Ni je čez klasiko

Kaj pa vem, morda sem v obdobju, ko me klasika navdušuje zato, ker se staram, a ta beseda nima nobene negativne note, daleč od tega. Staranje v smislu zrelosti in umirjenosti ter prav gotovo tudi staranje v smislu iskanja novih vrednot, ki niso instant, kot kava in internet, temveč so malo bolj poglobljene in zato tudi vrednejše. Klasika je nekaj, kar te dni zelo močno zaznamuje mojo garderobo. Najdem se v tvidu in karo vzorcu, obožujem žamet, všeč so mi svilena bluza s pentljo in krila, ki sežejo do kolen ali malo čez, a nujno z visokimi petami. In veliko oblikovalcev te dni ponuja klasične kolekcije, ker se vse vrača in tudi zato, ker je misija mode polepšati žensko, ne postarati, pogršati ali narediti smešno – kar je, žal, marsikdaj cilj določenih oblikovalcev.

Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com

Denimo Chanelova kolekcija visoke mode za jesen in zimo 2017–2018 znova izžareva bistvo te modne znamke. Karl Lagerfeld je spretno predelal klasični kostim iz tvida, ikonični Chanelov kos, in ga spremenil v plašče z napihnjenimi rokavi, kratke jakne in dolga krila. Kolekcija je precej stroga, pa vendar se zlagoma omehča in doseže vrhunec v pravljični beli poročni obleki z rožicami in pentljami, kar je poklon tradiciji, toda v elegantnejši in modernejši različici.

Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com

Chanelova revija se je tudi tokrat odvila v Veliki Palači v Parizu. V ozadju modne brvi je monumentalen Eifflov stolp, simbol Pariza, ki že dolga leta navdihuje modno hišo. Kolekcija je z značilnimi silhuetami z začetka 20. stoletja poklon ikoni stila in ustanoviteljici Coco Chanel, zato se tokrat vse vrti okrog tvida, ki je vtkan v zgodovino in svetovni uspeh znamke. Plašči in jakne so iz debelejših, prestižnih materialov, kroji so brezhibni, dolžine segajo do srede meč, rokavi so napihnjeni, krila zvončasta in ramena zaokrožena. Prevladujejo temnejše barve, od klasične elegantne črne do sive, ki je bila Coco zelo pri srcu. Seveda ne manjkajo niti bordo rdeča in zemeljski odtenki. Kreacije zaznamujejo prefinjene vezenine, velike aplikacije in plemenite tkanine, kot je svileni duchesse za večerne obleke. Za večer so silhuete podaljšane, obleke drapirane, ramena gola, izrezi globoki in zvončasta krila večplastna.

Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com

Til in organdi krasita krila širših modelov, ki so polepšani še z velikimi všitki na dekolteju, pasu in spodnjem delu. Kolekcija Chanel za jesen in zimo 2017–2018 obuja norme in detajle, ki so zaznamovali predhodne linije oblačil in dodatkov. Glavno vlogo odigrajo tvid, plašči s padajočo silhueto in klobuki, kakršne je nosila Coco. Kolekcija se vrača h koreninam in prefinjenemu stilu, ki so ga v preteklosti ženske oboževale, zagotovo pa zdaj ne bo nič drugače. Madame Coco Chanel živi v vsaki kreaciji, tudi v tistih, ki so polepšane z usnjenimi detajli na zapestjih in ovratnikih. Siva barva se kaj kmalu umakne svetlo rjavi, marsala odtenku, temno modri in rožnati. Obleke so lahkotnejše in mehke, romantične, s cvetličnimi dekoracijami in 3D aplikacijami. Kovinske mrežice razsvetlijo celotno podobo, satenaste obleke pa zaznamujejo draperije, naborki in pentlje.

Vir: Fashionisers.com
Vir: Fashionisers.com

Običajno se Chanelove revije zaključijo s poročno obleko. Tokratna je bila v duhu kolekcije zaznamovana z retro pridihom. Trapezasta obleka z zvončastim krilom je toga, podpira jo nevidno spodnje krilo, sega do gležnjev, krasijo pa jo aplikacije na rokavih in romantična pentlja v pasu. Vse mi je všeč, tudi make-up in črni, kontrastni škornji, čeprav bi sama obula bele sandale z visoko peto. Saj veste, kako je s tem, poročni obleki se je pač težko upreti. Če pa je Chanelova, je toliko težje.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.