V raju je najlepše v dvoje

Drage bralke,

najprej uvod, ker je pred vami prvi in edini moški, ki nam bo s pisanjem na Glitterju popestril življenje. Gregor je prišel k meni zelo nepričakovano in kot vse nepričakovane stvari, me je presenetil kot mali vihar. Vztrajen. Iskren. Drugačen. Dobila sva se v kavarni, saj sva si dopisovala nekaj časa in se končno tudi ujela. Človek, ki potuje, radoveden, raziskovalec, mislec. Rekel mi je: “Tvoje žensko razmišljanje obogati moj moški svet, zato rad berem Glitter in se vedno naučim kaj novega.” Upam, da ni edini, upam, da je na drugi strani še kdo, ki nas mirno opazuje, morda ga zabavamo, morda mu dejansko polepšamo jutra, morda si celo misli, da ta ženska energija niti ni tako slaba. Ker tako je, drage moje, če smo se skupaj uspele dotakniti moškega srca, sem osebno zelo zadovoljna. Mene je prav gotovo prepričal in srčno upam, da bo tudi vas.

podpis

Vsake toliko nas življenje obdari. Včasih z malimi podrobnostmi, včasih je bolj radodarno in dobrohotno. Verjetno na sosledje dogodkov nimamo vpliva. Mogoče pa le? Kdo bi vedel … Mene je pred dnevi obdarilo s Sejšeli. Z enim izmed najbolj pristnih približkov raja. 115 otokov sestavlja eno najmanjših državic na svetu. Sejšelcev je manj kot 5 % Slovencev. Površina vseh otokov skupaj komaj zadošča za slabe tri Ljubljane. Seveda brez morja. Prva misel, ki se mi je utrnila na vročih sejšelskih ulicah njihovega glavnega mesta, je bila, kako preprosto mora biti življenje tukaj. Ni velikih sprememb. Sonce vsak dan vzhaja na istem mestu, skoraj vedno okoli šestih zjutraj. Zahaja na drugi strani neba ob šestih popoldan. Dvanajst ur dneva, dvanajst ur noči. Temperature nikoli pod 23 stopinj in nikoli nad 32. Ponavadi sije sonce, vsak dan je kakšna ploha in to je to. Vse skupaj to zelo poenostavi.

vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv

Ni skrbi za garderobo. Čevljev ne potrebujete, dovolj so natikači. Majica, kratke hlače ali krilo, če nimate radi vročih dežnih kapelj, tudi dežnik. Jaz poletne nalive – in na Sejšelih ni nikoli drugega kot poletje – obožujem. Rad imam, ko mi vroče telo ohladi topla nevihta. Spere skrbi in poživi duha. Dobim nov zagon energije. Očiščen in opran. Na Sejšelih lahko mirno, če ste moški, slečete majico in se prepustite nebeški prhi. Domačini se pri tem zabavajo. Petje postopačev nikoli ne preneha, pitje nikoli ne zamre in veselje do življenja je vtetovirano v njihove gene. Sicer pa … kako bi lahko bilo drugače? Ne poznajo ali pa ne želijo poznati bogastva v materialnem smislu. Kdo ga pa potrebuje tam, kjer je vsak dan dopust. Plaže so na Sejšelih nekaj posebnega. Beli pesek in toplo, turkizno morje, ki ima celo leto stalno temperaturo 28 stopinj, vas zlahka odnese daleč od vsakdanjosti. Sprehod po plaži, ki ponuja barvitost pragozda, belo osamljenost vroče, bele mivke in nežno, gladko spokojnost črnih kamnov, nekdanjih velikanov, zakopanih v belino peska, sam po sebi ponuja zaključek, da ste v raju. Vsaj jaz si ga tako predstavljam. Ali pa bi si ga takega izbral, če bi imel to možnost.

vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv

V raju je najlepše v dvoje. Ležati na plaži, se prepuščati butanju Indijskega oceana in biti z osebo, s katero čutiš radodarnost vesolja, je … neopisljivo. Ni čudno, da se tam pari poročajo. Poročiti se v raju? In ga nekaj dni uživati? Temelji za dolgo in polno ljubezen. Še hotela ne potrebuješ, ker je noč pod zvezdami ob bučanju morja polnejša, intenzivnejša, bolj čuteča in najvznemirljivejša. V njo vas nežno in senzibilno ponesejo sončni zahodi, ki so preplet barvne intenzivnosti z zvoki pragozda, ki sega do morja in je v času, ko se dan poslavlja, zaradi vznemirljive priprave narave na počitek, spokojen in buren obenem. Z malo spretnosti imaš za zajtrk kokos ob vzhajajočem soncu. In ne pozabite, temperatura morja je 28. Če bi vas ob hladnem jutru s samo 25 stopinjami slučajno zazeblo, se greste pa malo pogret v morje. Brezskrbnost naredi svoje poslanstvo. Ni težko biti zaljubljen v takem okolju. Recept je torej enostaven. Brezskrbnost prenesti v vsakdanje življenje in za ljubezen ne bo nobena ovira prevelika.

vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv
vir: osebni arhiv

Notranjost otokov je izjemno zelena. Bujna. Dehteča. Treking ali samo sprehod vas z lahkoto povrne v vaše bistvo. Ko odpreš čutila, zavonjaš zemljo, zrak, nebo. Vsak deodorant ali parfum je odveč. Vonjati je potrebno naravo. Cimet. Ne moreš ga zgrešiti. Akacija. Celi hribi so poraščeni z njo. Zraven pa zvoki. Ptice so na Sejšelih brez naravnih sovražnikov, zato jih je v izobilju. Netopirji spuščajo prepirljive zvoke, verjetno svatovskih naklepov. Vse diši po naravi in narava se oglaša v najboljšem dolby surround zvočnem sistemu. Rajski Rock ‘n’ Roll. Ali Blues. Dinamiko in obliko glasbe določa narava. Tudi v glavnem in daleč največjem mestu Sejšelov Victoriji se zvoki prepletajo v sozvočju brezskrbnosti. Barve so prisotne povsod. Še ribja tržnica je barvita. Srajce se upirajo modnim zapovedim in havajke so v brezskrbni coni udobja še vedno standarden kos oblačila. Čas tam ni pojem in enota kot v drugih mestih. Avtobusi nimajo voznega reda. Trgovine so odprte ali pa tudi ne. Če ne zaslužiš dovolj, ti še vedno ostanejo plaža, sonce, morje in kos ribe s prijatelji, zaliješ jo pa s kokosovim mlekom, kar z drevesa. Če pa že govorimo o prijateljih, se vedno najde kdo, ki zvari kokosovo vino, ki obrambno zidovje pred skrbmi poviša v nedogled, če je potrebno. Pa ni.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

Raj je zato raj, ker v njem ni ničesar, kar bi bilo moteče. A življenje ni raj. Imamo trenutke, ko smo v raju, doma, v družbi ljubljenih oseb. Ampak ta raj mine, ko je potrebno znova v borbo, ki ji rečemo življenje. Na Sejšelih smo pa lahko ves čas v raju. En teden, deset ali štirinajst dni, vseeno koliko. Važno je, da ga znamo ceniti. In ko pridemo domov znamo ceniti to, kar imamo doma. Navsezadnje se lahko v raj odpravimo kadarkoli. Ali si ga ustvarimo kadarkoli doma. Važna je samo definicija raja. Naj vam bo lahka.

podpis_gregor

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.