojo običajno vlažilno kremo. Tudi zvečer sem si obraz umila le z vodo, potem ko sem ličila odstranila s čistilnim robčkom. Tako je moja rutina postala strogo vodna afera.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Takoj sem lahko opazila razliko. Moja koža je bila opazno srečnejša. Manj rdeča. Manj razdražena. Manj zahtevna visokega vzdrževanja. Bolj polna. Bolj čista. Bolj gladka. Pomirjena. Poleg tega sem vsako jutro v kopalnici preživela minuto in pol manj, zahvaljujoč enemu koraku v svoji običajni rutini manj, kar se pozna.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Vztrajala sem mesece in nisem se ozirala nazaj. Konec.

Hecam se.

Kot vsi dvomljivci, optimisti, radovedneži (izberite po želji), sem se tudi jaz začela spraševati, kako se je lahko moja koža na obrazu tako spremenila. Kako je moja rutina za umivanje obraza prešla od zanesljive do neuspešne z eno samo kapljico gela za čiščenje kože?

Vir: Pinterest

Zato sem se pozanimala, če je vse to res, ali si le želim verjeti, da je moja koža lepša z zanemarjanjem čiščenja obraza. Izvedela sem, da prepogosto umivanje ali premočen gel za čiščenje za vaš tip kože lahko povzroči suho in pordelo kožo ali pa pekoč občutek, ko nanesete druge izdelke. Pozimi se občutljiva koža po navadi še poslabša zaradi nizke vlažnosti v zraku. Zato je takrat priporočljiva spremenjena rutina čiščenja in vlaženja kože v primerjavi s toplejšimi meseci. Poleg tega čistil gel odstrani vso naše naravno olje in da koži misliti, da ga mora proizvajati še več. Tako nastanejo mozolji.

Vir: Pinterest

Zdaj razumem. To blagoslovljeno drobtino strokovnega znanja sem vsrkala vase kot spužva. Res je, da se je moja koža običajni rutini začela upirati proti koncu novembra, ko je bil zrak že precej hladen in so se začeli prižigati radiatorji. Sedaj je jasno: moja koža in rutina njenega čiščenja sta bili prijateljici toplega vremena.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.