To modno sezono se odrekam …

Ob začetku aktualne modne sezone se vpletenim v ta čudoviti svet oblačil in dodatkov najpogosteje postavi vprašanje, kateri ključni kosi bodo kot novost popestrili njihov stil, zato me je toliko bolj presenetilo vprašanje v ameriški izdaji revije Elle, ki so ga znotraj modne zgodbe postavili štirim manekenkam: ‘Česa tokrat ne bi oblekle ali obule’?

Še bolj so me presenetili odgovori. Na seznamu se je namreč znašlo nekaj izjemno modnih oblačil in dodatkov, brez katerih bo v prihodnjih mesecih sodobna Instagram zvezda ob svoji fotografiji težko objavila zaznamek #wiwt. Hitro mi je postalo jasno, zakaj so se akterji pri Elle mode lotili na takšen način. Če se natikačem z mačjo peto odreče dekle, ki ji moda daje kruh, je to dovolj zgovoren razlog, da resnično ni potrebno obleči in obuti vsega, kar ob sebi nosi pridevnik trendovsko. Žrtev mode? Ne hvala!

Ker se po navadi nahajam na tisti drugi strani, ki vas neprestano seznanja z modnimi novostmi, ki res ne smejo manjkati v vaši omari, se tokrat eksperimentalno prestavljam v tisto drugo ekipo. Naj vas torej sama in ostala Glitter dekleta seznanimo z novostmi, ki to jesen ne bodo pristale v naših garderobnih omarah.

Plašč iz umetnega krzna

Plašču iz umetnega krzna se bom odrekla iz čisto ekološkega vidika. Večina umetnega krzna se proizvede iz polimerov, ki potrebujejo nekaj sto let, preden se razgradijo. Če ostanejo v dolgotrajni uporabi, pa pri vsakem pranju sproščajo mikrodelce, ki povečujejo onesnaževanje morja. Prav tako sem od babice podedovala plašč iz pravega krzna, ki je še vedno aktualen in moden. Sama pravega krzna sicer ne kupujem, a menim, da bi s tem, ko bi na smetišče odnesla babičin krzneni plašč, naredila več škode kot koristi.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Smučarska kapa

Najbolj aktualno pokrivalo letošnje sezone je nedvomno smučarska kapa, imenovana balaclava. Na glavo so jo poveznili  manekenkam pri modnih hišah Calvin Klein, Gucci, Marni, Lanvin in celo pri Chanelu. Ker si s podobno pred mrazom ščitim glavo na smučanju, vem, da sem v njej videti smešno in lahko preko takšne kape nataknem le čelado.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Silhueta osemdesetih

Pretirana široka ramena so bila zastrašujoča že v osemdesetih, ko brez njih nisi uspel kupiti ne suknjiča, plašča niti običajne majice. Blazinice, s katerimi so bila podložena ramena, sem redno odstranjevala iz oblačil, ki so dišala po silhueti neustrašnega Ramba. Si predstavljate, kako bi bila pri svojih 182 centimetrih videti v novem plašču s podpisom Marca Jacobsa?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

LORELLA:

Oversized blazerji, jakne, plašči

Zato, ker mi ni všeč, ko postane ženska klovn in je vse skupaj že smešno. Nisem za super oprijeto in seksi za v disko, a tudi te oversized oblike niso za nikamor. Prav na živce mi gre, ko me kdo hoče prepričati, da je to v modi. Super, a tega ne bom nosila. V glavi se mi že dela film, kako bi v takšni jakni ali plašču sedela v avtu in zasedla dva sedeža, z otrokom, ki sedi zadaj, in psom, ki običajno leta tu in tam. Hvala, ne.

Vir: Pinterest

Ta grde pete

Kvadratne ali smešno kratke in špičaste. Lahko so Diorjeve (oprosti, Chiara, na poroki si bila čudovita, a čevlji … za nikamor), ampak prav kaznujejo žensko stopalo in ta kmečki učinek ni za nikamor, še za na njivo bi me motili. Vrhunec vsega je prosojna plastika, pardon, pleksi, a je vseeno in zelo podoben učinek imajo name slip on modeli; naj jih nosi Flavio Briatore, s svojim logotipom vred, on to obvlada.

