Odvijanje najljubšega izgovora »ker moram«

Očitno je tam zunaj danes prekleti divji zahod. Nedavno e-poštno sporočilo, ki sem ga poslala, je bilo pozdravljeno s samodejnim sporočilom, ki je sporočalo, da osebe ni v pisarni, kar me je vrglo v čustveni vrtiljak. To je pisalo v njem – in seveda parafraziram, a boste dojeli:

Živjo! Trenutno nisem v pisarni do [nepomembnega datuma]. Ko se vrnem, bom izbrisala vso elektronsko pošto in nastavila mapo »prejeto« na nič. Če ste mi poslali e-poštno sporočilo, na katerega še moram odgovoriti, ga po moji vrnitvi ponovno pošljite.

Vir: Pinterest

Kaj za vraga. Ni možnosti, da je to dovoljeno.

Izkazalo se je, da je. Izkazalo se je, da lahko tudi jaz (in verjetno tudi vi) spustim svojo mapo »prejeto« na nič in naredim karkoli, kar si želim, če se odločim tako. Izjava, ki jo podajam popolnoma brez namigovanja na sarkazem ali ironijo, da sem žalostna in smo vsi v istem čolnu. Gre za ponovno oceno našega razmišljanja in ponovno določanje prioritet v procesu.

Vir: Pinterest

Ogromen del svojega življenja sem porabila za izročitev istega instant izgovora iz pločevinke, ki je dejal: »Nimam izbire«.

Nocoj ne morem na večerjo s prijatelji, ker moram oddati toliko stvari naenkrat. Nimam izbire.

Nočem se dobiti z njo, ampak moram. Zamerila mi bo, če odpovem. Nimam izbire.

Vir: Pinterest

Danes se moram spoprijeti z vsemi temi e-poštnimi sporočili in danes moram postoriti vse, kar sem si zadala, saj mi bodo drugače ostale kot opomin na mojo neprofesionalnost, moj vedno večji seznam opravkov in mojo krivdo, in sčasoma se bom morala spoprijeti z vsemi teksti, ki me čakajo. Nimam izbire.

Vir: Pinterest

S sprejetjem svojega pomanjkanja izbire v tej zadevi sem pogosto vzela krivdo s svojih ramen. Ko je šlo za izgovore, povezane z delom, mi nihče ni zameril; ne moreš se razjeziti na nekoga, če kaj preskoči, ko ta nekdo nima druge izbire! To je bila hudičeva menjava, ker mi je v zameno odvzela občutek nadzora nad svojim življenjem. Ko sem si rekla, da moram nekaj storiti, na primer obiskati kakšen družabni dogodek, ki bi ga veliko raje preskočila, sem se počutila zavezano načrtu, kot da je obstajalo le to ali pa … ne vem, kaj. Možnosti odjave ni bilo.

Vir: Pinterest

Toda v resnici sem skoraj vsakič, ko sem v preteklosti izrekla ta stavek, imela možnost izbire in izbrala. Preskočila sem izlete in večerje v imenu odgovornosti odraslih in se udeležila družabnih dogodkov, da ne bi kdo zameril. Tisti moj poštni nabiralnik, »all you can eat« bife motečih in morečih dejavnikov – tega mi ni bilo prazniti kot mehur vsako noč, preden grem spat. Nihče me ne sili. Jaz sem se tako odločila.

Vir: Pinterest

Iz neznanega razloga se spoznanje, da so to bile moje odločitve, da imam vse pod nadzorom, še ni povsem ugnezdilo, dokler nisem dobila tega nezaslišanega obvestila o odsotnosti. Ko sem ga prvič prebrala, sem bila ogorčena. »Tega ne moreš storiti!!!«

Vir: Pinterest

Zakaj pa ne? Ženska se je pač odločila, da počisti svoj nabiralnik in začne sveže ob svoji vrnitvi z dopusta. Bila je odkrita. Tisti, ki so jo potrebovali, so vedeli, kdaj naj stopijo v stik z njo. To ni bilo neodgovorno. V resnici je bilo verjetno izjemno produktivno. Nikakor ne bi ta metoda blestela v vsaki pisarni, vendar me je spodbudilo k razmišljanju, kako neupravičeno težo si nalagam sama sebi. Kje pa piše, da moram na vsako elektronsko sporočilo odgovoriti v najkrajšem možnem času, torej takoj? Kje piše, da se moram vsake naloge lotiti, takoj ko jo dobim. Saj me bo vedno počakala. Vedno sem mislila, da je navadno nakladanje, da lahko »izbereš«, da boš dobro razpoložen, ali »izbereš«, da boš pozitiven; še vedno se borim s tem delom izbire. Toda to je otipljivo. To je izvedljivo. Lahko se odločite za karkoli želite, da se bolje prilagodite svojemu življenju: kako si organizirate čas, kako porabite svoj denar, s kom se družite.

Vir: Pinterest

To še ne pomeni, da ste se odločili, da ne boste odgovarjali na e-poštna sporočila ali da se ne boste udeležili rojstnodnevne večerje. Vaš najemodajalec ne bo rekel: »Odločili ste se, da boste denar za najemnino ta mesec raje zapravili za čevlje? Ni problema!«. Tako kot pri postavljanju meja morate upoštevati tudi možne posledice svojih odločitev in nato določiti prioritete: ali (potencialni) rezultat vaše izbire odtehta (potencialni) končni rezultat? Kaj je bolj pomembno?

Vir: Pinterest

Še vedno nisem naredila vsega, kar bi morala, ampak sem vsaj začela. Po tehtanju prednosti in slabosti sem se odločila zavrniti nekaj družabnih stvari, ki se jih res nisem hotela udeležiti. Odločila sem se za nekaj groznega v imenu prijateljstva. Čeprav še niti približno nisem končala vsega, kar sem si zadala za ta dan, sem zaprla računalnik in izbrala zabavo. In vem, da se bom prihodnji teden vsaj enkrat zbudila bolj zgodaj, da ulovim vse roke. Osvobajanje ni toliko v sami stvari – zagotovo si ne oddahnete, ko se soočite z neobkljukanim seznamom opravkom ali ko zagledate vrata grozne in preglasne restavracije. Toda spoznanje, da imam boljši nadzor nad svojimi dnevi in nočmi, kot sem jih imela prej ponotranjene, je razodetje. To bi dala s svoje samodejno sporočilo prej kot karkoli drugega.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.