Spremembe na področju krzna

Priznam, da prav nerada pišem o krznu, ker se mi zdi sporno področje in vem, da gre za “modno napako”, ki pa na področju mode kar vztraja. Že leta in leta se pogovarjamo o tem, da je krzno v resnici nepotrebno, saj je umetno tako dobro narejeno, da včasih niti ne opaziš razlike, vsaj ne na prvi pogled. Se pa strinjam, da je pravo krzno veliko bolj mehko in najbrž tudi toplo, a kaj ko zahteva toliko krutosti in nečloveškega ravnanja, da je potem vse skupaj res nesmiselno. Vsak sicer ve zase, a osebno nisem za, sem pa opazila, da se v modnem svetu nekaj le spreminja. Zadnja je bila hiša Fendi, ki ostaja vodilna na področju krzna in je tokrat pripravila nekoliko drugačno modno revijo.

Fendi zima 2019
Fendi zima 2019
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Inovativne tehnike dela se prepletajo s tradicijo hiše in obudijo v življenje skorajda iluzionistične kreacije, ki dajejo vtis, da so se tkanine spremenile v krzno in obratno. Kolekcija je pravi izziv za vizualno zaznavanje; barvni navdih  črpa iz orfizma, slikarske smeri, kar ji daje pridih skrivnostnosti, zapletene konstrukcijske tehnike pa ji vtisnejo pečat neoklasicistično čistega dizajna in modernega nadrealizma v linijah. Karl Lagerfeld je poudaril, da v 80 odstotkih kreacij ni bilo krzna. Kolekcija odseva umetniško nagnjenost, ki je opazna v izjemnih okroglih vzorcih na čudovitih plaščih. “V resnici je iz ovčjega krzna,” je Silvia Fendi vljudno popravila radovednega novinarja v zakulisju, ki se je zanimal za plašč medene barve, z znamenitimi krogi češkega slikarja Františka Kupke; plašč je videti, kot da je iz minka, dejansko pa je iz ovčjega krzna. Barvit plašč v slogu abstraktnih slik Roberta Delaunayja je videti izdelan iz ovčjega krzna, vendar pa je iz organdija; razkošen in eleganten plašč, ki je na videz iz črnega astrahana s širokimi rameni, je v resnici iz žameta. Čudovit bolero z oprijetim krilom z resicami, ki močno spominja na platna Sonje Delaunay, je videti iz usnja, vendar se izkaže, da je iz organdija.

Fendi zima 2019
Fendi zima 2019
Fendi zima 2019
Fendi zima 2019
Vir: Pinterest

Kolekcijo so upravičeno poimenovali Fendi Couture, saj bi jo oznaka Fendi Fourrure preveč omejila. Razmišljam, da v kolikor se je Fendi, gigant na področju mode, odločil za tovrstno potezo, je morda dejansko tako, da se nekaj premika. Ženskam je moda nedvomno všeč in vedno bodo obstajale tiste, ki so za pravo krzno in si ga lahko tudi privoščijo; če želimo omiliti ta fenomen, je potem edina rešitev zmanjšanje ali prav ukinitev teh kosov, tako da bomo vse “prisiljene” kupovati umetno. In, kot je dokazal Fendi, ki vsekakor ni edini, je lahko umetno krzno tako dobro narejeno, da izgleda pravo, seveda ne bo stalo ravno 100 evrov kot v H&M-u a nič zato. Mislim, da bi bili na koncu prav vsi zadovoljni.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.