Raztrgane hlače nosijo bogati

Oprijete, razbarvane, svetle, temne, enakomerno ali neenakomerno pobarvane, zvončaste, zelo široke in udobne. Zgodovina kavbojk koraka s stilom in starostjo tistih, ki jih nosijo, je celo v koraku z visoko modo. Sprva delavsko oblačilo je sčasoma postalo najbolj razširjen kos za vse generacije, ne glede na spol. Izraz jeans se nanaša na hlače s petimi žepi; najbrž so izraz skovali genovski mornarji, ki so potrebovali trpežne in udobne delovne hlače. Zato ni naključje, da izraz Blue Jeans izhaja iz besedne zveze “Blu di Genova” oziroma genovsko modra. Sočasno z izvažanjem tkanine barhant indigo barve v 16. stoletju so skovali angleški izraz “jeans” (najbrž iz francoske besede Gènes). Leto 1853 je bilo prelomno, saj so iz Kalifornije prihajala poročila o velikih količinah zlata in tistega leta je Levi Strauss v San Franciscu odprl trgovino z opremo in oblačili za zlatokope.

Vir: Pinterest – Gigi Hadid
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Strauss je izboljšal kakovost tkanine, ki je bila sprva netrpežna, za kar je uporabil denim. Pri delu se mu je pridružila ena od njegovih strank, krojač Jacob Davis: in tako se je rodil prvi jeans denim. Moda raztrganih kavbojk se pojavlja ciklično. Izvira iz časov, ko so delavci imeli le en par hlač in so jih nosili, dokler jih niso do konca uničili. V želji po odmiku od meščanskega sveta so mladi v 60. letih začeli nostiti strgane kavbojke. To je bil znak emancipiranosti in zavračanja malomeščanskih vrednot, kar se je najprej razširilo med hipiji in nato še med punkerji. Tudi v 90. letih so bile modne na kolenih raztrgane in na robovih zdrsane kavbojke. Tudi to je bilo znamenje uporništva in pripadnosti. Uporniške in rokerske strgane kavbojke so postale neprivlačne v začetku tega stoletja.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest – Elle MacPherson

Ne gre zanikati, da so danes spet modne. V trgovinah je skoraj nemogoče najti cele kavbojke; strgane so nekakšna parodija uporniškega duha, kajti uporništvo je zgolj navidezno. Raztrgane hlače namreč nosijo petičneži, glasbene pop zvezde, od Rihanne do  Kanyeja Westa, vse znane manekenke, kot je Gigi Hadid, in celo lutka Barbie, ki jo je navdahnila Chiara Ferragni.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Simbol protikonformizma je postal konformističen, uporništvo je postalo modna smernica. Toda v modnem svetu se redno dogaja, da je simbol vzet iz konteksta in vdelan v modne trende. Naj vas spomnimo na zgodovino trenča, bermuda hlač, hipijevskih in športno šik smernic. Toda s strganimi kavbojkami včasih prekoračimo mejo, v svojem članku ironično zatrjuje Guardianova kolumnistka Hadley Freeman. Raztrgani deli so tako veliki, da od kavbojk ostane le nekaj šivov in robov. In tistih 20 centimetrov jeansa je dražjih kot so cele hlače. Skrivnost je v tem, da ne smemo pretiravati. Če želite slediti modi, potem strateško izbirajte strgane dele. Stegna naj ne bodo v celoti razgaljena, zlasti po določeni starosti. Luknje naj ne bodo večje od 15 centimetrov. Naj hlače ne bodo čisto zdelane. Če želite biti modne, obenem pa tudi elegantne, naj bo na stegnu le manjši del, ki je scefran ali morda raztrgan samo na enem kolenu. Mnogi poznavalci se strinjajo, da boste šik, če bo raztrgani ali scefrani del komaj opazen.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest – Gigi Hadid
Vir: Pinterest

Torej pazite na pravo mero, sicer bo vse videti nekoliko vulgarno. Freemanova je prepričana, da se bomo čez nekaj let ob starih fotografijah samo nasmihali in nas bo malce sram. Usojeno nam je, da nekatere modne izbire obžalujemo, kakor se je to zgodilo s škornji UGG, pravi Freemanova. In mogoče ima celo prav.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar
  1. Draga Lorella:),
    Naj tokrat rečem le kot letošnja slovenska evrovizijska pesem: Hvala, ne….:)……Bom počakala na lepe stvari;)
    Lep dan in objem,
    Karin

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.