Nekonvencionalni trik: vedno obdržite vsa oblačila

Zdaj, ko se poletje približuje jeseni in že lahko odkrivamo nove jesenske kolekcije, vemo, kaj sledi: tisti občutek čez nekaj mesecev, ko bomo hrepeneli po novem – barvah, silhuetah, elegantnih načinih za stiliranje vsega mogočega. Sčasoma bomo v svojih omarah imeli dovolj prostora za namestitev novih kosov in se bomo počutili dobro. Zdi se, da je vredno, osvobajajoče in spretno, da se pripravite na novo sezono. In čeprav tudi sama uživam v psiholoških prednostih spopadanja z nečim, kot je odpiranje kupa pošte, ko pa gre za omaro, sem zagovornik njenega kardinalnega greha: obdržati vse.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

To ni modna ideja. Ima klavstrofobičen prizvok in nakazuje, da boste morda postali živi poklon bleščečih topov in oprijetih oblek. Ampak vedno sem se držala vsega, kar še ni razpadlo, in tu sem, da vam povem: skoraj vsak kos je spet prišel v modo. 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Če vam je moda ljuba, vendar nimate proračuna za novo garderobo vsako sezono, obdržite vsa oblačila in porabite veliko časa za razmišljanje, kako bi jih še lahko uporabili. Sčasoma ta pristop postane najboljša praksa. Večkrat sem že omenila, kako obožujem svoje več kot deset let stare kavbojke, kako z veseljem obiščem mamino omaro in iz ozadja povlečem kaj, kar je bilo že davno pozabljeno, vendar je Instagram povedal, da je spet modno. Letos sem tako obudila zares staro belo srajco, ki sem se je pred desetimi leti naveličala, vendar je še vedno kot nova in jo zelo rada oblečem. Vesela sem tudi, da sem obdržala skoraj vse stare kavbojke, saj sem jih v zadnjih dveh letih lahko večino odrezala in mi zdaj služijo kot kratke hlače. V moji omari sedi in čaka toliko oblek, ki so pripravljene, da se vrnejo v modni obtok. Glede na to, kar vemo o modnih ciklih, menite, da obstaja možnost, da se nikoli ne bodo?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Logotipi. Napisi. Visok pas. Nagubano. Viktorijansko.  Obrezano. Cvetlično. Vojaško. Boemsko. Te besede slišite vedno znova, ko letni časi utripajo naprej. In genialnost njihovega ponavljanja je v tem, da vam jih oblikovalec ponovno ponuja – vendar na način, ki si ga nikoli niste predstavljali. Če tudi vi, kot večina ljudi, ki uživate v modi, pristanete nekje v mediani trendov – popustite sodobnim silhuetam in kupite po nekaj trendnih kosov v vsakem ciklu, je lahko DNK modne piste že v vaši omari. Nikoli ne bi zavrnila domiselnosti in spretnosti dih jemajočih trendov, toda pravim, da če zadržite dovolj oblačil, boste morda vse te sestavine že imele v svoji omari.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Seveda ta pristop k izdelavi garderobe zahteva potrpljenje, dosledno velikost oblačil, šiviljo in pomožni prostor za shranjevanje oblačil, ki trenutno niso v obtoku. Raziskave kažejo, da je težko izpustiti nekaj kosov, ker jih povezujemo s svojo lastno vrednostjo. Mogoče je to razlog, zakaj tudi sama to počnem. Ampak gre tudi za dobesedno vrednost. Kolekcije so se z dveh letno namnožile na deset letno. Hitra moda v trenutku obkroži nove silhuete. Trendi so bolj razširjeni in razdrobljeni kot kdajkoli prej. Se vam ne zdi, da obstaja velika verjetnost, da se kos, ki ste ga že dolgo nazaj pozabili, prikaže na nekomu tako, da si ga boste želeli spet nositi?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kaj pa tisti kosi, kot so na primer superge z visoko polno peto Isabel Marant, ki so postali ujeti v trenutku trenda in sezone? Na to pravim: ne pozabite na moč nostalgije. Zdaj je tako veliko značilnosti mode, da bi lahko nastavili uro, ko se nekaj vrne. Lani so nam Vetements ponudili posodobljeno različico spodnjega dela trenirke Juicy Couture. Ženske, o katerih se v modi največ govori, se sprehajajo v belih supergah, ki so bile prej ekskluzivne za primestne očete. Zato obdržite vse. Ne veste, kaj se bo zgodilo, in nikoli ni bil boljši čas, da na vse, kar imate, položite vse stave. 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Razen mogoče kavbojk z nizkim pasom. Teh nihče ne potrebuje. 

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.