Potepanje po Havajih

Vsak človek ima v svojih mislih kraje in dežele. Zase vem, da sem že od malih nog sanjač in da so mi bili oddaljeni kraji vedno namagneteni z nečim neznanim in vznemirljivim. Havaji so magnet že s svojim imenom, skozi amerikanizacijo sveta pa so dosegli kultni status v glavah nas sanjačev in ostalih, ki stojite na bolj trdnih tleh.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Havaji so del polinezijskega arhipelaga neštetih otočkov v Tihem oceanu. Najbolj ameriški od vseh, navsezadnje so od leta 1959 tudi del ZDA kot njihova 50. zvezna država. Vseeno pa pričakujemo, ko si želimo na Havaje, vse kaj drugega kot tipično Ameriko. Resnica in realnost sta nekje vmes. Nekoč so na Havajih vladali kralji. Včasih brutalni, včasih melanholični, celo kraljica je nekaj časa držala žezlo v svojih rokah. Ker so Polinezijci, jim je verjetno že v starih časih dol viselo za politiko. In so raje surfali ter konec 19. stoletja prepustili vodenje kraljestva premožnim kapitalistom, ki jih je podpirala vlada ZDA. Kapital je pomemben tistim, ki v življenju ne najdejo lepih stvari. Havajčani jih imajo ogromno, zato se tudi niso obremenjevali s tem, kdo bo upravljal z njihovim kapitalom.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Havaje sestavlja osem večjih in kopica manjših otočkov. Sedem od osmih večjih otokov je naseljenih, šest jih je možno obiskati. Otok Ni’ihau je v privatni lasti družine Robinson – priimek so dobili, preden so kupili otok – ki poskuša na otoku ohraniti pristnost Havajev in odklanjajo vsako vrsto turizma. Vsak otok ima svoje značilnosti. Lepote, divjino, pa tudi temne plati. Največji med vsemi otoki je otok Hawaii. Rečejo mu tudi Veliki otok. Ker je največji. Za pol Slovenije ga je, na njem pa živi manj kot desetina prebivalcev Slovenije. Na njem domuje najvišji vulkan na svetu, mogočna Mauna Kea, ki se dviga 4.205 m visoko. Sosednja Mauna Loa je samo 36 m nižja in domačini pravijo, da je največja gora na svetu, če štejemo tudi del, ki je pod morsko gladino. Vulkani na otoku so še vedno aktivni, lahko vidite rdečo, dim puhajočo lavo, pa tudi okamenelo, ki daje otoku videz tujega, nezemeljskega planeta.

Vir: Pinterest
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Najbolj divji in neukročen je Maui. Surferski raj in dom večnih hipijev. Tudi ta ima goro višjo od 3.000 m. Haleakala, Hiša sonca po havajsko, ponuja dih jemajoč pogled po ostalih otokih in širnem Pacifiku. Če se pa zapeljete okoli nje, vas bo pot nagradila s tropskim gozdom in številnimi slapovi, previsi in skalnatimi pečinami. Vzela vam bo živce in podarila nepozabne scene narave. Oahu pa … Honolulu in Waikiki. Milijon ljudi na slabih 8 % Slovenije. Plus vsi turisti. Nekam nadrealistično je gledati Japonce, ko se fotografirajo pri Pearl Harborju. Ali pa stikati po Armanijevih in Guccijevih butikih. Ležati kot sardine na kultni, a preobljudeni plaži Waikiki. Pa vendar … Tudi tu se da najti pristen surferski lokal, jesti pravi ameriški street food in zjutraj, ko vse še spi, tekati sam po parku.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Največ pa je vredno na Havajih spoznanje, da še vedno obstajajo ljudje, ki živijo od in za užitke. Ki jim je vseeno za denar, kapital, vero, pohlep ali zavist. Pomembno jim je sonce, toplota, pikniki in valovi. Ljubezen pride sama po sebi. Ko se ti domačini nasmehnejo in pokažejo shako, rečejo Aloha in ti zaželijo vse lepo, se zaveš, da je življenje res tako. Samo poiskati je potrebno tisto, za čemer stremimo. Ali pa pustiti, da nas najde. Vesolje že ve.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.