To, da ste »modni«, še ne pomeni, da vam bo vaš stajling všeč čisto vsak dan

Ali biti moden pomeni biti moden ves čas? To vprašanje si postavljam že od začetka septembra, ko sem obiskala Pariz. Po nekaj dneh izbiranja, kar se mi je zdelo premišljeno kombiniranje stajlingov, ki so nazorno izražali nianse mojega osebnega sloga in sporočali, da sem ženska, ki ji je globoko mar za oblačila in njihov potencial kot kreativno izražanje, sem po naključju vsak dan pristala v zelo podobnih oblačilih. Nosila sem hlačne kostime, bele srajce, enkrat klasične, drugič satenaste, zaradi presenetljivo hladnega vremena sem pod suknjič oblekla še jopico, ki se karirastemu kostimu sploh ni podala, in obula tople bele nogavice in  bele superge. S sabo sem imela svoje najlepše obleke in najljubše tope, ki pa so na žalost ostali zloženi v kovčku. Ko sem se že tretji dan zapored po mestu sprehajala v istem kostimu, nisem mogla nehati razmišljati o tem, kako sem oblečena.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Pojedla sem kosilo v restavraciji, za hip posedela v bližnjem parku, si privoščila še drugo kavo, kukala v trgovine, mimo katerih sem se že tolikokrat sprehodila, in razmišljala o zadregi, ko sem srečevala ljudi, ki so me sedaj že tretji dan videli v istem kostimu. Težko sem zadrževala željo, da bi jim zagotovila, da točno vem, kako sem oblečena, da nisem barvno slepa in se zavedam, da je videti, kot da bi komponente mojega stajliga veter prinesel z vseh smeri. Ampak sem tako oblečena samo zato, ker me je presenetilo hladno pariško vreme, edini črn pulover, ki sem ga vzela s sabo, pa sem ponoči oblekla čez pižamo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Fizično udobno, a čustveno občutljivo, sem ob koncu dneva premlevala filozofsko vprašanje: Ali biti moden pomeni biti moden ves čas? Teoretično trdno verjamem, da je odgovor ne. Ni omejitev, kaj to pomeni »biti moden«, ker je opredelitev tako osebno zavezujoča. V praksi pa me vedno očarajo ljudje, katerih osebni slog je konstantno, navzven razviden (tudi ko so na letališču, tudi ko odnašajo smeti, tudi ko v parku sedijo na klopi in berejo knjigo). Rada bi bila ena izmed njih. Želim biti takšen človek, ki ustvari nenavadno privlačno kombinacijo, preden se v soboto zjutraj odpravi na kavo. Rada bi bila kot nekdo, ki gre v lekarno po zdravila v stajlingu, v katerem bi bila sama ponosna, če bi v tistem trenutku srečala Chloë Sevigny. Globoko v sebi pa vem, da nisem. Preveč sem lena, preveč predana udobju, preveč uporniška proti sami sebi.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Če bi me prerezali na pol kot jabolko, bi videli dve ločeni strani: stran, ki toliko skrbi, kako drugi dojemajo moj občutek za slog, da se počutim kot manj vredna oseba, ko se z njim očitno ne ukvarjam (zlasti okoli ljudi, ki me ne poznajo tako dobro), in stran, ki kriči: »Koga briga?« v moj kup trenirk. Slednji ne kaže nobenih znakov, da bi se razblinil, in niti ne mislim, da bi se moral, zato poskušam kritično preučiti prvega. Ko sestavljam stajling, ki mi je všeč, to počnem za priložnost in za ljudi, za katere želim, da me v njem vidijo. Je to tabu priznati? Kljub temu, da uživam v oblačenju, tega v resnici ne počnem le zase. Za nekatere od nas so oblačila način izražanja, ki je tesno povezan z našo identiteto. Zato je naravno, da ne bi želeli, da nas ljudje okoli nas narobe zaznavajo. Seveda mi je všeč občutek, ko se dobro počutim v oblačilih. Če pa dobro pomislim, vem, da so v moji omari pomešane stvari, ki so namenjene dnem, ko želim narediti vtis na kogarkoli že, in stvari, ki mi ne dajejo samozavesti, pač pa udobje in varnost. Ta oblačila niso vedno najbolj privlačna, čeprav vem, da jih danes lahko dobim tudi v bolj ličnih različicah, jih nočem. Kot da se v njih želim spočiti in očistiti paleto za naslednji dan.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Biti moden ne pomeni biti moden ves čas. Tega se logično zavedam, vendar še vedno delam na tem, da to še notranje prevzamem. Delam na vzpostavljanju odnosa s samim seboj, ki je manj odvisen od tega, kaj si drugi ljudje mislijo o meni, prepričujem se, da je moj občutek za modo, moja inteligenca in moja zanimivost bolj spremenljivka kot konstanta, ki se poveča ali zmanjša na podlagi mojih izkušenj v določenem dnevu. Navsezadnje odločitev, da se kdaj pa kdaj odpovemo vloženemu trudu za sestavljanje stajlinga z veliko začetnico, ne postavlja dvoma na naš osebni stil. Preprosto nas to dela ljudi.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.