Vir: Pinterest

Drakula očala

S tistimi majhnimi šipami in v nemogočih barvah, v smislu rdeče ali rumene. Mar ni tako, da imamo sončna očala zato, da smo dive, ne pa slaba kopija Yoko Ono ali Drakule v filmu Brama Stokerja? Ok, jih nosi Kaia Gerber, ki ima 16 let, in če bi se zavila v vrečo za smeti, bi prav tako rekli “Oh, kako je ljubka”. Come on, to ni za nikamor.

Vir: Pinterest

LUCY:

Celoten look v živalskem vzorcu

Vem, da so osemdeseta ta hip začrtala usodo mnogim jesenskim trendom, a vendar se mi zdi, da to, da se od glave do peta oblečemo v zebro ali leoparda, ni za nikamor. Deluje ceneno in skoraj vulgarno, hkrati pa celotni podobi doda par kilogramov. V tem še Kaia Gerber najbrž izgleda debela.

Vir: Pinterest

Neon barve

Prebolela sem jih že v najstniških letih. Ne grem na rave party, hkrati pa se mi zdi, da se pač ne podajo moji svetli koži. Mogoče naredim izjemo za kak zares dober kos, kot je na primer pleten pulover, a vseeno v njem ne bom več kot dvakrat v celem letu. Neon odtenki so pač super agresivni in kar kričijo “Poglejte me!”, kar vsekakor nisem jaz.

Vir: Pinterest

Kavbojski škornji

Lahko se še tako zelo trudijo, da bi jih predstavili kot ženstven, kul trend, mene ne prepričajo. Všeč mi niso niti v kombinaciji z jeansom, kaj šele s krilom ali obleko, saj noga v njih izgleda krajša, stopalo pa večje. Za piko na i so jih nekateri kreatorji pobarvali še v rdečo, modro, belo ali celo zlato oziroma srebrno ter jim celo dodali kičaste detajle, kot da že sami po sebi ne bi bili dovolj robustno vpadljivi. Bog pomagaj, res.

Vir: Pinterest

NATAŠA:

Skibucke 

Te po navadi nosimo le, ko gremo na sneg ali v primeru, ko živimo v mrzlih krajih, kjer so te nujno potrebne. Oblikovalec Jeremy Scott je skibucke vključil v svojo kolekcijo jesen zima 2018-19 z željo, da bi te nosili tudi za vsak dan. Ogromni škornji, ki spominjajo na tiste, ki jih je Neil Armstrong nosil, ko je prvič pristal na luni, se ne bodo znašle letos v moji omari. Ne prepričajo me niti v roza odtenkih, bleščicah ali ostalih modnih detajlih, ki so mi po navadi všeč.

Vir: Pinterest

Oversized, prevelika bunda

Preveliki zunanji kosi so bili že lani prisotni na modnih brveh pri vseh večjih modnih oblikovalcih in kar nekaj znanih fashionistk jih je nosilo na različne načine. Trend pa se nadaljuje tudi v to mrzlo sezono in če sem se lani vdala v usodo nošenja bund, namesto plaščev (seveda zaredi nizkih temperatur), naslednji korak brez dvoma niso oversized modeli. Ti pristajajo le izredno suhim manekenkam, ki so visoke čez 180 cm, pa še to le če pomežiknemo na eno oko in na hitro pogledamo stran.

Vir: Pinterest

PVC, prozorni modni kosi

Za povratek in veliko priljubljenost PVC oblačil ter modnih dodatkov naj bi bile krive Kardashianke. Naprej smo opazili prozorne, pvc čevlje z visoko peto, v katerih so se gnetle noge in ustvarjale kondenz. Nato so prišli še trenči, ki spominjajo na dežni plašč. Za piko na i pa nam ponujajo še prozorne tobice vseh velikosti, ki točno razkažejo vse, kar tovorimo s seboj. Tudi temu trendu bom letos pa tudi naslednje leto, če bo le-ta še prisoten, rekla ne hvala. Ker včasih je pač boljše, da so nekatere stvari skrite in nobena izmed nas si ne želi vonja, ki ga v

ustvari potenje v PVC-ju.

Vir: Pinterest

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

1 komentar

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.