Tudi Celine je moja estetika

Vem, najnovejšo kolekcijo znamke Celine smo videli že septembra na tednu mode v Parizu. Ampak nisem imela časa pisati o njej, bila sem res zasedena. Če še niste brali o tem, boste lahko kmalu.

Celine
Celine
Celine
Celine
Celine

O Celine sem že pisala, toda v tem zapisu želim povedati nekaj novega. Ko nekoga obtožimo, da ni »v stiku« s čimerkoli že, pravimo, da ni usklajen s časom. To je bila pogosta kritika prve kolekcije Hedija Slimanea za Celine, ki bi jo iz te recenzije izpustila iz spoštovanja do kratkosti in zamere do odvečnosti ter dejstva, da sem jo že tolikokrat obravnavala, če ne bi šlo za pripombo, ki sem jo nedavno prebrala nekje na internetu, ko se je modna revija v Parizu komaj dobro zaključila. Nekdo je izrazil, da če želite Celine, v resnici mislite, da želite Saint Laurent, zato lahko kar »greste v prodajalno YSL« in oblačila prinesete v prodajalno Celine »v zameno za gotovino«. To bi bilo morda res po njegovi prvi kolekciji, toda Slimane je pozneje končno dokazal, da njegov Celine ni njegov Saint Laurent.

Celine
Celine

Njegov Celine je pravzaprav tako izrazito Celine (brez akcenta, seveda), da ne zavaja. Kavbojke – ravne in visokega reza, ki rahlo padajo navzven, in dovolj dolge, da se dodatni džins stopi v tla, kot da bi ustvarjal lažne luže – so enake kot v njegovi nedavni moški kolekciji. Moder džins je bil enak kot prejšnjo sezono in tisto prej. Lahko bi bil kar znamke Levi´s. Volnene jakne so bogate, a preproste. Srajce so svilene, puloverji so skrčeni. Vse je tako navadno in vendar nas oblačila popolnoma razorožijo.

Celine
Celine
Celine

Zakaj? Ker je Hedi Slimane »v stiku«. Ko govorimo o racionalizaciji mode kot političnem odzivu na potrošništvo in o tem, kako želeni izid modne revije morda ni več to, da bi si želeli nakupovati, ampak da vas navduši, da se oblečemo. Ko praznujemo Miuccio Prado za esencializem in dosledno sledenje oblikovalcev, da izražajo svoje novonastale pristope, pri čemer se opirajo »nazaj k osnovam«, Hedi Slimane predstavlja najbolj kristalizirano različico odseva časa.

Celine
Celine
Celine

Pod omenjeno kritično pripombo so se vsule še druge opazke in ena me je skoraj osebno užalila. Nekdo je zapisal, da bi lahko pri Rdečem križu dobesedno našli različice enakih oblačil. Vendar če so vam všeč njegova oblačila, tako kot so meni, je oblikovalec zares dosegel svoj namen, kot sem mu ga pripisala, in sicer a) da bi šla v trgovino z rabljenimi oblačili in poiskala primerne različice oblek ter jih skombinirala v njegove kreacije, in b) da se zdijo manj reciklirana iz 70. in bolj aktualna.

Celine
Celine
Celine

Njegove kolekcije so, vsaj zame, če si jih tako vzamem, predstavitev idej, kako nositi oblačila, ki jih že imate ali jih lahko preprosto pridobite v bolj dostopni obliki. V tem trenutku mode nismo pripravljeni ali pa potrebni nove radikalne ideje. Preprosto želimo le ustvarjalne načine, kako ponovno interpretirati oblačila, ki jih že imamo. Poglejmo, kaj že imamo, in z njegovo pomočjo vidimo nekaj drugega.

Celine
Celine

Toda kaj pomeni, če si lahko Celine dekle, ne da bi imela v lasti karkoli Celine? Še bolje, kaj pomeni biti oblikovalec, ki prodaja vizijo, ki je pravzaprav ni treba kupiti? Ali je pameten pristop brez pritiska, ki izzove povratni psihološki učinek? Nisem prepričana, a navsezadnje po vsem hrušču, ki so ga povzročili ljubitelji Phoebe Philo po Slimaneovem imenovanju, se zdi, da blagovna znamka še naprej predstavlja ogledalo tega, kako se ženske želijo počutiti. No, vsaj nekatere, kar je dovolj dobro.

Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.