V trendu za vsako ceno

Pred kratkim mi je Lorella v intervjuju o dobrem stilu zastavila sila zanimivo vprašanje, ki se je glasilo: »Kdaj po tvoje ženska naredi napako, ko se pogovarjamo o stilu?« Bolj ko sem razmišljala, bolj sem se zavedala, da bom zapisala nekaj, česar kot modna urednica nikakor ne bi smela. Trend in dober stil sta sila spolzek teren, še posebej, če vsem trendom slediš brezglavo in za vsako ceno. Pa sem povedala. Nekatere  boste zmajale z glavo in mi pod nos vrgle očitno: »Od trendov vendar živiš!«

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Prav imate. Modni in lifestyle časopisi so polni trendov, modnih smernic in zadnjih oblačilnih hitov, ki jih narekuje ulica. Sama sem ves čas na preži za trendi. In vendar obstaja razlika med tem, da trend samo prepoznaš in med tem da trend razumeš, ga poskušaš videti z očmi bralk, jim ga približati v takšni obliki, da bodo takoj,  ko ga bodo uzrle, o njem razmišljale noč in dan, vse dokler ga ne uresničijo. So trendi in so trendi. Ali bolje ni vse zlato, kar se sveti. Danes je moda tako liberalna (in prav je tako), da bo trendov vedno bolj željnim zvestim sledilcem kot trend servirala vse. In če pomislite, da oblačilna industrija (težko bi drugače kot industrija imenovala panogo, ki trende servira kot po tekočem traku) trende na leto menja vsaj štirikrat, potem vam bo hitro jasno, da vam vseh novosti ne bo uspelo niti ujeti, kaj šele udejanjiti z nakupom.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Če se torej vrnem na odgovor. »Eno glavnih napak v oblikovanju in ohranjanju dobrega stila vidim v tem, da oseba slepo sledi modnim trendom.« Raziskovanje mode in modnih trendov je del osebnega sloga, ki je vezan na adolescenco. Takrat je posameznik na vseh področjih najbolj gnetljiv in prilagodljiv, še posebej, ko je govora o modi. Z oblačilnimi kombinacijami rad ugajaš prijateljem, subkulturi, ki ji pripadaš. V večini primerov se oblačiš za druge in ne zase. Sledi neizbežno: ker želiš impresionirati javnost, slediš trendom, jih preizkušaš po tekočem traku, tako hitro, kot ti jih servira moda.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Če se prijateljstvo z izbranim oblačilom ne izide, nič zato, čez dobre tri mesece bodo na voljo novi trendi, nova oblačila, novo prijateljstvo. Vse, kar bo ostalo od propadle zveze, bo nekaj fotografij na Instagramu, pa še te lahko po načelu ‘briši vse, kar je vezano na bivšega’, zbrišete. Faze raziskovanja in oblikovanja osebnega stila ne zanikam niti sama. In vendar, ko enkrat odkriješ svoj osebni slog, trende prilagajaš svojem stilu in ne obratno. Danes se v modi oporekanje nekemu trendu velikokrat enači z nepoznavanjem mode,  to pa je nekaj, česar si (bog ne daj) ne sme privoščiti nihče, ki je z modo tako ali drugače povezan. Pa s tem ne mislim na zdaj že kultne trende, kot je mini krilo, ki je od samega začetka imel svoje pristaše in nasprotnike. Za nekatere je pomenil seksualno revolucijo, spet drugi so v kratki dolžini videli oporekanje javni morali.  Ne, na tem mestu govorim o tistih trendih, ki jih lahko okarakteriziramo kot trende zaradi trendov.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Lep primer so kolesarske hlače, ki so jih modni oblikovalci znova privlekli iz neusihajočega vira inspiracij, osemdesetih. Vsak razumen konzument mode bo vedel, da žal niso funkcionirale niti pod taktirko stilistke Judy Blame, ko je vanje v kombinaciji z jakno Jeana Paula Gaultierja oblekla pevko Nenah Cherry za njen videospot Manchild, niti danes. Pa kaj potem, če so jih poslali na modno pisto pri Chanelu, pa kaj potem, če so jih že lani najprej oblekle Chiara, Rihanna in potem kot po tekočem traku vse, ki modni navdih enačijo zgolj s številom všečkov na Instagramu. Če so bile pozornosti deležne njihove modne ikone, je bodo gotovo tudi same. Strah pred tem, da jih javnost ne bo obravnavala kot nosilke trendov, je velik strah, čeprav se zavedajo (upam), da je včasih za voljo dobrega stila dobro kakšen trend tudi preskočiti. Če nič drugega, kolesarske hlače ženskim nogam ne delajo nikakršnih uslug, ne glede na to, ali so manekensko vitke ali zdravo zaobljene. Zame je poznavanje mode prav to, da uspeš iz poplave trendov izluščiti tiste, ki ti najbolj odgovarjajo, nagovarjajo tvoj osebni stil in med drugim sodelujejo s tvojo postavo.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Verjemite  mi, obstaja veliko načinov, da s svojim stilom pokažete svobodo in originalnost, ki pa ne nujno vključujeta golote ali  šokiranja po načelu estetike nesprejemljivega, grdega. Kako daleč ste pripravljene iti?

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.