Preden potegnete kartico

Pri trajnostnem nakupovanju gre za to, da nakupovanje zahteva porabo. Težava s porabo je, da ko smo izvedeli več o trajnostnem pristopu, se je razvila teorija, da je poraba slaba. In ja, vsekakor je na tem nekaj resničnega – tržni cikel ne bo trajnosten, dokler blagovne znamke ne bodo ugotovile, kako zaslužiti več, ne da bi pri tem morale izdelati več stvari. Toda nazaj k delu, ki pravi, da je nakupovanje slabo: jaz ga ne bi definirala tako črno-belo. Raje se oblečem v različne in niansirane odtenke sive. Raje tudi ne sodim o navadah ali vedenju drugih (na primer kompulzivno nakupovanje), dokler ne izčrpam možnih razlogov, da takšno vedenje obstaja. Mislim, da poraba ne bi smela biti tako umazana beseda, če smo bolj premišljeni in odgovorni za pametnejše izbire.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

To razlagam, ker smo v sezoni porabe, tistem letnem času, ko se vse trgovine in vse blagovne znamke in vsa spletna mesta zanašajo na nas, da bomo kupili kupe navlake zase in za naše bližnje, kar je skoraj vedno, ko začnem čutiti, da se mi v žepu dela luknja. To hrepenenje po nečem novem. Zdaj mi prihajajo na pamet volneni natikači, uhani, velika torbica, prstani, velike pletene jope in majceni drobci, ki bi kot mivka zapolnili prazne prostorčke v škatli z darili. Potrebujem kaj od tega? Ne. Težek ne. Si želim nekaj tega? Ja!

Vir: Pinterest

Kadarkoli prisluhnem žvenketu v svojem žepu, to obžalujem. Zavedam se, da stvari dejansko ne potrebujem, da že imam boljšo različico ali da obstaja boljša različica drugje, potem pa obtičim v svoji spirali sramu, misleč, da bi morda morala biti bolj črno-bela. Da morda ni sivega območja: trajnostno nakupovanje pomeni nič nakupovanja!

Vir: Pinterest

Zdi se mi, da tega resnično ne mislim. Obstajati mora drug način. Pravzaprav ne vem, kakšen je način, vendar me je prizadevanje, da to odkrijem, prineslo do priročnega seznama vprašanj, ki si jih po navadi zastavim, preden pritisnem »kupi«. Osnovna predpostavka tega seznama, po katerem bi lahko vodili katerikoli modni izdelek, je ta, da gre za oblačilo, ki si ga zares želite, ni nujno, da gre za posebno priložnost in da ga imate lahko za dolgo časa.

Vir: Pinterest

Seznam bi me moral voditi do garderobe, pri kateri nočem ničesar novega, vendar se lahko počutim dovolj samozavestno (celo dobro), da jo občasno posodabljam, ko si želim novega modnega ekvivalenta posodobitve programske opreme. Poleg najpomembnejšega »Ali si to stvar sploh lahko privoščim?« ter klasičnih »Ali že imam v svoji omari kaj, kar služi istemu namenu?« in »Ali mi bo olajšalo oblačenje?«, se vprašajte še, ali je ta stvar tako dobra, da bi bili zanjo pripravljeni žrtvovati tri stvari iz svoje omare, ali sploh imate priložnost, kamor bi to stvar oblekli, ali bi na vsak način našli način, da to stvar kupite, če bi bila precej dražja, in ali bi jo še vedno kupili, če njena blagovna znamka ne bi bila nič posebnega.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

V mojo garderobo je treba vrniti več ljubezni in skrbi. Sistema nisem še čisto izpopolnila, vendar se trudim. Seveda je treba pri trajnostnem pristopu vključiti celoten cikel oblačil in ne le pogojev, v katerih so bila izdelana (in odločitev, ki delujejo v skladu z našo etiko, hkrati pa tudi zavedanje, da je recimo vegansko usnje lahko enako neetično kot običajno usnje, zaradi vseh kemikalij, ki jih proizvaja). Potrebno je veliko kompromisov in nihče ni popoln kupec ali potrošnik, lahko pa vsaj poskusimo. Torej je pogled na življenjski cikel oblačila lahko dejavnik naših oblačilnih navad. Vsekakor srečno nakupovanje in premišljen izraz sloga!

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.