To so vaši možgani na družbenih omrežjih

Dostop do zakulisja delovanja življenja nekoga ima pomanjkljivosti. Večinoma so povezane s tem, kako iskrena je njegova upodobitev življenja. Glede na vse filtriranje in urejanje, ki se odvija, preden nekaj postane javno, je to velika skrb.

Vir: Pinterest

Kot družba smo se navadili fotošopiranih in prilagojenih prikazov človeškega telesa. Zaskrbljujoče je, da je ta estetika naletela na naša osebna pričakovanja in predstavitve sebe. Čeprav se preko družbenih omrežij povezujemo s starim prijateljem ali spremljamo slavno osebo, ki jo občudujemo, pogosto ne sodelujemo z resnično osebo, ampak bolj s spletno masko, ki jo ta oseba predstavlja.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ali to ponotranjimo ali ne, to postavlja pričakovanja. Morda ne mislite, da vsi vaši prijatelji, ki se poročajo, imajo dojenčke ali se vračajo v šolo, ne vplivajo na vas, toda dejstvo, da se tega trenda sploh zavedate, spreminja vaš način razmišljanja o stvareh. Morda uživate v ogledovanju s potovanji napolnjenega in na videz razkošnega življenjskega stila nekaterih ljudi na Instagramu, vendar je samo vprašanje časa, preden začnete razmišljati: no, zakaj jaz tega ne morem imeti?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Tako se začne nezadovoljstvo – s soočenjem resnične resničnosti z odlično filtrirano socialno medijsko resničnostjo. Toda tu se ne ustavi. Kmalu tudi sami začnemo sodelovati v tem vedenju. Objavljamo le laskave fotografije, najlepše trenutke našega dopusta ali fotografije posebej fensi obroka. Ko všečki začnejo deževati, to še dodatno potrdi naš sum, da moramo to osebo ves čas upodabljati, in da morda resnični mi nismo dovolj simpatični, dovolj smešni ali vznemirljivi.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Svoje spletne profile uporabljamo za samopotrjevanje. Torej, naša samovrednost in integriteta sta neposredno vezani na naše spletne pseudo jaze. Izkazalo se je, da se družbeni mediji ne vrtijo le okoli drugih, ampak tudi okoli tega, da gradimo svoj idealni jaz in ga obdajamo z drugimi, ki to osebo podpirajo ali bolje rečeno »ji nasedajo«.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ne pomaga, da je naša reakcija na to potrditev dejansko kemična. Vaši možgani sprostijo dopamin vsakič, ko nekaj všečkate, objavite ali delite na spletu. To je enak odziv, kot ko vas kdo objame ali ko jeste okusno sladico.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Je naša zasvojenost z družbenimi omrežji močno nezdrava? Prehitro bi bilo reči. Edina generacija, ki odrašča ob nenehni prisotnosti tehnologije (Gen Z), še ni dosegla odraslosti; posledice take »priklopljene« vzgoje bodo postale očitne pravočasno. Podatki pa so že zaskrbljujoči: najstniki in mladi v dvajsetih dnevno preživijo približno devet ur priklopljeni na splet. Odrasli pa porabijo manj kot dve uri na svojih platformah družbenih omrežij.

Vir: Pinterest

Ni presenetljivo, da se nekateri odločajo, da bodo to spremenili. Pomislite, kaj lahko dosežete z dodatnima dvema urama v svojem dnevu. Pustite prihranjeni čas na strani, to lahko pomeni tudi manj motenj in nereda. Da vam čas, da se osredotočite nase, neobremenjeno z življenjem drugih. Je osvežujoče in osvobajajoče.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.