Teden mode na Tenerifu skozi moje oči

Tokrat me je modna pot popeljala v nekoliko toplejše kraje, saj sem z radovednostjo obiskala teden mode na Kanarskih otokih, natančneje na otoku Tenerife. Čeprav na ta del sveta večinoma pomislimo le v povezavi z dopustom, plažo, sončenjem in surfanjem, je v resnici Tenerife velik otok z bogatim kulturnim in socialnim življenjem, z milijonskim prebivalstvom in približno 10 milijonov letnih turističnih obiskov. Sprva nisem bila povsem prepričana, kaj sploh lahko pričakujem oziroma za kako velik dogodek dejansko gre, a sem kaj hitro z veseljem ugotovila, da ne gre za majhno stvar. Štirje dnevi, kolikor je trajal njihov tokratni fashion week, so bili prežeti z modnimi revijami, razstavami, delavnicami, prodajnimi kotički in številnimi drugimi zanimivostmi, ki te v hipu potegnejo in zadržijo tam kar cel dan.

vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv

Vse skupaj je potekalo na enem mestu, znotraj ogromne strukture osrednjega sejmišča “Recinto Ferial” v prelepem glavnem mestu Santa Cruz, kamor so umestili posamezne predstavitvene oddelke, v srednjem delu so potekale nekoliko manj znane revije, a najpomembneje se je odvijalo na večji, v črno odeti in ograjeni modni brvi “Caja negra”, kjer je bilo moč videti tako domače kot tuje kolekcije. Navdušile so me tako njihove ideje kot sama organizacija, ki je bila brez dvoma izpeljana odlično. Seveda je bilo v kreacijah tamkajšnjih ustvarjalcev čutiti tudi njihov temperament, ki ljubi barve, bogate materiale in hkrati tudi dodelanost. Prav slednja je bila večkrat občudovanja vredna, saj bi se določene modne hiše z lahkoto kosale z nekaterimi največjimi oziroma najbolj poznanimi imeni sveta. Medijska in predvsem institucionalna podpora domačim kreativcem in znamkam pa bi lahko bila zgled marsikateremu trgu, v prvi vrsti našemu.

vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv

Osebno so me prevzele predvsem poročne kolekcije imen, kot so Marco y Maria, Leo Martìnez ali pa Oswaldo Machín, kjer ni manjkalo čipke, vlečk in golih hrbtov, razočarali pa niso niti kosi za moške. Veliko zanimanja so požele tudi revije gostujočih mednarodnih kreatorjev, ki so nedvomno postavile piko na i sklepnemu večeru. Preprosto lahko rečem, da ni bilo kolekcije, v kateri ne bi našla vsaj enega videza zase, pa naj bo znamka španskega ali celo senegalskega, portugalskega ali pa kolumbijskega porekla.

aviLar
Oswaldo Machin
Rama Diaw
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv

Nenazadnje pa je k celotni podobi prispeval tudi sam odnos obiskovalcev in povabljenih. Le-ta je namreč presenetil s svojo pozitivno naravnanostjo, sproščenostjo, a hkrati tudi z urejenostjo in resnim pristopom do modne kulture nasploh. Veličino zanimanja za tamkajšnje dogajanje je na primer razkrival že sam pogled na število fotografov in snemalcev, ki so se drenjali na koncu piste, pa tudi pogled na obsežne tribune, ki so bile vedno polno zasedene. Določene najboljše kreacije so bile vedno nagrajene z bučnim aplavzom, predvsem pa je bilo v zraku čutiti veliko odobravanje in podporo z vseh možnih koncev sveta oziroma z vseh strani večjih in manjših modnih poznavalcev.

vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv
vir: Osebni arhiv

Lucy T.
Lucy T.

Ljubiteljica narave, besed, glasbe, potovanj, organiziranosti in seveda vsega, kar diši po lepoti in glamurju ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.