Ne tako privlačna lepotna rutina

Nihče ni smel vedeti, da sem imela mozolje. Ne oseba, ki je strmela v moj mat, napudran obraz, ne moji prijatelji na Instagramu, ki so ostali neretuširano zraven mojega obraza in oblaka avre efekta zamegljenosti in sigurno ne moj fant. Moja omarica z negovalnimi izdelki je bila dobro izmišljena laž – ne o drugem življenju po faksu kot v filmih – ampak precej dolgočasno prikrivanje, da bi prelisičila vse, ki bi si upali brskati. Za ogledalom v kopalnici je pripovedovalo zgodba o dekletu, katere rutina za nego kože je bila bogata in brezhibna. Denar, ki sem ga zaslužila, sem imela rada tam, kjer sem ga lahko občudovala, a bolj kot karkoli drugega sem bila nesamozavestna.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

To je bilo pred skoraj tremi leti, ko je zaradi slabe reakcije na sonce moja koža izbruhnila tako, kot ni niti na vrhuncu moje pubertete. Nihče razen mene ni imel tako uboge kože, sem bila prepričana. Nihče, ki sem ga poznala, ni vedel, kaj prestajam. Namesto, da bi iskala pristne nasvete in preverjene namige, sem pomoč iskala na internetu, kjer so mi samozavest in voljo zbijali lepi obrazi s čisto kožo. Retuširani ali ne, meni so se zdeli pristni. Če bi to imenovala breme, bi bilo zelo dramatično od mene, toda čeprav nisem bila več stara petnajst, je moja nega za kožo ustrezala negi kože na višku najstniških let. Le da sem jaz to rutino skrivala kot največjo skrivnost. In nobena skrivnost ni manj seksi kot tista med vami in vašim dermatologom z groznim okusom za dekor in sobne rastline. Po drugi strani pa je od luksuznih embalaž serumov bolj seksi samo še čista koža.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ta miselnost se je odvijala v mladi odraslosti. V drugem letu fakultete – času, ko je sredi predavanja zazvonil telefon in so vse študentke sestrsko solidarno prikimavale, ko ste na hitro iz torbice vzeli tabletko in jo še hitreje pogoltnili – sem rutino nege kože ohranjala dokaj zasebno. To sicer ni nikogaršnja stvar, toda dekleta govorimo o vsem mogočem.

Vir: Pinterest

Do konca letnika se je stanje umirilo. V naslednjem letu sem pristala v vseh estetsko dovršenih, glede na barve etiket na embalažah zloženih kopalniških omaricah Instagrama in do danes eksperimentirala z vsemi »zabavnimi« dizajnerskimi pilingi in serumi v trendovskih embalažah, s katerimi so lepotice proaktivno zatirale svojo starost. Končno! Kaj so že to ogrci? Mozolji?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Naravno ličenje »brez ličil« je spet (ali še vedno?) v modi. Bogate Instgramerke z nevidnimi porami z visokim flashom fotografirajo svoje omarice nad umivalnikom. Nega kože kot blago, s katerim lahko primerjate svojo kulskost, je bila v porastu. #topshelfie postal hashtag, korejska obsesija za nego kože je eksplodirala in cel svet je na družbenih medijih delil fotografije z zlatimi maskami na obrazu. Pohvaliti se je treba, če ostanemo doma s hladilnimi obliži pod očmi. To je osebna nega, crkljanje samega sebe, dokaz članstva v skrivnem klubu in zabaven način za zapravljanje plače. Še pred nekaj meseci sem se bolj navduševala nad serumi z visoko vsebnostjo vitamina C kot nad katerimkoli parom čevljev na internetu.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Toda zakaj?

Ob najboljših dneh je moja koža pod plastjo najbolj odmevnih izdelkov videti, kot da dobro skrbim zanjo. Imam konsistentne tedne in slabe dni. Včasih dobim kakšen mozolj, včasih ne. Včasih je moja koža suha, včasih ni. Videti je boljše kot kdaj koli prej, toda ali je to zaradi dragih, luksuznih izdelkov z nalepkami? Ali zato, ker sem pila več vode? So krivi hormoni? Starost? Sploh nisem prepričana, da je pomemben odgovor, ker ko gre za vse te seksi izdelke za nego kože, gre samo za stekleničke in lončke; gre za zbiranje, deljenje na Instagramu, njegovo prikazovanje in razstavljanje po vaši kopalnici zaradi lastnega estetskega užitka in zabave gostov – z nekakšnim tihim, zasebnim upanjem, da bo nekdo resnično navdušen predlagal vašo omarico nad umivalnikom za množični spletni prikaz.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

In potem sem se pred skoraj letom dni vsemu odrekla. Pomislila sem: »Kaj če bi vprašala strokovnjaka, kaj priporoča moji koži?«. Šla sem v drogerijo, ne ker bi bila prestižna, ampak ker je dobro založena, in vse okoli mene je bilo plastično in oranžno. In modro za nočne variante. Izdelki so bili lično zloženi drug ob drugem na prozornih policah, ki ne vabijo niti ne obljubljajo sanj o boljšem življenju, le boljši koži. Bilo je nekako depresivno in nekoliko razbremenilo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Videti je bilo, da se resnično spozna na to, o čemer mi pripoveduje, in tako mi je strokovnjakinja priporočala nekaj izdelkov, ki se podajo mojemu tipu kože in ustrezajo cilju, ki sem ga želela na svojem obrazu. Nobeden od njih ne diši dobro. Nobeden od njih ni pretirano lep, čeprav moramo priznati, da mi je njihova barvna shema prirasla k srcu. So kot običajna nega kože, brez ironije. Ko odprete mojo omarico z negovalnimi izdelki, so tam. Ne zato, da bi bili postavljeni na ogled, ampak ker jih dejansko uporabljam. Opravljajo svojo nalogo.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.