Šola čokolade

V mojem življenju igra čokolada zelo pomembno vlogo. Pravzaprav niti ne vem, kdaj sem se vanjo zaljubila, po pravici povedano mislim, da je bila vedno del mojega življenja. Čokolada je nekaj, kar me nežno poboža po duši, marsikdaj mi podari veliko energije, tu in tam me tudi potolaži, vedno pa poskrbi, da je moj dan lepši. Že kot mala punčka sem uživala, ko se je oče vračal iz Bologne in prinašal polne vreče malih dobrot: med temi je bila seveda tudi čokolada, zame in za brata, a v resnici predvsem zame, saj sem vsakič pojedla tudi njegovo. Ni pomagalo, da jo je redno skrival na dnu omare, na najvišji polici, za ploščami ali v predalu z nogavicami, ker sem vsakič ugotovila, kje se nahaja in je želja premagovala razum. Med različnimi čokoladami, ki sem jih oboževala, so bili tudi znameniti Baci Perugina, čokoladni bomboni s prijetnim, ljubezenskim sporočilom, s skritim papirčkom in frazo, za katero se mi je zdelo, da je prišla k meni v pravem trenutku. Saj veste, ko pač potrebuješ lepo besedo in ti je preprosto dana, kot bi te vesolje opazovalo in poslalo to, kar želiš slišati. Zato sem z velikim navdušenjem te dni sprejela vlogo ambasadorke za Baci Perugina in se podala v povsem novo, sladko avanturo.

vir: Life in Italy
Vir: Life in Italy
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Z ekipo smo odpotovali v Perugio, čudovito italijansko mestece, polno zgodovine in modnih navdihov, kjer se nahajata tovarna čokolade Perugina in čokoladna šola. Napotila sem se na tečaj čokolade, da bi izvedela malo več o tej tradiciji, saj je Perugia znana po vsem svetu prav po izdelovanju raznih čokoladnih dobrot, med katerimi so tudi Baci. Njihova zgodba je ravno prav nostalgična, romantična in polna ljubezni, da se v Baci zaljubiš takoj. Osebno tudi zato, ker prepletajo modo in kulinariko. Omislila si jih je meni zelo ljuba modna oblikovalka Luisa Spagnoli, ki jih je na začetku poimenovala “Cazzotti”, kar pomeni “pest”, v smislu, da nekoga udariš s pestjo, nakar so se odločili za prav nasprotno ime “Baci”, kot poljubi. Temna čokolada in oreščki poskrbijo za božanski občutek sreče in med izobraževanjem ugotoviš, kako je pravzaprav težko delati s čokolado, ne da bi si vsakič privoščil kakšen košček ali žlico, saj je mnogokrat v tekoči obliki. Mmm, še zdaj jo čutim, ker mi je zelo polepšala dan.

vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Rada bi z vami delila zgodbo, kako so nastali, saj vem, da se vas bo dotaknila. Baci Perugina so se rodili leta 1922, ker je bila Luisa odlična kuharica in je, skoraj po naključju, pomešala čokolado z oreščki, celoti pa dodala še cel orešček, ki danes krasi vrh čokoladnega bombona. Leta 1924 je Federico Seneca predlagal zavijanje v srebrno foljo z dodatkom stavka o ljubezni. Slika, ki je lansirala Baci Perugina, prihaja iz znamenite Hayezove slike “Poljub”. Med pripravljanjem čokoladnih bombonov se je Luisa, ki je bila poročena, zaljubila v svojo desno roko, gospoda Buitonija. Takrat Italija še ni poznala ločitve, zato je bila njuna zveza velik škandal, o katerem so govorili vsi. Vendar je bila Luisa v Perugi zelo priljubljena tudi zato, ker je njeno podjetje v času vojne zaposlilo ogromno žensk in jim tako dalo možnost, da niso bile le doma in čakale na može, ki so se borili na fronti, temveč so opravljale koristno delo in zato tudi zaslužile denar. Zgodilo se je torej nepričakovano: mesto je ščitilo Luiso in njeno ljubezen, ki se ni mogla nikoli ločiti in je ostala z ljubimcem do svoje smrti. Pravijo, da je bila zamisel o sporočilih v čokoladnih bombonih v resnici njena, saj je na začetku tako komunicirala z Buitonijem: pisala sta si listke, jih skrivala v folijo čokolade in si tako bila bližje.

vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Baci Perugina
Vir: osebni arhiv
Baci Perugina
Vir: osebni arhiv

Leta 1927 so postali Baci Perugina najbolje prodajana čokolada na svetu, ki jo danes najdete praktično povsod, od Londona do New Yorka, in so tudi simbol italijanske kulture.

 podpis

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.