Nihče ni tako zaseden

Zagotovo ste vsi že kdaj slišali izgovor, da je nekdo preveč zaseden, da ima preveč dela, časa pa nič. Pojav »neznosne zasedenosti« pač ni omejen le na divji svet moških, ki se želijo izogniti drugemu zmenku. Kljub temu, da sem na splošno pošten človek, sem serijska vršilka neznosne zasedenosti, ki si pogosto izmišlja sestanke, bližajoče se roke in delo, da bi se izognila početju stvari, ki jih v resnici ne želim početi. Zahvaljujoč karmi sem bila postrežena z enakim sporočilom s strani različnih ljudi: prijateljev, družinskih članov, celo voznikov taksijev. Zgodi se tako pogosto, da o tem sploh ne dvomim več. Samo pomislite, kolikokrat ste se sklicevali na profesionalni požarni alarm, da bi opravičili svoj izostanek od družabne dejavnosti, samo da ste lahko sedeli doma in si grizljali obnohtno kožico med gledanjem fotografij na Instagramu.

Vir: Pinterest

Večina nas res ni tako zaposlena, kot verjamemo zase in za druge. Tudi tisti, za katere mislimo, da so najbolj zaposleni, imajo v življenju dovolj prostora za dihanje. Verjamem, da nas večina dela več kot običajen 8-urni delavnik in spi manj kot 8 ur na noč. Toda vseeno lahko v tednu najdemo eno časovno luknjo za prostočasne dejavnosti. Prav tako ni skrivnost, da se naša generacija kasneje poroči in ima manj otrok. Tako na splošno nismo zasedeni s stvarmi (vsaj za zdaj), kot je bujenje ob šestih zjutraj, da bi naše bodoče olimpijce peljali na trening.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Mnoge stvari, ki so porabljale naš čas in fizično energijo, so bile avtomatizirane ali kako drugače zagnane. Celo špecerijo nam lahko dostavijo na dom. Za nakupovanje nam sploh ni treba več zapustiti doma, ampak samo odpremo spletno stran. V taksiju, čakalnici, kjer ubijete dve muhi na en mah! Celo oblačila so nam začela govoriti, da smo preobremenjeni. Modne znamke tako oblikujejo kolekcije skozi objektiv naših hitrih urnikov in nam zato ponujajo instant uniformirane kreacije. Ker če še niste opazili: »Življenje je hektično, dejstvo. In to, kar nosite, vas ne bi smelo zadržati.« »Samo rezervirajte čas, ostalo pa bomo naredili mi,« oglašujejo spletna mesta za vse mogoče storitve. Ja, prosim!

Vir: Pinterest

V resnici se zdi, da nas družba nenehno opominja, kako sestradani smo prostega časa. Tako noro smo zasedeni, da izgubljamo svojo človečnost. Toda ta genialna družba ne pošilja teh sporočil v kulturnem vakuumu. Nekaj je na tem, da nam prigovarja, da smo tako preobremenjeni s svojimi seznami opravil, da se ne moremo niti ustaviti, da bi do konca prežvečili hrano, kar nas prepriča, da kupimo, kar nam družba prodaja. In nato oddamo naprej v vesolje.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Zakaj? Ker je delo eden edinih veljavnih izgovorov, na katerega se lahko zanesemo. Nimam otrok, ki so verjetno najboljši grešni kozli. Težko je kriviti moj kaktus, zakaj moram preskočiti večerjo, da ostanem doma in v pižami jem svojo tolažilno jed. Biti zaseden se mi zdi veliko lepše kot reči, hej, raje ne bi preživljal prostega časa s tabo. Ker je razočaranje neprijetno in čudno. Izgovori opravijo delo brez bolečih občutkov, tako da se lahko vrnemo k vsem stvarem, ki bi jih radi počeli.

Vir: Pinterest

Če bi bila znanstvenica na področju družbe, bi verjetno izkašljala svoje pomisleke o programiranem otroštvu naše generacije in potrebi po iskanju stalne potrditve za stvari, ki jih počnemo. Zaseden je za nekatere značka časti. Diši po uspehu. Upravičuje pomanjkanje partnerja, otroka, psa, rastlin. Pravi, da delam stvari, ki so tako pomembne v nedeljo, da si ne morem privoščiti kramljanja ob alkoholu z vami. Toda opiranje na zasedenost je strahopetno in kaže na nezaupanje v naše življenjske odločitve.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kam merim s tem? Nihče ni tako zaseden. Enostavno jih ne zanima skupno preživljanje časa. In to je povsem v redu. Jaz nisem tako zasedena. Večino dni preživim pred računalnikom, veliko berem na internetu in imam dovolj prostega časa, da sem napisala ta osvetljujoč zapis. Ne maram razočarati ljudi in imam težnjo, da preveč načrtujem. Žal! Verjetno tudi vi niste tako zasedeni. In naslednjič, ko začnete napletati o nekem sestanku, za katerega ste izvedeli v zadnjem trenutku … nikar. Tega nihče ne želi slišati.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.